• BIST 10000.72
  • Altın 3032.019
  • Dolar 35.3204
  • Euro 36.4597
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 12 °C

Evdeki bakteri bombaları

Evdeki bakteri bombaları
İşte saç fırçalarından yastıklara, eşyalarınızdaki gizli tehlikeler ve uzmanlardan temizlik yolları...

Evinizde her gün kullandığınız ve temizliğinden asla şüphe duymadığınız, "masum" kabul ettiğiniz ev eşyalarınızın kalp krizi, inme ve türlü alerjilere neden olan tehlikeli bakteriler taşıdığını biliyor musunuz? İşte saç fırçalarından yastıklara, eşyalarınızdaki gizli tehlikeler ve uzmanlardan temizlik yolları:

Tahta kaşıklar
Plastik ve metallerden daha gözenekli yapıda olan tahta, bakterileri daha kolay barındırabiliyor. Mutfakta yaşayan kolibasil adlı bakteri gıda zehirlenmelerine yol açıyor. Tahta kaşıklarınızı bulaşık makinesinde yıkamak yerine, dezenfektanlı suda yarım saat kadar bekletip kaynar suyla yıkayın, kararmış olanları ise değiştirin.

Diş fırçaları
Hijyenik olmayan diş fırçaları kalp krizleri, inme, eklem iltihapları ve kronik enfeksiyonların en ciddi sebeplerinden bir tanesi. Stafilokoksi, streptekok, kolibasil, ve kandida gibi 10 milyona yakın ölümcül mikrop taşıyan diş fırçalarını 3 ayda bir değiştirmek büyük önem taşıyor.

Banyo havluları
İnsan derisinden havluya geçiş yapabilen streptekok mikrobu, yaralarla temas edince enfeksiyonlara neden olur. Banyo havlularını haftada bir 90 derecede yıkamak gerekiyor.

Yastık ve yorgan
Yüzünüzü yaslamaktan şüphe etmediğiniz yastıklar içlerinde öylesine çok toz barındırıyor ki, 3 yılda ağırlıkları iki katına çıkıyor. Tozlar, egzama ve astıma neden olabiliyor; korunmanın yolu ise yastıkları, birkaç haftada bir 60 derecede, yorganları ise 6 ayda bir yıkamak.

Saç fırçaları
Bir kökünde 50 bin mikrop tutabilen ve her fırçalamada mikrop sayısı artan saç fırçaları birkaç kişi tarafından kullanıldığında bulaşıcı deri enfeksiyonlarını yayabiliyor. Her hafta saç fırçalarınızı soğuk suyla yıkayın.

Plastik doğrama tahtaları
Kolibasili gibi gıdalarla bulaşan bakterilerden uzak durmak için, doğrama tahtalarını çiğ etler için ayrı, sebze-meyveler için ayrı kullanmakta fayda var. Dezenfektan ilaçlar püskürtüldükten sonra, fırçalamak ve kaynar suda yıkamak ise büyük önem taşıyor.

Yataklar
Ortalama 10 bin tozu barındırır, özellikle ateşli ve alerjik hastalıkları yaygınlaştırır. Yatakları her hafta vakumlayarak temizlemek ve nevresimlerini değiştirmek gerekiyor.

Koşu ayakkabısı
Karanlık ve sıcak yerlerde tutulduğu takdirde deride mantar türü hastalıklara sebep olan koşu ayakkabılarını ayda bir soğuk suyla yıkayın.

Tuvalet fırçaları
Temas ettiği yerlerde bakterileri yayan tuvalet fırçalarını 6 ayla 1 yıl arasında bir sürede değiştirmek gerekiyor.

Mutfak süngerleri
Gözenekli ve sıcak yapısıyla bakterileri 8 saat içinde 4 milyona kadar çoğaltırlar. Süngerleri dezenfektanlarla temizledikten sonra soğuk suda durulayın. Süngerleri 2 dakika mikrodalga fırında bekletmek de bakterileri öldürüyor.

Tırnak törpüleri
Bakteriler tahta tırnak törpüleri yoluyla kolaylıkla tırnaktan tırnağa geçip enfeksiyonlara sebep olabiliyor. Soğuk suda yıkanması gereken tırnak törpülerini 3 kullanımdan sonra değiştirin.

Kurulama bezleri
Birden fazla yere temas eden kurulama havluları mikropları farkında olmadan birçok yere yayıyor. Önerilen yol ise 90 derecedeki sıcak suda yıkamak.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2627 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim