Bu artışa sebep olan faktörleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç şöyle sıralıyor; Toplu yaşam, kapalı ve tozlu ortamlarda fazla vakit geçirme, ev içinde kuş, kedi, köpek gibi evcil hayvan beslenmesi, hazır gıdalarda, yiyecek ve içeceklerde kimyasal katkı maddesi kullanılması, çevre ve hava kirliliğindeki artış, ozon tabakasının delinmesine bağlı zararlı güneş ışınları, artan şehir yaşamı, sigara, puro ve nargile.
Dalkılıç, evlerinde evcil hayvan besleyen ve hayvan alerjisi olan kişilerin rahat bir yaşam sürmelerinin mümkün olabileceğini belirtiyor ve hayvan tüylerinden korunma için tek geçerli yöntemin hayvanın evden uzaklaştırılması bütün halı, yatak takımı ve mobilyaların vakum-temizleyici ile temizlenmesi olduğunu söylüyor. Kedi alerjenlerinin tam olarak temizlenemeyeceğini belirten Dalkılıç, bir evin kedi alerjenlerinden arınması için en az 20 hafta gerekli olduğunu ifade ediyor ve her ne kadar kedilerin sık yıkanmasının alerjen sayısını azaltma da etkisi olsa da bu uygulama haftada bir yapıldığında bile yararlı bir sonuç alınamadığını söylüyor.
Dr. Orhan Dalkılıç, evcil hayvanların evden uzaklaştırılması hasta tarafından kabul edilmiyorsa en azından yatak odasının ya da evin dışında tutulması gerektiğini belirtiyor ve alerji ile ilgili şu açıklamaları yapıyor:
Alerji nedir?
Alerji, başkalarına zarar vermeyen ve toksik olmayan bazı maddelere karşı vücudun istenmeyen bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Vücut, karşılaştığı zararlı madde ve organizmalara karşı savunma amacıyla antikor oluşturur. Aynı maddeyle tekrar karşılaşıldığında bu antikorlar vücudu korumak için harekete geçer. Bu, normal insanlarda koruyucu bir mekanizmadır. Alerjik bünyeli kişilerde, karşılaşılan maddenin vücuda zararlı olup olmadığı ayrılamaz ve zararsız maddelere de reaksiyon gelişir.
Alerji nasıl anlaşılır?
Alerjenle karşılaşıldığında hapşırma, gözlerde sulanma, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı veya egzema gibi deri döküntüleri meydana gelir. Ancak, aynı maddelerle karşılaşan başka kişilerde bu reaksiyonlar görülmeyebilir.
Neler alerji yapar?
Alerjiye en sık neden olan maddeler; hayvan tüyleri, çiçek polenleri, toz, küf ve deterjan gibi maddelerdir. Alerjenler vücutta histamin gibi bazı maddelerin salgılanmasına neden olur. Bu maddeler damarların genişlemesine, damar dışına sıvı çıkmasına ve bazı koruyucu hücrelerin bu bölgeye toplanmasına yol açarlar. Alerjik reaksiyon denilen ve vücuda zarar veren olaylar böyle gelişir. Bu reaksiyon sonucu ortaya çıkacak bulgular olayın oluştuğu bölgeye göre değişir. Eğer burundaysa hapşırma ve burun akıntısı görülür. Solunum yolundaysa astımda olduğu gibi öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı soluma meydana gelir. Deride ise kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklıklar oluşur.
Alerji nasıl tedavi edilir?
Alerjik bünyelere uygulanan bazı testlerle, nelere alerjisi olduğu tespit edilip bunlardan kaçınması önerilebilir; ancak toz, polen, ev akarları gibi bazı alerjenlerden kaçınmak çok zordur. Alerjik bünyeli insanlarda zamanla yeni maddelere karşı da alerji gelişebilir ya da eskiden alerjik olduğu bir maddeye vücut alışabilir. Alerji genellikle çocukluk, ergenlik ve genç erişkinlikte başlar. Psikolojik stres de alerjide önemli bir rol oynar.
