ABD’de yayımlanan New York Times Magazine dergisi, meme kanseri kampanyaları ve erken teşhisin ardında yatan gerçekleri masaya yatırdı. Daha önce meme kanseri tedavisi atlatan Peggy Orenstein’ın kaleme aldığı yazıda, meme kanseri teşhisi konduktan sonra tedavi edilen her 10 kadından birinin aslında sağlıklı olduğu ve tedavilerin gereksiz yere yapıldığı belirtildi. Orenstein, 1996’da ‘mamografi sayesinde’ tedavi olduğunu söylerken kendisine teşhis konduğu dönemde ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan bir panelde pozitif teşhislerin yanıltıcı olabileceğinin vurgulandığı fakat kendisi dahil uzmanların bu görüşü o dönemde dikkate değer görmediğini anlatıyor.
‘Agresifse ölümcül olur’
“Meme kanseri öldürmez. Hastalık ancak diğer organlara yayılabilecek kadar agresifse ölümcül olur” diyen Orenstein tedavisinden 16 yıl sonra yeni çalışmalarla birlikte meme kanserinin ancak sıçraması halinde öldürücü olduğunun öğrenildiğine dikkat çekiyor. Orenstein meme kanserinin tiplerine göre tedavi şekillerinin de farklı olması gerektiğini “Meme kanserinin nedenleri farklı olabilir dolayısıyla tedavileri de. Bazı kanser tipleri 5 yıl süre boyunca kullanılacak inhibitör haplarla tedavi edilebilir” cümleleriyle anlatıyor.
‘Kampanyalar aldatıcı’
Pozitif sonuçlarla çıkan bazı sağlıklı kadınların ise gereksiz yere tedavi edildiğinin altını çizen Orenstein, günümüzde yapılan pembe kurdele kampanyalarının zaman zaman bir aldatmacaya dönüştüğü görüşünde.
Milliyet