• BIST 9427.78
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Fazla çarpıntınız varsa dikkat!

Fazla çarpıntınız varsa dikkat!
Hastaların kardiyoloji ya da acil polikliniklerine en sık başvurma nedenlerinden biri de çarpıntı...

Hemen hemen herkes zaman zaman çarpıntıdan yakınsa da, ancak çarpıntı uzun sürdüğü ve fazla rahatsız olduğunda hekime ya da acile başvurmaktadır. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Güven Caner çarpıntı hakkında en önemli bilgileri derledi.

Normal şartlarda nabız nasıl olmalı?
Normal insan nabzı (10 dakika kadar istirahatten sonra) dakikada 60 ila 90 arasındadır. Ancak 40’ın altında ya da 100’ün üzerinde değilse sorun yoktur. Şahıs ağır spor yapan ya da ağır bedensel faaliyet gerektiren işte çalışan biri ise, nabzının düşük olması doğaldır.

Çarpıntının farklı tipleri ve nedenleri vardır!
Çarpıntıdan yakınan bir hastada öncelikle bu çarpıntının tipini saptamak gerekir. Bazen hastalar kalpteki düzensiz çalışmayı da çarpıntı gibi algılar. Bu durumda hekimin en büyük yardımcısı, “ritm holteri” dediğimiz hastaya takılıp 24 saat (gerekirse daha uzun) kalp ritmini kaydeden alettir. Bu yöntemle ritm bozukluğunun tipi saptandıktan sonra, bunu yapan organik bir kalp hastalığının olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu konuda da kardiyoloğun en büyük yardımcısı kardiyolojinin son yıllardaki en büyük buluşlarından bir olan ekokardiografidir. Ekokardiografi sayesinde hastanın canını yakmadan, hiçbir zarar vermeden kalbin yapısını ve fonksiyonunu çok kısa sürede incelemek mümkün olmaktadır.

Yeni tedavi yöntemleri köklü çözüm sağlayabiliyor
Bunun yanında kalp hastalığının saptanması için, daha pek çok yöntem de mevcuttur. Kalp hastalığı saptandığında tabii ki tedavi bu yönde olmalıdır. Örneğin hastada kalp yetmezliği saptanmışsa, tedavi bu yönde olmalıdır. Yakın geçmişe kadar çeşitli ritm bozukluklarında sadece ilaç tedavisi yapılabilirken, son senelerde ablasyon yöntemi denen ritm bozukluğuna neden olan odağın ya da fazladan var olan yolun ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi ile soruna köklü çözüm bulunabilmektedir.

Fazla çay, kahve, sigara çarpıntı yapabilir!
Organik kalp hastalıkları dışında da çarpıntı yapan pek çok neden vardır; örneğin guatr bir çarpıntı nedenidir. Kansızlık, üzüntü, stres, aşırı çay / kahve, sigara kullanımı çarpıntı nedenidir. Bir de bütün bunların dışında “paroksismal taşikardi” denen, hiçbir nedene bağlı olmayan, aniden başlayıp kalp hızını 200 / dk. lara kadar çıkaran bir çarpıntı şekli vardır. Oldukça sık görülen bu hastalıkta çarpıntı bazen kendiliğinden geçer. Bazen de geçmez ve çok uzun sürebilir. Hasta acile müracaat etmek zorunda kalır. Sıklıkla ilaç tedavisi ile düzelse de, bazen hiçbir ilaca cevap vermediği de olur. Bu durumda hafif bir genel anestezi altında elektrik şokuyla kalp ritmini düzeltmek gerekebilir. Cardioversion denen bu yöntem de acil polikliniklerinde sıkça kullanılır. Tabii ki bu nöbetler sık sık tekrar ediyorsa bu taktirde antitaşikardik pacemaker denen kalıcı kalp pili takılması gerekmektedir.

Sonuç olarak, çarpıntınız varsa, bunu önemsemeniz ve bir kardiyoloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3154 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim