• BIST 9441.29
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Eşi kalp krizi geçirenler dikkat!

Eşi kalp krizi geçirenler dikkat!
Danimarka'da yapılan bir araştırmaya göre kalp krizi geçirenlerin eşleri de önemli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyor.

Eşlerini kalp krizi nedeniyle kaybedenlerin anti depresan kullanma oranı toplumun geri kalanından üç kat daha yüksek.

Kalp krizi geçiren kişi bunu atlatsa bile eşlerinin anti depresan kullanmaya başlama oranı %17 artıyor.

European Heart Journal adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre kalp krizi geçiren kişilerin eşlerinin kaygı giderici ilaç kullanma oranı da oldukça yüksek.

Hergün İngiltere'de yaklaşık 340 kişi kalp krizi geçiriyor ve bu kişilerin %13'ü hayatını kaybediyor.

İngiliz Kalp Vakfı hemşirelerinden Mauree Talbot ''Bir kalp krizi tüm aileyi etkiler. Bu araştırma da kalp krizi geçirenlerin eşlerinin, partnerlerinin de tıbbi yardıma ihtiyaç duyabileceğini gösteriyor'' dedi.

Talbot sözlerine ''Sevdiği biri kalp krizi geçirenlerin ne kadar endişelendiğini biliyoruz. Bu kişilerin ihtiyaç duydukları duygusal ve pratik desteği almaları çok önemli'' diyerek devam etti.

Bu, eşi bir kalp krizi atlatan kişilerin sağlık durumunu analiz eden ilk araştırma oldu.

Araştırma ayrıca böyle bir durumla karşı karşıya kalan erkeklerin kadınlardan daha çok etkilendiğini ortaya koydu.

Araştırma raporunu yazan Duke Üniversitesi'nden Dr Emil Fosbol ''Bu kamu sağlığını ilgilendiren önemli bir konu. Doktorlar bu durumla hiç ilgilenmiyorlar'' dedi.

Dr Fosbol sözlerine ''Bu araştırma sonucunda ortaya çıkardığımız en önemli gerçek kalp krizi geçirenlerin partnerlerinin de yardıma ihtiyaç duyduğu. Ve bu sadece bir kişi ani bir kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğinde geçerli değil. Bir kişi kalp krizi geçirip bunu atlatsa bile partneri bu olaydan çok derinden etkilenebiliyor'' dedi.

Araştırma dahilinde Danimarka'da 1997 ila 2008 yılları arasında eşini ya da sevgilisini kalp krizi nedeniyle kaybeden 16 bin 506 kişinin sağlığı incelendi. Ayrıca partneri kalp krizi geçirip hayatta kalan 44 bin 566 kişinin de sağlık dosyaları analiz edildi.

Araştırmaya konu olan kişilerin kalp krizi yaşanmadan önceki sağlık durumlar da göz önünde bulunduruldu.

Daha sonra elde edilen veriler partnerleri kalp krizi dışında bir nedenle hayatını kaybeden 49 bin 518 kişinin ve partnerleri kalp krizi dışında ciddi bir hastalık atlatan 131 bin 563 kişinin sağlık durumları ile karşılaştırıldı.

Sonuçta partneri kalp krizi geçiren bir kişin, partneri başka bir hastalıktan etkilenen ya da hayatını kaybeden bir kişiden daha çok duygusal ve fiziksel problem yaşadığı ortaya çıktı.

Bilimadamları bu durumu kalp krizlerinin ani ve beklenmedik doğasına bağlıyor. Başka hastalıklarda insanlar kendilerini partnerlerinin ölümüne hazırlayacak zamanı bulabilirken, sevdikleri bir kişiyi aniden kaybedenler bununla başetmekte daha çok zorlanıyor.

Dr Fosbol: "Partneriniz kanser gibi bir hastalığa yakalanırsa olabileceklere kendinizi hazırlamak için zamanınız olur oysa kalp krizi çok anidir ve genelde önceden tahmin edilemez'' dedi.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4324 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim