Hollanda'da yapılan bir araştırma; beyaz meyvelerin felç riskini yüzde 10 oranında düşürdüğünü ortaya çıkardı. Her gün iki elma yiyenlerde felç riskinin yarı yarıya azaldığı saptandı
Sebze ve meyve yemek, sağlık için yararlı ama en sağlıklı olanları nasıl seçilir? Bu sorunun yanıtını, sadece diyetisyenler ve beslenme uzmanları araştırmıyor. Kalp sağlığı için en doğru diyetle ilgili dünya genelinde çok önemli araştırmalar yapılıyor. Hollanda'da geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmanın sonuçları, bilim dünyasında ilgi ile karşılandı. Journal of the American Heart Association adlı bilimsel dergide de yayınlanan çalışmanın sonuçları; beyaz meyvelerin kalp üzerinde büyük yararı olduğunu gösterdi. 15 Eylül'de yayınlanan bu araştırmayla ilgili olarak Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Nuri Kurtoğlu sorularımızı yanıtladı:
20 BİN KİŞİ TAKİP EDİLDİ
Meyvelerin kalp sağlığı üzerinde ilaç gibi etkili oldukları doğru mu?
Hollanda'da iki hafta önce yayınlanan araştırmanın sonuçları; beyaz meyvelerin kalp ilacı gibi etkili olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, meyve ve sebzelerin renklerine göre felç riskini azaltıp azaltmadığını inceledi. Bu besinlerin rengini, flavonoi ve karotenoidler belirliyor. Hollandalı bilim adamları; meyve ve sebzeleri gruplara ayırarak onları tüketen insanlarda 10 yıl boyunca felç gelişim riskinde azalma olup olmadığını araştırdı. Renklerine göre meyve ve sebzeler sınıflandırıldı. Yaklaşık 20 bin kişi takip edildi. Aynı renk grubundan en az meyve-sebze tüketenler ile en çok tüketenler arasında beyaz grup dışında fark saptanmadı.
ARMUT VE MUZ DA YİYİN
Beyaz meyvelerin diğer meyvelerden farkı nedir? Deneklerde ne tür farklılıklar gözlendi?
Beyaz ağırlıklı sebze ve meyve yiyen grupta; günde 78 gramdan az meyve-sebze tüketenler ile 171 gramdan fazla tüketenler arasında anlamlı fark var. Fazla meyve-sebze tüketen grup, 10 yıl boyunca yüzde 55 oranında daha az felç geçiriyor. Günlük alınan beyaz meyve ve sebzelerin her 25 gram artışında, felç riskinde yüzde 9 oranında azalma izlendi. En sık tüketilen beyaz besinin ise elma ve armut olduğu görüldü. Bunları, muz takip etti. Daha önce yapılan benzer çalışmalarda da, elmanın yararları gösterilmiş olsa da bu kadar kuvvetli bulgular elde edilememişti.
Elmanın diğerlerinden farkı ne?
Elmanın yüksek lif içeriği (100 gramda 2.3 gram) ile 'flovonol quercetin' bileşiğinin (100 gramda 2.3 mg) yararlı etkilere sahip olduğu düşünülüyor. Ortalama bir elma ve armudun 100 gram olduğu hesap edilirse; her gün yenen bir-iki elmanın damar sağlığı üzerine faydalı etkileri açıkça görülüyor. Ancak tabii ki bu çalışmanın, farklı ülke ve insanlarda tekrarlanmasında fayda var.
SEKİZ PORSİYON MEYVE VE SEBZE KALBİ RAHATLATIR
Neden günde sekiz porsiyon meyve yememiz gerekiyor?
Geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir araştırmada; günlük sekiz porsiyon meyve- sebze tüketen insanların, günde üç porsiyon meyvesebze yiyenlere göre kalp ve damar hastalıklarına yakalanma şansının yüzde 22 daha düşük olduğu gösterildi. Burada bir porsiyon, 80 grama eşdeğerdir ki; bu da küçük bir muz, orta büyüklükte bir elma veya havuç demektir. Meyve ve sebze yiyerek kilo kontrolü de sağlanır. Şişmanlığın önlenmesi de direkt olarak kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
TANSİYONA ENGEL
Hangi meyveler özellikle kalp sağlığı üzerinde faydalıdır?
Flovanoid denilen ve çay, meyve suları, kırmızı şarap ve siyah çikolata da bulunduğu belirlenen bir takım bileşiklerin, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde büyük ölçüde katkısı olduğu düşünülmektedir. Başka bir araştırmada ise; özellikle 60 yaşından genç insanlarda flavonoid'lerin bir alt grubu olan antosiyanid'leri barındıran kırmızı-mor meyve ve sebzelerin, hipertansiyon gelişimini yüzde 10 oranında azalttığı bildirilmiştir. Bu meyve ve sebzeler arasında kuş üzümü, ahududu, patlıcan, yaban mersini, çilek ve kan portakalı sayılabilir. Kırmızı, kalbe iyi gelir...
YAĞLI BALIKLARI IZGARADA PİŞİRİN
Öğlenleri 150 gram kadar yağsız kırmızı et tüketebilirsiniz. Pişirme yöntemi olarak da kızartma yerine haşlama ya da ızgarayı tercih etmelisiniz. Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar, kalp sağlığına yarayan çoklu doymamış yağlar içerir. Bu da, et yerine balığı tercih etmeniz gerektiğinin gösterir. Tatlı tercihinizi ise hamurlu yerine sütlü tatlılardan yana kullanın.
HİÇ ÇİKOLATA YEMEYENİN KALP SAĞLIĞI TEHLİKEDE!
Kalp sağlığı üzerine yapılan araştırmalar meyvelerle mi sınırlı? Kalbi güçlendiren başka besinler neler?