Alerjik maddeden uzak durmak önemlidir ancak bazen nelere karşı alerji olduğu bilinmediği için bu tarz korunma genellikle yetersizdir. Tedavide antihistaminikler ve daha ağır durumlarda kortizon kullanılır. Ayrıca burun tıkanıklığını açıcı ilaçlar rahatlama sağlar. Alerjen olduğu bilinen maddenin küçük dozlar halinde vücuda verilmesiyle vücudun yavaş yavaş bu maddeye alıştırılması da tedavi şeklidir.
Alerjiden kurtulmak için yapılması gerekenler
İlkbaharda çiçeklerin tozlaşma döneminde mümkün olduğunca açık havaya çıkmayın.
Polenlerin içeriye girmemesi için camlarınızı kapalı tutun, mümkünse klima kullanın. Klima sadece evinizi serinletmekle kalmaz polen ve mantar sporlarını filtre eder.
Evinizde çok fazla çiçek olmasın. Bitkiler ve nem, mantar üremesi için uygun ortamdır.
Arabayla seyahat ederken camlarını açmayın.
Giysilerinizi açık havada kurutmayın, üzerine polenler yapışır, mümkünse çamaşır kurutma makinesi kullanın.
Kuş tüyü yastık kullanmayın, yastık, çarşaf ve pikelerinizi haftada bir yıkayın. Toz akarlarının ölmesi için yıkama suyunuzun en az 54 derece olmalıdır.
Biblo, kitap gibi küçük eşyalarınızın toz tutmaması için kapaklı dolaplara koyun.
Evde halı kullanmaya çalışın, döşemelerin silinebilecek bir maddeden olmasına dikkat edin.
Halınızı emişi güçlü bir elektrik süpürgesiyle temizleyin.
Evin içinde hayvan beslememeye çalışın. Beslediğiniz hayvanları özellikle yatak odasına sokmayın.
Çocuklarınızın oyuncaklarını bir kutuda saklayın, tüylü oyuncaklar yerine tahta ve plastik gibi toz tutmayan maddelerden yapılmış oyuncaklar alın.
Gerekirse elektrostatik toz tutucu hava temizleme cihazları kullanın.
Pencere ve kapı pervazlarında toz birikimi çok olduğu için buraları sık sık nemli bezle silin.
Alerjiniz olduğunu bildiğiniz yiyeceklerden sakının.
Arı kovanlarından uzak durun.
Tıbbi yardım alamayacağınız yerlere gitmeyin (çadır kampı vs.)
Dinlenmenize dikkat edin stresli ortamlarda bulunmamaya çalışın.
Herhangi bir ilaç kullanmanız gerektiğinde alerjik olduğunuzu doktorunuza söyleyin.
Evcil hayvanlara karşı alerjiniz mı var?
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte alerjik hastalıklarda da artış gözleniyor. Bu artışa sebep olan faktörleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç şöyle sıralıyor; Toplu yaşam,..
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3081 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Medicana'dan KOAH'ın sağlık ve ekonomi üzerine etkileri üzerine değerlendirmeMedicana Ataköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer aldığını belirtti.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklamaBursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, tütün ve tütün ürünlerinin KOAH'ın en yaygın nedeni olduğunu bildirdi.
KOAH'ın en yaygın nedenleri sigara kullanımı ve hava kirliliğiMedicana Sağlık Grubundan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan Oğurlu, KOAH'ın en yaygın nedenlerinin sigara kullanımı ve hava kirliliği olduğunu bildirdi.
"İyi uyku" tedavisi için Kafkasya'dan Kars'a geliyorlarKafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ndeki "Uyku Apne Ünitesi"ne Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Kafkasya bölgesindeki ülkelerden gelen birçok hasta, tedavinin ardından rahat uykuya kavuşuyor.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim