NTV- Sağlık sektöründe yaşanan “fark ücreti” tartışmalarına özel hastaneler de katıldı. Bazı özel hastaneler sosyal güvenlik kurumuna bağlı hastalara fark almadan hizmet verirken, bazı hastaneler ise fark alınmasının gerekli olduğunu savunuyor. Hükümete karşı bugüne kadar tek ses olmaya özen gösteren özel sağlık sektörünü Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) temsil etti. Ancak dernek yönetimindeki bazı hastanelerin fark almadan hizmet vermesi, bazı hastanelerin de buna karşı çıkması, yeni bir dernek kurulmasına neden oldu.
Fark alınmasını isteyen ve tavan getirilmesini karşı çıkan uluslararası akreditasyon belgeli 11 özel hastane, Akredite Hastaneler Derneği isimli bir dernek kurdu.
Yeni derneğin kuruluş amacını Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, “11 kuruluşun hizmet kalitesi dünyaca kabul görmüş. Ana neden bu konuda öncülük yapmak, diğer sağlık kuruluşlarına öncü rol üstlenmek, bir taraftan da kendi akredite hastanelerin birlikte hareketini sağlamak” dedi.
AYDINLAR: ZARARINA HİZMET VERİLMEZ
Yeni dernek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın vatandaştan alınan fark ücretine yüzde 10-20 oranında tavan getirme önerisine karşı çıkıyor.
Aydınlar, “Maliyete göre fark olması, maliyetlerin belirlenmesi lazım ki maliyetler üzerinden bu kâr alınacağı konuşulsun. Sektörün zararına hizmet verme şansı yok” dedi.
YILDIRIM: BAKANLIK MALİYETİ TAHMİN EDEMEZ
Maliyeti bakanlığın tahmin edemeyeceğini belirten Ankara Kent Hastanesi Genel Müdürü Dr. Ruşen Yıldırım, “Farkın tavan olarak sınırlandırılmasını doğru bulmuyoruz. Hizmetin maliyetini Sağlık Bakanlığı tahmin edemez. Liberal ekonomide hastaların takdir etmesini istiyoruz. Tavan uygulamasını doğru olmadığını söylüyoruz” diye konuştu.
KUŞ: HİZMET KALİTESİ KISITLANIYOR
Anadolu Sağlık Merkezi Genel Müdürü Dr. Hasan Kuş ise “Birçok hizmet için olanaklı değil. Bu şekilde fiyat aracılığıyla hizmetin kalitesini kısıtlamak anlamına geliyor, standart düşürülmesine karşıyız” dedi.