• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

'Fast food' 15 günde kanser riskini artırıyor

'Fast food' 15 günde kanser riskini artırıyor
ABD'de yaşayan Afrika kökenlilerle, Afrika ülkelerinde yaşayanlardan oluşan iki grup beslenme biçimleri değiştirilerek teste tabi tutuldu. Hamburger yemeye başlayanlarda 15 günde bağırsak kanseri riski arttı

Tüketilen gıdalarla kanser riski arasındaki ilişkiyi araştıran ABD'li bilim insanları ürkütücü sonuçlara ulaştı. Buna göre fast food tarzı (hamburger, patates kızartması, pizza v.b.) gıdalarla beslenen insanların bağırsak kanserine yakalanma riski, lifli gıdalar tüketenlere göre çok daha yüksek çıktı. Üstelik sadece 15 gü boyunca fast food yenilmesi bile bağırsak kanserine yakalanma riskinin artmasına yetiyor. ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nden Prof. Stephen O'Keefe ve ekibi, ABD'de yaşayan Afrika kökenli 20 kişiyi Afrika diyetine başlattı. Buna karşılık Güney Afrika Cumhuriyeti'nin KwaZulu- Natal bölgesindeki 20 Afrikalı'ya da Amerikan beslenme tarzı fast food yiyecek verilmeye başlandı. 15 gün boyunca ABD'deki Afrika kökenliler lifli gıdalar tüketirken; Güney Afrika'daki kontrol grubu da protein ve yağ açısından zengin gıdalar tüketti. Deneyin sonunda her iki grubun mide ve bağırsaklarından örnekler alınarak incelendi. Batılı tarzda yiyenlerin vücudunda bağırsak kanseri riski oluşturan bakteriler türediği, Afrika diyetini uygulayanların vücudundaysa sindirime yardımcı bakteriler ürediği tespit edildi. Prof. O'Keefe "Bu sonucu bekliyorduk. Ancak 15 günde bağırsak kanseri riskinin net bir biçimde artması bizi şoke etti" dedi. İngiltere'deki Imperial Üniversitesi'nden Jeremy Nicholson ise "Sonuçlar bağırsak kanserine yakalanma riskinin genetik nedenlerden çok beslenme alışkanlıklarıyla ilgili olduğunu göstermesi açısından çok önemli" dedi.

AFRİKA MUTFAĞI TAHILLI

Yandaki tabak, geleneksel Afrika mutfağının vazgeçilmez yiyecekleriyle hazırlanmış. Afrika mutfağının olmazsa olmazı tahıl ürünleri. Sebze ve meyve de bolca tüketiliyor. Nitekim araştırmada beslenme biçimi değişikliğinin etkisini ölçmek için Güney Afrikalı gruba hamburger, kızarmış patates gibi yağlı gıdalar verilirken ABD'deki grup tahıl, yulaf, meyve ve sebze ağırlıklı diyet programıyla test edildi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3992 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim