• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 12 °C

Fazla kilolular sıcaktan daha çok etkileniyor

Fazla kilolular sıcaktan daha çok etkileniyor
Aşırı sıcak ve yüksek nem miktarı bir araya geldiğinde birçok kişi için de risk oluşturuyor. Uzmanlar özellikle 4 yaşından küçük çocuklar ile 65 yaşın üstündeki kişileri, güneşin etkili olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları konusunda uyarıyor.

Aşırı sıcak ve yüksek nem miktarı bir araya geldiğinde birçok kişi için de risk oluşturuyor. Uzmanlar özellikle 4 yaşından küçük çocuklar ile 65 yaşın üstündeki kişileri, güneşin etkili olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları konusunda uyarıyor. BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Çelebioğlu özellikle diyabet hastalarının yaz sıcağından korunmak için dikkat etmesi gerekenlere dikkat çekiyor.

Sıcak havanın insan sağlığı üzerine en tehlikeli etkisi vücutta sıvı kaybına yol açmasıdır. Dehidratasyon olarak adlandırdığımız bu sıvı kaybı da beyin, böbrek ve kalp dokularının çalışması için gerekli olan sodyum ve potasyum tuzları gibi vücudumuzda belirli oranlarda bulunmaları yaşamsal önem taşıyan minerallerin dengesini bozmaktadır. Sıvı kaybı ve mineral dengesindeki bozulma; konfüzyon (Kişi uyumadığı halde ve çaba göstermesine rağmen çevresinde olanları tam fark edememe durumu), yorgunluk, huzursuzluk, hızlı soluk alıp verme, kalp hızında artma ve dolayısıyla çarpıntıya neden olabilir.

• Diyabet hastaları neye dikkat etmeli?
Sıcak havalarda bol terleme ile beraber su ve elektrolit kaybı diyabet hastalarının aniden kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Bu durum tansiyon düşüklüğü veya yüksekliğiyle birleştiğinde daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Diyabet hastaları, güneşin dik açıyla geldiği 11.00- 17.00 saatleri arasında mümkünse güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bol bol su tüketmelidirler. Dehidratasyona bağlı diyabet komaları özellikle yaz aylarında oldukça sık gorülür.

Yaz aylarında genelde su yerine meyve suları, soda, kola, çay, kahve gibi suyun yerine geçtiğini düşünülen serinleten sıvılar tüketilir. Ancak bu sıvılar hem kan şekerinin oynamasına neden olur hem de vücuttan sıvı atarak sıvı kaybını daha da derinleştirir. Özellikle diyabet hastaları meyve suyu, bol kafeinli içecekler içmemeli, onların yerine bol miktarda su tüketmelidirler.

Şeker açısından zengin olan yaz meyvelerinin de kontrollü tüketimi diyabet hastaları için önemlidir. Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerini aniden yükseltebilir. Bu tür yaz meyvelerinin kontrollü şekilde bir porsiyon yenmesi uygundur.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3264 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim