• BIST 9733.88
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 14 °C

Ev hemodiyalizi genelgesi (2011 / 24)

Ev hemodiyalizi genelgesi (2011 / 24)
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tarafından (2011 / 24) Sayılı Ev hemodiyalizi genelgesi yayınlandı.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tarafından (2011 / 24) Sayılı Ev hemodiyalizi genelgesi yayınlandı.

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü


SAYI:B.10.O.THG.014.00.2-

KONU : Ev hemodiyalizi

…………………………….VALİLİĞİNE

(İl Sağlık Müdürlüğü)

GENELGE /24

18.06.2010 tarih ve 27615 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik" te tanımlanan diyaliz yöntemlerinden biri olan "Ev hemodiyalizi" uygulaması, "ev hemodiyalizi yapma izni" verilen diyaliz merkezleri tarafından, eğitim verilmiş ve ev hemodiyalizini uygulayabileceği belgelenmiş hasta ve /veya yardımcısı tarafından hastanın evinde gerçekleştirilir.

"Ev hemodiyalizi" uygulaması aşağıdaki esaslara göre yapılır.

1)       Merkezler, hastanın talebi üzerine ve tıbbi kontrollerini de yapmak kaydıyla hastanın evinde diyaliz uygulamasını yapabilir. Merkezlerin ev hemodiyalizi uygulanacak her hasta için Müdürlük nezdinde oluşturulan Diyaliz Merkezleri Başvuru Değerlendirme Komisyonundan uygunluk onayı alması gerekmektedir.

2)       Uygunluk onayı için hastalara eğitim başlanır ve eğitimin sonunda yeterlilik belgesi verilir. Bu belge ile birlikte teknik altyapı hazır edilerek Müdürlüğe başvuru yapılır. Başvuru Diyaliz Merkezleri Başvuru Değerlendirme Komisyonuna sunularak değerlendirilir. Başvurusu uygun görülen Merkeze Müdürlükçe "ev hemodiyalizi yapma izni" verilir. Merkezin faaliyet izin belgesine bu hususta gerekli şerh düşülür.

3)       Ev hemodiyalizi yapacak kişi, diyaliz merkezinde yetkili personel (sertifikalı diyaliz hekimi, diyaliz hemşiresi ve diyaliz teknisyeni) tarafından en az bir ay süre ile eğitime tabi tutulur. Eğitim dönemi bitiminde, uygulamayı yapacak kişiye iki hafta süreyle diyaliz merkezinde diyaliz yaptırılır. Her iki eğitim tamamlandıktan sonra bu ekip tarafından değerlendirme yapılarak; hasta ve/veya hasta yardımcısına, ekibin tamamının onayının olduğu "ev hemodiyalizi uygulayabilir" yeterlik belgesi düzenlenir.

4)       Uygulamayı yapacak kişiden ekteki "Ev Hemodiyalizi Bilgilendirilmiş Hasta Onay Formu" alınır. Ev hemodiyalizi gündüz veya gece yapılabilir; haftalık sıklığı ve uygulama süresi, içinde en az bir nefroloji uzmanının da bulunduğu sağlık kurulu raporu ile belirlenir.

5)       Ev Hemodiyalizi uygulaması için her hastaya bir cihaz tahsis edilir.

6)       Hemodiyaliz cihazı ve gerekli araç gereçler (su sistemi, reverse osmos dahil) diyaliz merkezi tarafından sağlanır. Ev hemodiyalizi için kullanılacak cihazlar, diyaliz merkezindeki ruhsata esas cihaz sayısına dahil edilmez. Cihazın ve su sisteminin Yönetmelikte belirtilen şartları haiz ve en fazla yedi yaşında olması gereklidir. Merkezler ev diyalizinde kullanacağı cihazların seri numaralarını ve faturaları Müdürlüğe ibraz eder. Bu uygulamada kullanılan cihazlar hastanın ev hemodiyalizinden ayrılması durumunda dezenfeksiyonu sağlandıktan sonra yeniden kullanılabilir. Cihaz, üretici firmanın yetkili servisi ve/veya diyaliz merkezinin teknisyenlerince, ilgili mevzuata uygun olarak elektrik ve su sisteminde gerekli düzenlemeler yapılarak, hastanın evine kurulur, test edilir ve bu kişiler tarafından düzenlenen bir raporla kullanımına izin verilir.

7)       Ev hemodiyalizi yapma izni alan merkezler, ruhsata esas cihaz sayısından ayrı olarak, ev hemodiyalizi uygulanacak hastalara eğitim amaçlı kullanılmak üzere en fazla iki adet hemodiyaliz cihazını merkezde bulundurabilir. Bu cihazlar eğitim alan hastalar dışında kesinlikle kullanılamaz.

8)       Ev hemodiyalizi için şehir suyu kullanılması zorunludur. 6 ayda bir bakteriyolojik, 12 ayda bir de kimyasal su analizleri yaptırılır ve Su Arıtma Sistemi Yönergesinde belirlenen limitlere uygunluğu aranır. Merkezlerin denetimlerinde bu sonuçlar da incelenir.

9)       Merkez, ev hemodiyalizi sarf malzemelerinin hastanın evine ulaştırılması ve mevzuatına uygun olarak atıkların toplanmasını koordine etmekten sorumludur.

10)     Hastaların takibinde ve acil durumlar için 24 saat hasta ve/veya yakınlarınca telefonla ulaşılabilecek; nefroloji uzmanı, diyaliz hemşiresi ve teknik servis ekip hizmeti sağlanır.

11)     Hastalar ve bunların laboratuar tetkikleri ayda bir kez diyaliz merkezindeki hastaların aylık muayenelerini de yapan nefroloji uzmanı tarafından değerlendirilir ve diyaliz tedavisi, ilaçları düzenlenir. Aylık muayene ve değerlendirmeler hastanın evinde yapılabileceği gibi, merkezde de yapılabilir.

12)     Hasta, her üç ayda bir merkezin görevlendireceği bir sertifikalı diyaliz hemşiresi ve diyaliz teknisyeni tarafından evinde ziyaret edilerek hijyen ve kullandığı malzemeler açısından değerlendirilir. Bu hastalara ait tıbbi ve idari kayıtlar diyaliz merkezinde saklanır ve merkezde tedavi gören hastaların kayıtları (Bilgi Formu) ile birlikte bildirimi yapılır.

24.04.2007 tarihli ve 8521 sayılı Ev Hemodiyalizi Genelgesi (2007/30) yürürlükten kaldırılmıştır.

İşbu Genelgenin iliniz dahilinde faaliyet gösteren tüm diyaliz merkezlerine tebliği ile uygulamanın Yönetmelik ve Genelge esaslarına göre yapılması hususunda, bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

 

Prof.Dr.Nihat TOSUN

Bakan a.

Müsteşar

 

Ek: "Ev Hemodiyalizi Bilgilendirilmiş Hasta Onay Formu'

 

 

DAĞITIM:

Gereği:
81 İl Valiliği

Genelge için tıklayınız..
Ek için tıklayınız..


Bu haber toplam 16023 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim