• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 14 °C

Erken grip aşısına uzman uyarısı

Erken grip aşısına uzman uyarısı
Viroloji profesörü Selim Badur, Türkiye'de grip mevsiminin ocak, şubat, mart aylarına kaydığını, buna karşın grip aşısının hiçbir Batı ülkesinde örneği olmadığı şekilde, ağustos sonunda piyasaya verildiğine dikkat çekti.

Viroloji profesörü Selim Badur, Türkiye'de grip mevsiminin ocak, şubat, mart aylarına kaydığını, buna karşın grip aşısının hiçbir Batı ülkesinde örneği olmadığı şekilde, ağustos sonunda piyasaya verildiğine dikkat çekti. Prof.Dr. Badur, "Tamamen ticari kaygıyla yapılıyor. Bu dönemde insanı aşılamanın yararı yok. Hatta yaşlılar için sakıncası var. Çünkü immün sistemleri zayıf, aşının bağışıklığı da 6-8 ayda geçiyor, etkisi kalmıyor. Şimdi aşılanma zamanı, aralık sonuna kadar da yaptırabilirsiniz" dedi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji ve Temel Ümminoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Selim Badur, bir toplantı için geldiği İzmir'de DHA'ya açıklama yaptı. Bilim dalı bünyesindeki laboratuvarının, Refik Saydam Enstitüsü Laboratuvarıyla birlikte Ulusal Grip Referans Laboratuvarı olarak görev yaptığını, 2007'den beri de Dünya Sağlık Örgütü (Dsö) tarafından da kabul edildiklerini belirten Prof. Dr. Badur, "Ülke sağlık çalışanları olarak genellikle batı verileriyle konuşuyoruz. Oysa laboratuvarımızda 2004'ten beri Türkiye'ye grip virüsü ne zaman giriyor, ne zaman çıkıyor, ne zaman tepe noktası, pik yapıyor, ülkemizdeki dolaşımdaki virüsler birbirine uyuyorlar mı, virüsün özellikleri nedir, Türkiye'deki grip virüsleri antiviral dediğimiz grip ilaçlarından etkileniyor mu, hepsini saptıyoruz. Laboratuvarım 2007'den beri de Dünya Sağlık Örgütü (Dsö) tarafından Ulusal Grip Referans Laboratuvarı olarak kabul ediliyor. Bütün kullandığımız malzemeler de ücretsiz, Dsö'den geliyor. Ülkemizde hiçbir Batı ülkesinde olmayan bir şekilde ağustos sonunda grip aşısı piyasaya çıktı. Türkiye artık eskisi gibi değil, kasım, aralık aylarında grip görülmüyor. Kasım, aralıkta solunum yolu enfeksiyonunda, nezlenin, soğuk algınlığının devrede olduğunu unutmamak lazım. Laboratuvar bulgularımızda gribin ocaktan sonra Türkiye'de etkilili olduğunu, şubat, martta tepe noktasına çıktığını, ilginç bir şekilde nisan ve mayısta da devam ettiğini görüyoruz. İnsanları ağustos sonu gibi tamamen ticari kaygılarla erken dönemde aşılamanın bir yararı yok" dedi.

AŞI YAŞLILARDA UZUN SÜRE ETKİLİ DEĞİL

Bunun sakıncası bile olduğunu dile getiren Prof. Dr. Badur şunları söyledi:

"Risk grubundaki yaşlıların, immün sistemleri zayıf, aşının bağışıklığı da 6-8 ayda geçiyor, etkisi kalmıyor. 70 yaşındaki bir kişinin ümmin sitemi bir erişkin gibi güçlü değil. O nedenle normal kişilerde bir yıl süren grip aşısının bağışıkılığı yaşlılarda o kadar sürmüyor. Eğer siz adamı ağustosta aşılarsanız, gribin pik yaptığı ocak şubatta etkisi azalmış oluyor. Dünyanın hiçbir yerinde ağustos ayının sonunda grip aşısı piyasaya verilmez ve uygulanmaya başlanmaz. Bu bizim ülkemize özgüdür ve tamamen ticaridir. Bir firma diğerinden bir hafta önce getirirse mal fazlası olarak depolara, eczanelere yığar ve piyasayı kapatır. Bu böyle giderse temmuz ayında grip aşısı çıkacak Türkiye'de. Fransa bu yıl grip aşısını 9 Kasım'da çıkarıyor, toplumunu da o gün için bilgilendiriyor. Bizde, aşıyı bir gün önce piyasaya vereyim demek, bizi komik durumlara düşürüyor, böyle olmaması gerekir."

PAÇAVRA HASTALIĞI TANIMI DOĞRU

Prof. Dr. Badur, risk gruplarının ağustos ve eylülde aşılanmalarının çok erken olduğu uyarısını yaparken, ekim kasımda aşılanmayanların aralık ve ocakta da rahatlıkla aşı olabileceklerini söyledi. Prof.Dr. Badur, "Gribin mevsimi kaydığı gibi grip aşısının mevsiminin de bir iki ay oynamasının sakıncası yok" dedi. Prof.Dr. Badur, gribi ayırt etmedeki en önemli iki klinik bulgunun 38.5'un üzerinde yüksek ateş ile bunun ani başlaması olduğunu kaydetti. Prof.Dr. Badur, "Bunların olması durumunda grip düşünülmesi gerekir. Ateşsiz ya da hafif ateş seyreden grip de vardır ama bu yüzde 9-10 kadardır. Halkın paçavra hastalığı tanımı çok doğru. Gribe yakalanan öyle işine gidemez. Nezlede, soğuk algınlığında işinize gidersiniz de grip de olmaz bu. Gripte yerinizden kalkamazsınız, gerçek grip odur" diye konuştu.

10 YAŞLIDAN BİRİ AŞI OLUYOR

Prof.Dr. Badur, 65 yaş üstü, astım, diyabet gibi kronik hastalığı olanlara devletin ücretsiz grip aşısı sağladığını, ancak yüzde 10'unun aşılandığını söyledi. Prof.Dr. Badur, "10 yaşlıdan biri aşılanıyor. ya kendilerine böyle bir olanak tanındığını bilmiyor ya da biliyor, inanmıyor. Durumu saptamak için anketler yaptık. Gördük ki; eğer yaşlı bir kişi gidip de doktoruna 'ücretsiz grip aşısı yaptırma hakkımız varmış dediğinde, doktor "boşver, yaramaz' derse aşı olmuyor. Ancak kişinin aklında olmasa da, eğer aile hekimi "gidip yaptırın' derse yaptırıyor. O yüzden bu konuda doktorların eğitilmesi gerek" diye konuştu.



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4056 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim