• BIST 9910.61
  • Altın 3059.006
  • Dolar 35.4358
  • Euro 36.2351
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 13 °C

Felçli hastalar robot sayesinde yürüyecek

Felçli hastalar robot sayesinde yürüyecek
Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde felçli hastaların tedavisinde kullanılan yürüme robotu Türkiye’de de kullanılmaya başlandı.

Girişimci doktorlar sayesinde getirilen söz konusu robot, Pendik Bölge Hastanesi'ne bağlı olarak 2013 yılı Ekim ayında kurulan Robotik Rehabilitasyon Merkezi'nde hizmet veriyor. "Felçlileri yürüten en son teknoloji" şeklinde tanımlanan cihaz, tıp dünyası tarafından da yakından izleniyor. 

Sistemalanında uzman fizyoterapistler tarafından uygulanıyor. Tam anlamıyla yürüme işlevlerini yerine getiren "Robot Ekso", felçliler için hayati olan adımları attırıyor. Hastaların tedavisi için felç sonrasında uygulanan ve önemli iyileşme süreçleri sağlayan bu teknoloji, çeşitli nedenlerle uzuvları hareket etmeyen veya inme geçiren insanların, yürüme yeteneğini yeniden kazanmasına imkan tanıyor.

Felçli tedavileri için hazırlanan geniş kapsamlı projede, her hasta için ayrı bir robot mevcut. Geliştirilen ABD kaynaklı bu yeni robota komut veren bilgisayar, insan beyni kadar akıllı. Hasta ile doğrudan temas halinde olan robotu hareket ettiren yapay zeka, hastanın her hareketini hafızasına kaydediyor. Vücuttaki hareketleri biyolojik olarak kontrol etme yeteneğine sahip. İnsan beyninin yönlendirme özelliğini kullanarak birçok felç mağduruna tekrar nasıl yürümesi gerektiğini belletiyor. Merkezin kurucusu, Prof. Dr. Turgut Göksoy, "Tedaviler sırasında yarım saatte ancak 15 adım atabilen felçli bir hasta, robotik sistem yardımıyla bu süre içinde 800 adım atabilmekte. Klasik rehabilitasyon sistemleriyle tedavi edilen hastalarda 1-2 senede alınamayan sonuçları 1-2 ay gibi çok kısa zaman dilimi içerisinde almak mümkün." diyor.

Türkiye'de sadece 5 adet olan cihaz, beyin felci (inme), omurilik yaralanması, beyin yaralanması, beyin ve omurilik tümörleri, spastik özürlü çocuklar, multiple skleroz (MS) hastalarının erken dönemde tedavisinde de kullanılıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3668 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim