• BIST 8618.57
  • Altın 3032.461
  • Dolar 34.3283
  • Euro 37.4449
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Erken teşhiste "mamografi"nin önemi

Erken teşhiste "mamografi"nin önemi
KOÜ Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gündoğdu: "Meme kanserinin erken teşhisinde mamografi cihazlarının en üst düzeyde çalışması ve uzmanlarca kullanılması oldukça önemli"

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Gündoğdu, "Meme kanserinin erken teşhisinde mamografi cihazlarının en üst düzeyde çalışması ve uzmanlarca kullanılması oldukça önemli" dedi.

Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllarca İngiltere'de akademik araştırmalarda bulunduğunu, Sağlık Bakanlığına mamografik sistemlerle ilgili teknik danışmanlık yapan Avrupa'daki sayılı merkezlerden birinde çalıştığını belirtti.

Mamografi cihazı üreticilerinin, ürünlerini İngiltere'de satabilmesi için bu merkezden teknik yeterlilik raporu alması gerektiğine dikkati çeken Gündoğdu, bu raporu hazırlamak için çok detaylı ve sadece medikal fizikçinin yapabileceği testler gerçekleştirildiğini söyledi.

Çekimlerin güvenilirliği ve hastaların sağlığı açısından mamografi cihazlarının kullanımı konusunda radyoloji teknisyenlerine büyük iş düştüğünü vurgulayan Gündoğdu, teknisyenlerin mamografi cihazını kullanırken her zaman en az dozda radyasyonla en kaliteli görüntüyü elde etmeyi hedeflemesi gerektiğini anlattı.

İngiltere'de özellikle mamografi çeken radyoloji teknisyenlerinin, göğüs kanseriyle savaşta en önemli cephe olarak görüldüğünü dile getiren Gündoğdu, "Radyoloji teknisyeninin çekimlere başlamadan önce günlük kalite kontrol çekimi yapması, mamografi cihazı belirlenen standartlar içinde çalışıyor ve yeterince iyi kontrast veriyorsa mamografi çekimlerine devam etmesi gerekiyor. Eğer mamografi cihazında bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsa o zaman ya üretici şirketin mühendisiyle temasa geçmesi gerekiyor ya da hastanede bir medikal fizikçi varsa durumu ona bildirmeli" diye konuştu.

Gündoğdu, mamografi cihazının en iyi şekilde kullanılmasının hastanın ömrünü doğrudan ilgilendirdiğinin altını çizerek, "Eğer mamografi uluslararası standartlarda çalışmıyor ve en az dozda radyasyonla en kaliteli görüntü elde edilemiyorsa radyologlar memedeki mikrokalsifikasyonları göremeyecektir. Dolayısıyla belki de kanserin belirlenmesi geç evrelere kalacaktır. O yüzden meme kanserinin erken teşhisinde mamografi cihazlarının en üst düzeyde çalışması ve uzmanlarca kullanılması oldukça önemli" ifadesini kullandı.

Bu bilincin oluşmasına katkı sağlamak için Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle Kocaeli'ndeki radyoloji teknisyenlerine yönelik "Göğüs Kanserinde Radyasyon Güvenliği, Kalite Kontrolü ve Güvencesi" eğitimini gerçekleştirdiklerini bildiren Gündoğdu, eğitim programına eğitimci olarak katılan İngiltere St. Georges Hospital Foundation Trust The Radiation Protection Centre Direktörü Prof. Dr. Ishmail Badr'ın katılımcılara son gelişmeler konusunda bilgi verdiğini sözlerine ekledi. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4120 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim