• BIST 9949.01
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 11 °C

Erken doğan bebeğe devlet baba şefkati

Erken doğan bebeğe devlet baba şefkati
Yenidoğan bakımlarında 50-60 bin lirayı bulan masrafın altında ezilen anne babalara müjde. Kamu hastaneleri ve SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde 1000 gramın altında doğan her bebeğe günlük 800 lira, 1000 gramın üzerinde doğan bebeklere 450 lira ödeniyor

Yenidoğan bakımlarında 50-60 bin lirayı bulan masrafın altında ezilen anne babalara müjde. Kamu hastaneleri ve SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde 1000 gramın altında doğan her bebeğe günlük 800 lira, 1000 gramın üzerinde doğan bebeklere 450 lira ödeniyor.

Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında gününden haftalar önce doğan minik bebeklere anne babasının sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın doğum ağırlığı ve yoğun bakım ihtiyacının düzeyine göre günlük para yardımı yapılıyor. Aileler, devlet güvencesi altında olan bebekleri için SGK anlaşmalı özel hastanelere bile hiçbir ücret ödemiyor. Bugün Türkiye'de her 100 yenidoğandan 5'i yenidoğan yoğun bakım ünitesine gereksinim duyuyor, 1.5'i de ventilasyon (solunuma yardımcı) tedavisi alıyor. Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ve Çocuk Hastalıkları Şefi Doç. Dr. Nedim Samancı, 1000 gramın altında doğan her bebeğe sosyal güvencesine bakılmaksızın günlük 800 lira ödendiğini söyledi.

SOSYAL GÜVENCE ŞARTI YOK

Yüzlerce bebeğin bu sayede hayatının kurtulduğunun altını çizen Doç. Dr. Samancı, şunları söyledi:

'Birçok ailenin hala bu uygulamadan haberi yok. Yüzlerce bebeğin hayatı böyle kurtuluyor. Bu sayede herkese eşit koşullarda tedavi hizmeti verilebiliyor. Devlet; sosyal güvencesi olsun ya da olmasın, özel hastanede yatsın ya da yatmasın her bebeğe kilosuna göre para veriyor. Aileler de biz de bu konuda çok rahat ettik. Bir yıl öncesine kadar büyük bir sıkıntı yaşıyorduk. Çünkü yenidoğan yoğun bakım gerçekten çok masraflı. Burada bu bebeklere en ileri teknolojiyle tedavi uygulanıyor. 32 haftanın altında dünyaya gelen bebekler 2-3 ay yoğun bakımda kalabiliyor. Böyle bir durumda da bir bebeğin masrafı 50-60 bin TL'lere kadar çıkıyor. Bu masraf artık devlet tarafından tamamen karşılanmaktadır. Tüm çocuklara sosyal güvence, yenidoğan bakım ve tedavisinde muazzam bir gelişmeyi de beraberinde sağlamıştır' diye konuştu.

570 gram doğdu, 3 ayda hayata tutunabildi

Hilal ve Oğuz Yazıcı çifti ilk bebeklerini beklerken talihsiz bir olayla karşılaştı. Hilal Yazıcı'da yüksek tansiyon ve buna bağlı olarak gebelik zehirlenmesi ortaya çıkınca genç anne bebeğini 25 haftalık olarak dünyaya getirdi. 570 gram olan minik bebek, hayata tutunmaya kararlıydı. Göztepe Medical Park Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Doç. Dr. Nedim Samancı ve ekibi tarafından 3 aydır tedavi edilen Yazıcı bebek, şimdi bin 280 gram oldu. Çift, 'Bebeğimizin iyi olduğunu bilmek önemli. Para ödeyecek olsak, bu yükün altından kalkamazdık. Parayı mı düşüneceğiz, yoksa bebeğin sağlığını mı, bilemezdik herhalde. Şimdi bebeğimiz çok iyi durumda. Onu kucağımıza alacağımız günü sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu ekip bir parçamız haline geldi. Hemşireler çocuğumuzun annesi gibi oldu. Çok memnunuz' dedi.

BEBEKLERİN KİLOSUNA GÖRE PARA ÖDENİYOR

SAĞLIK Bakanlığı yenidoğan yoğun bakım ünitelerini 3 basamak olarak sınıflandırdı. SGK tarafından para ödemeleri şu sınıflandırmaya göre yapılıyor:

- Birinci düzeyde 35-37 haftalık takip gerektiren bebekler izlenir. SGK yoğun bakımlarda paket fiyat uygulaması üzerinden günlük 250 lira ödüyor.

- İkinci düzeyde 32 gebelik haftası ve 1000 gram doğum ağırlığının üstünde dünyaya gelen, genellikle solunum desteği gerektiren bebeklere de günlük 450 lira SGK tarafından ödeniyor.

- Üçüncü düzeyde doğum ağırlığı 1000 gramın altında ve multipl organ disfonksiyonu olan ve genellikle solunum desteği gereken bebeklere de SGK günlük 800 lira ödüyor.

Akşam

Bu haber toplam 2330 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim