ZEYTİNYAĞI İLE BİRLİKTE TÜKETMEK GEREKİYOR
Zerdeçalın faydalarını bilen Hintliler, günde ortalama bir çay kaşığı zerdeçal tüketiyor. Hintliler'de Batılılar'a göre; akciğer kanseri 1/8, kolon kanseri 1/9, meme kanseri 1/5 ve böbrek kanseri 1/10 oranında daha az görülüyor. Hintliler'de çok kötü beslenmelerine rağmen, kanserin bu kadar az görülmesi, tamamen zerdeçal tüketimine bağlanıyor.
VÜCUTTAKİ EMİLİMİ ARTIYOR
Öte yandan yapılan bir araştırmada; Taksan grubu kanser ilaçlarına karşı direnç kazanan bazı tümörlerde; zerdeçalın etkili olduğu görülüyor. Bu baharatın; zeytinyağı, karabiber, acı kırmızı biber ile birlikte alınması ise vücuttaki emilimini yüzde 100'e yaklaştırıyor.
UÇUĞA İYİ GELİYOR
Zerdeçal baharatının antiviral etkisi de var. Bu baharatın uçuğa neden olan Herpes Simplex virüsünü yok ettiği birçok bilimsel dergide yayımlanmıştır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Kanserli hücreleri bloke eden zerdeçal baharatı, uzun vadede de ümmin (bağışıklık) sistemini güçlendiriyor. Sloan-Kettering Kanser Merkezi'nde araştırmalar yapan bilim adamları; zerdeçalın, kanserden korunmada da çok etkili olduğu görüşünde...
ANTİKORLAR ARTIYOR
Bu baharatın alımından sonra bağırsak mukozasını inceleyen araştırmacılar; CD4+T-Helper ve B tipi bağışıklık hücrelerinin sayısının daha fazla olduğunu gözlemliyor. Bu, vücudun da bağışıklık sisteminin geliştiğini gösteren bir bulgu... Öte yandan Hint araştırmacılar; farelere zerdeçal verildiğinde, antikorların arttığını ve dolayısıyla bağışıklığın güçlendiğini de vurguluyor.
Prof. Dr. ERKAN TOPUZ