İngiltere'de 100 binden fazla insan üzerinde yapılan bir meta-analiz; çok çikolata tüketenlerde, hiç çikolata yemeyenlere göre kalp krizi ve felç geçirme riskinin, 3'de 1 oranında daha az olduğunu ortaya koydu.
KAKAOLU İYİDİR
Çikolatanın yararlı bir besin olduğu hep söylenirdi...
Geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarda; günlük 10 gram civarında tüketilen bitter çikolatanın, yüksek tansiyon gelişimini engellediği, antioksidan etkisi ile kalp-damar rahatsızlıklarını azalttığı biliniyordu. Yeni meta analiz ise sadece bitter çikolatanın değil, kakao içeren sütlü ve beyaz çikolataların, hatta çikolatalı tatlıların da kararında tüketilmesinin yararlı olduğunu kanıtladı. Tabii ki, bu çalışmaya alınan kişilerin, şeker ve kalp hastası olmadıklarını hatırlatmak gerekiyor.
AŞIRIYA KAÇMAYIN ÇOK KİLO ALMAYIN
Araştırmacılar, "Çikolata yararlıymış" diyerek aşırı tüketimden kaçınılmasını öneriyor. Çünkü yüksek enerjili bir besin olan çikolatanın, 100 gramı yaklaşık 500 kalori içeriyor. Ayrıca içeriğindeki yağ ve şeker, kilo almayı kolaylaştırıyor. Kilo da; yarardan çok zarar getirerek, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol gibi metabolik hastalıklara sebep oluyor.
ESRA TÜZÜN
Felce karşı iki elma
Hollanda'da yapılan bir araştırma; beyaz meyvelerin felç riskini yüzde 10 oranında düşürdüğünü ortaya çıkardı. Her gün iki elma yiyenlerde felç riskinin yarı yarıya azaldığı saptandı
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3234 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 18:38 - Sudan'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 1000'i aştı
- 19:38 - UNRWA Komiseri Lazzarini'den Gazze'deki açlık ve kıtlığın önlenmesi için "siyasi irade" vurgusu
- 18:48 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırısında iki sağlık görevlisi daha hayatını kaybetti
- 18:08 - Muğla'da, geleneksel Hint tıbbı Ayurveda'nın meraklılarının buluştuğu AYURFEST gerçekleştirildi
- 17:48 - Samsun'da "25. Ulusal Çocuk Forumu Çeyrek Asır Çocuk Buluşmaları" başladı
- 17:03 - Fas'ta doktorlar zam talebiyle üç gün grev yapma kararı aldı
- 15:23 - Uzmanından prematüre bebeklerin sağlıklı geleceği için uzun süreli takip önerisi
- 15:13 - İstanbul Dişhekimleri Odasınca Hataylı 10 bin öğrenciye sağlık taraması yapılacak
- 15:03 - Antalya'da 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi yapıldı
- 15:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının ilk duruşması sürüyor
- 14:33 - Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bildirici'den ağız ve diş sağlığına ilişkin açıklama
- 13:58 - Espiye Devlet Hastanesi'nde tatbikat gerçekleştirildi
- 13:53 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kan bağışı etkinliği düzenlendi
- 12:58 - Astım ve KOAH hastaları Çankırı'daki tuz mağarasındaki tedaviyle rahat nefes alıyor
- 12:53 - Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
- 12:43 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 6'sı sağlık çalışanı 15 kişi öldü
- 12:33 - Mardin'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 12:08 - "Yenidoğan çetesi" davasında 47 sanığın yargılanmasına başlandı
- 11:33 - Türk bilim insanları şeker ölçümünü pratik hale getiren tıbbi cihaz üretti
- 11:08 - İŞ'İN ÖTESİ - Sokakları yeni güne hazırlıyorlar
- 09:43 - Kalp krizi artık 20'li yaşlarda da görülebiliyor
- 04:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu için taziye mesajı
- 23:53 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 2 sağlık çalışanı öldü
- 18:13 - Gazze'de ağrı kesicinin dahi bulunmadığı Kemal Advan Hastanesi'nde yaralılar ölümü bekliyor
- 17:53 - İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden 13 yaşındaki çocuğun HIV virüsü nedeniyle ölmesine ilişkin açıklama:
- 17:38 - Sağlık çalışanları, Gazze'ye "tıbbi koridor" açılması talebiyle yürüdü
- 17:23 - Bingöl'de trafik kazasında yaşamını yitiren gencin organları 4 kişiye umut oldu
- 16:03 - Tekirdağ'da hemşire evinde ölü bulundu
- 15:48 - AstraZeneca'dan "Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın" projesine destek
- 15:43 - Türk Eczacılar Birliği'nden sağlık ürünlerinin eczane dışında satılmasına ilişkin açıklama:
- 15:33 - Tayfur Havutçu'nun sağlık durumu
- 15:18 - Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail 2 sağlık görevlisini doğrudan hedef alarak öldürdü
- 15:03 - DSÖ, İsrail ordusunun Lübnan'da sivil savunma merkezine yaptığı saldırıyı kınadı
- 14:33 - Türk Kızılay'dan kan bağışı ve HIV iddialarına ilişkin açıklama:
- 13:33 - Küresel sağlık liderleri "antimikrobiyal dirence" karşı Suudi Arabistan'da bir araya geliyor
- 12:53 - Hakkari'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 11:58 - Hindistan'da hastanede çıkan yangında 10 bebek öldü
- 11:48 - Atatürk Üniversitesi'nde "Nanoteknoloji, Nanotıp ve Omiks" konferansı
- 11:38 - Ordu'da öğretmen çiftin prematüre ikizleri 16. ayına girdi
- 11:38 - 620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim