• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Bursa 1 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 6 °C

Ev Hanımlarında Daha Sık Görülen Sendrom Erken Tedavi Edilmezse Kalıcı Hasar Bırakabiliyor

Ev Hanımlarında Daha Sık Görülen Sendrom Erken Tedavi Edilmezse Kalıcı Hasar Bırakabiliyor
El bileğinde bulunan sinirlerin sıkışmasıyla oluşan Karpal Tünel Sendromu hakkında bilgiler veren Özel Denizli Tekden Hastanesi'nin Ortopedi ve Travmatoloji...

El bileğinde bulunan sinirlerin sıkışmasıyla oluşan Karpal Tünel Sendromu hakkında bilgiler veren Özel Denizli Tekden Hastanesi'nin Ortopedi ve Travmatoloji Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, bu sendromun ağır işlerde çalışanlarda ve hamarat ev hanımlarında daha çok görüldüğünü belirterek, hastalığın erken müdahale edilmezse kalıcı hasara yol açabildiğini vurguladı.

Özel Denizli Tekden Hastanesi'nin Ortopedi ve Travmatoloji Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, "Karpal Tünel Sendromu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sendromun belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulunan uzmanlar, hastalığın şiddetine göre tedavide farklı yöntemler uygulandığını söyledi. Karpal Tünel Sendromu el bileğinde bulunan median sinir olarak bilinen sinirin sıkışmasıyla olduğunu ifade eden Op. Dr. Tatar, "Median sinir, karpal tünel olarak da bilinen elin bilek-iç kısmında bulunur. Bu sinir elimizde sıkıştığı zaman uyarı gönderdiği birinci, ikinci ve üçüncü parmakta şiddetli uyuşma meydana gelir. Bu hastalıkta elin hareketi bozulmaz. Ama ilk üç parmakta ve yüzük parmağın yan kısmında hastalarda, uyuşma ve karıncalanma olur. Kilolu olan kişilerde, şeker hastalarında, elini çok fazla kullanan kişilerde, ağır işlerde çalışanlarda ve hamarat ev hanımlarında daha sık görülüyor" dedi.

"Erken müdahale edilmezse kalıcı hasara yol açabilir"

Sıkışmanın şiddetine göre tedavi uygulanması gerektiğini belirten Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, "Bu hastalığın belirtilerinin genelde hafif başlıyor. Tedavi edilmediği takdirde ilerliyor. Karpal tünel sendromunun en sık görülen belirtisi, özellikle gece elde uyuşma ve karıncalanma hissidir. Hastalığın tanısını koyarken sinirin sıkışan kısmını ortaya alıp, iki uca elektrot koyup iletimin geçip geçmediğini ve yavaşlayıp yavaşlamadığını EMG dediğimiz bir yöntemle ölçeriz. EMG dediğimiz yöntem bize hafif, orta ve ağır sıkışma şeklinde üç tane sonuç verir. Hafif sıkışma oluştuğu zaman başlangıçta el bilekliği, ilaç ve merhemlerle tedavi yaparız. Orta sıkışma oluştuğunda enjeksiyon, ağır sıkışmada ise genellikle kapalı ya da açık yöntemle ameliyat yaparız. Karpal tünel sendromunda günlük yaşamı zorlaştıracak ya da uyku düzenine müdahale edecek seviyede uyuşmalarda geciktirmeden mutlaka doktora başvurulmalıdır. Karpal tünel sendromu erken müdahale edilmezse ellerde kalıcı sinir ve kas hasarına ya da kaslarda hafif bir erimeye sebep olabilir" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 623 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim