Vatandaştan fazla fark ücreti alan özel hastanelere ‘mükafat' gibi ceza düzenlemesi geldi. SGK'nın belirlediği kriterlerin dışında hareket eden hastanelere aylık ciro ortalamasının yüzde 20'sine kadar kesilen ceza yüzde 5'e indirildi. Ayrıca geriye dönük olarak SGK'nın kestiği cezaların yüzde 75'ine kadarı özel hastanelere iade edilecek. Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, düzenlemeye tepki gösterdi: "Mevcut cezalar yetersizken artık özellerde fazla fark ücretini durduracak bir mekanizma kalmadı."
Geçtiğimiz hafta özel hastanelerle SGK arasında imzalanan ek sözleşmede hastanelerin ‘bizi ciddi sıkıntıya sokuyor’ dediği cezalarla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre, 2012 tarihli ilk sözleşmede yer alan ‘Bir fatura döneminde işlemlerle ilgili uygulanacak cezai şart toplamı, ilgili fatura döneminden önceki son 1 yıllık fatura tutarı ortalamasının yüzde 20’sini geçemez.’ ifadesi, ‘yüzde beş’ olarak değiştirildi. Bundan sadece, ‘denetime görevli olanların görevlerinin yapılmasının engellenmesi, yasaklanan ilaç ve tıbbi malzemelerin kullanılması, bozuk ve zamanı geçmiş ilaç kullanılması, belgede tahrifat gibi suçlar’ ayrı tutuldu. Ayrıca daha önce kendisine fazla fark ücreti sebebiyle ceza kesilen hastaneler de, ödedikleri tutarın yüzde 75’ini geri alabilecek.
Hasta Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, yeni ceza düzenlemesiyle vatandaşın hastanelere karşı iyice savunmasız hale geldiğini belirtti. Demir, “Mevcut cezalar bile yetersizken artık özellerde fazla fark ücretini durduracak bir mekanizma kalmadı. SGK burada vatandaşın yanında değil özellerin menfaatleri yanında durmuştur.” dedi. Pek çok hastanın, fazla fark ücreti için SGK nezdinde hakkını aradığını dile getiren Demir, “Ne yazık ki onlara da çok ciddi bürokrasi çıkarılıyor. Çoğu sonuç alamıyor.” diye konuştu. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Başkanı Reşat Bahat ise SGK’nın 8 yıldır hastanelere yaptığı ödemeleri artırmadığını ifade eti. 8 yıl önceki fiyatlarla hizmet veren hastanelerin ciddi şekilde mağdur olduğunu söyleyen Bahat, kesilen cezalarla da batma noktasına geldiklerini aktardı.
Türkiye’de bir yılda özel sağlık kuruluşlarında 60 milyon hastaya poliklinik hizmeti verilirken 1,5 milyon kişiye de ameliyat yapılıyor. Devlet özel hastanelere yılda 6 milyar lira para ödüyor. Hastaneler, bunun yaklaşık iki katını da vatandaştan fark ücreti olarak alıyor. Düzenlemelere göre özel hastanelerin hastadan alabilecekleri fark ücretinin üst sınırı bulunuyor. Ancak kimi durumlarda özel hastaneler, vatandaşın bu uygulamayı bilmemesi sebebiyle daha fazla para isteyebiliyor. Bunun farkına varanların ise büyük bölümü, uğraşmak istemediği için şikayetçi olmuyor. Şikayetçi olanlar da genellikle paralarını geri alamıyor. Paranın geri alınması için Borçlar Kanunu’na göre dava açılması gerekiyor. Fazla fark ücreti sebebiyle geçen yıl SGK’ya yapılan başvuru sayısı 20 bin civarındaydı. Öte yandan son torba yasa ile özellerin vatandaştan alabileceği fark ücreti sınırı, Bakanlar Kurulu’nun karar vermesi halinde yüzde 90’dan 200’e kadar çıkarılabilecek.
Çağlar Avcı / Zaman