Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2011'in başına kadar ''Evde Bakım Hizmetleri'' ile ilgili pilot çalışmalardan sonuç alacaklarını söyledi.
Bakan Akdağ, Denizli Muratdede mahallesinde evde bakım hizmeti verilen Leyla Lütfiye Tufan (45) ile Ümmü Gülsüm Tufan (44) kardeşlerin evini ziyaret etti. Bakan Akdağ, 5 yaşında menenjit geçiren ve anneleri Yüksel Tufan'ın 7 ay önce hayatını kaybetmesi üzerine ablaları Meliha Soykara tarafından bakımları üstlenilen kardeşlerin durumu hakkında bilgi aldı.
Denizli'nin evde bakım hizmetlerine başlayan ilk illerden olduğunu ifade eden Bakan Akdağ, evinden çıkmakta güçlük çeken yatalak hastaların, doğrudan evinde sağlık bakımını yapıldığını vurguladı. Akdağ, gazetecilere şu açıklamayı yaptı:
''Denizli, Adıyaman gibi bazı şehirlerde, yerel yöneticilerimizin başlattıkları evde bakım hizmetleri vardı. Bunları şimdi yönetmelikle bir mevzuat başlığı altında topladık. Bu sene pilot çalışmaları yürütüyoruz. Sistemin işleyişini yerinde görmek için ziyaret ediyoruz. 2011'in başına kadar evde bakım hizmetleri pilot çalışmalardan sonuç almış olacağız.''
Evde yatalak olan, ihtiyacı olan hastanın veya özürlünün, normal bakımıyla tıbbi bakımını birbirine karıştırmamak gerektiğini ifade eden Akdağ, ''Biliyorsunuz Özürlüler İdaresi, bu evde bakım için aile üyelerinden birine para ödüyor. Ama o tıbbi bakım değil elbette. Tıbbi bakım, doktorun, yerine göre uzman doktorun, hemşirenin yapabileceği bir şey. Sürekli yatalak hastaların bazen sonda ihtiyacı var, beslenmeleri ile ilgili birtakım tıbbı işlemler oluyor. Bunun gibi tıbbi işlemleri doğrudan evde biz yürüteceğiz.
Raporları var, ilaçları var, SGK bunların ihtiyacını karşılıyor, ama ne yapacaksınız? Sondayı siz gidip çarşıdan satın alacaksınız, taktıracaksınız, parasını gidip sigortadan geri alacaksınız. Bunların hepsini değiştiriyoruz. Evde bakım kararı alınmış ve onaylanmış bir kişi, aile hekimi tarafından takip edilecek. Bütün ihtiyaçlarını evde göreceğiz. Hemşireyle ilgili kısmını hemşire, aile hekimiyle ilgili kısmını aile hekimi, uzmanla ilgili kısmını uzman görecek. Mesela rapor için bu vatandaşlarımızı hastanelere taşımayacağız. Bu kişileri hastaneye götürme ihtiyacı sadece MR çekimi, tomografi çekimi gibi o aletlerin buraya gelemediği, eve gelemediği durumlara mahsus kalacak. Onun dışında ne varsa evde yapacağız. İlaçlarını da eve getireceğiz. Bu şekilde, evde sağlık bakımı dediğimiz bir yöntem geliştiriyoruz.''
Denizli il merkezinde yatağa bağımlı 728 hastanın olduğunu öğrenen Bakan Akdağ, Türkiye'de aşağı yukarı 140-150 bin hastaya evde bakım hizmeti sunulacağını, sağlık hizmeti için hastanın ayağına gidileceğini dile getirerek, ''Türkiye'de tarama yapıyoruz. Bu sayıyı çok artırırsanız, bu sefer hizmeti veremez hale geliriz. Kapasitemiz yetmez. Ama vatandaş için bu çok hayırlı bir hizmet olacak. Üzerinde bir müddet çalışacağız'' diye konuştu.