• BIST 10110.18
  • Altın 2723.271
  • Dolar 33.8757
  • Euro 37.5497
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 25 °C

Esogü’lü Hekim Okul Öncesi Sağlık Önerilerini Anlattı

Esogü’lü Hekim Okul Öncesi Sağlık Önerilerini Anlattı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Bilge, okul öncesi aile ve çocuklara sağlık önerilerinde bulundu.

Bilge, okul öncesi düzenin sağlanmasının çocukların sağlıklı gelişimi ve okul başarıları için önemli olduğunu anlattı. Prof. Dr. Uğur Bilge, "Öncelikle çocuklara stres yönetimi hakkında öneriler de bulunun; her şeyin her zaman planlandığı gibi gitmeyebileceği, servisin veya otobüsün geç kalabileceği, sevilen bir öğretmenin veya arkadaşın olmayabileceği konusunda konuşun. Çocuklar okulda aileden ayrı kalmak nedeniyle gergin olabilirler, beslenme kutusuna notlar veya yanına bir aile fotoğrafı koyabilirsiniz. Her türlü sorununu kendilerine anlatabileceği konusunda açık olun ve çocuklarınızla samimi, yaşa uygun sohbetler yapın. Bu okul hakkında endişelerini paylaşmada yalnız olmadıklarını bilmelerine yardımcı olacaktır. Düzenli bir uyku ve yemek programına geri dönün. Ebeveynler, okul başlamadan önce yatma saatlerini kademeli olarak öne çekebilirler. Okuldaki yeme rutinlerine dönebilirler. Elektronik cihaz kullanımını ve ekran süresini sınırlayın. Oyun oynama, sosyal medyada gezinme, videoları izleme gibi nedenlerle ekran süresi yaz aylarında düzensizdir ve yetersiz uykuya neden olur. Eğlence amaçlı ekran süresinin günde en fazla iki saatle sınırlandırılmasını önerilmektedir. Okul yılı için eğlence amaçlı ekran süresiyle ilgili kurallar, yıl başlamadan belirlenmelidir. Ayrıca, ekranlar beyni uyarabileceği ve uykuya dalmayı zorlaştırabileceği için yatmadan önce ekran kullanımını sınırlanmalıdır. Stres belirtilerine dikkat edin. Çocuğunuza dair uyarı işaretlerine dikkat edin. Ani kilo kaybı veya kilo alımı, ödevleri kaçırma veya katılımı reddetme gibi okul veya ders dışı etkinliklerde sorunlar, kendini geri çekme veya asi, saldırgan veya aşırı dürtüsel davranma gibi sorumsuz davranışlar, aşırı izolasyon gibi depresyon belirtileri, madde kullanımı veya kötüye kullanımı, çok fazla veya çok az uyumak, kendine zarar verme gibi yıkıcı davranışlar, intihar ve ölüm hakkında konuşmak veya yazmak gibi durumlarla karşılaştığınızda mutlaka doktora başvurun." diye belirtti.

Çocukların sağlık kontrollerinin geciktirilmemesi gerektiğini belirten Bilge, şunları anlattı;

"Birçok sağlık sorunu erken fark edildiğinde kolay tedavi edilebilir. Çocuğunuzun genel sağlığına yardımcı olmak için önerilen aşılarını ve rutin taramalarını yaptırın. Mikropların yayılmasını önlemenin en kolay yollarından biri, uygun el yıkama tekniklerini uygulamaktır. Çocuklarınıza tuvaleti kullandıktan sonra ve yemekten önce ve sonra ellerini her zaman yıkamalarını hatırlatın. Sabun ve suya erişemedikleri zamanlar için çantalarına el dezenfektanı ve ıslak mendil koyun. Son olarak, en önemli nokta; kendinize iyi bakın, sağlıklı alışkanlıklar edinin. Kendinize ve ailenize iyi bakmanız önemlidir. Ailenin birlikte yapabileceği fiziksel aktiviteler bulun. Hafta sonları, akşam yemeğinden sonra veya çocuğunuzla egzersiz yapmak için bulabildiğiniz her zamanda düzenli yürüyüşler yapın veya bisiklete binin."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 141 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim