• BIST 9630.86
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 7 °C

Erken boşalmaya yeni limit

Erken boşalmaya yeni limit
Amerikan Psikiyatri Birliği, erkeklerin en büyük sorunlarından erken boşalmada süreyi belirledi. 1 dakikadan önce boşalma olursa ve bu 6 ay sürerse bu cinsel sorun olarak değerlendirilecek. Daha önce konuyla ilgili süre kriteri yoktu.

Amerikan Psikiyatri Birliği’nin tüm dünyada yaygın şekilde kullandığı psikiyatrik tüm hastalıklar ve bozukluklar için hazırladığı sınıflandırma ölçütü, cinsel bozukluklar için getirdiği yeni kriterlerle tartışılıyor. DSM-5 adlı yeni taslak, cinsel tedavilerle uğraşan jinekolog, pskiyatrist ve ürologları karşı karşıya getirecek değişiklikler içeriyor.

Erken boşalmadan, kadınlarda vajinismusa, sertleşme sorununa kadar yaygın sorunların yeniden değerlendirildiği DSM-5’te en dikkat çeken tanı ise hiperseksüalite. Daha önce başlı başına bir sorun olarak kabul edilmeyen hiperseksüalite ilk kez bir bozukluk olarak tanımlanıyor.

Bu sorunun önemi ise son yıllarda internet, sanal seks, telefon seksi gibi faktörlerle aşırı cinsel aktivite ve fantezilerle doktora başvuruların artmasından geliyor.

Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği’nden Doç. Dr. Cem İncesu, DSM- 5’in (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel Kılavuzu artıları ve eksilerini değerlendirdi:

Cinsel isteksizlik ve uyarılamama: Kadınlarda cinsel isteksizlik ve uyarılamama iki ayrı sorun olarak kabul edilirken yeni taslakta tek bir tanıya dönüştürüldü. Bunun gerekçesi de kadınlarda bu iki sorunu ayırmakta güçlük çekilmesi gösteriliyor. Bu konuyla uğraşan jinekolog ve psikiyatristler kadının uyarılmasıyla kadın cinsel isteğini aynı tanıda birleştirmenin doğru olmadığını savunuyor. ‘Uyarılma başka, istek başka diyenler’ var. Ben tanı ve tedavi açısından birlikte değerlendirilmesini doğru buluyorum.

Vajinismus: Özellikle Türkiye’de çok yaygın görülen vajinismus tanısı artık ağrılı cinsel ilişkiyi de kapsıyor. Eskiden vajinismusa “cinsel birleşme kuramama”yla tanı koyulurken şimdi cinsel birleşme kursa bile ağrı varsa vajinismus olarak kabul ediliyor. Cinsel birleşme sırasında korku, kaygı, fobik tepkiler duyulması da yine vajinismus kapsamına giriyor. Birçok jinekolog 1-2 kez cinsel birleşme kurulduğunda ‘vajinismus yok’ diyor, bu çok yanlış. Sorun cinsel birleşme kurdu, kuramadı değil.

Erken boşalma: Daha önceki DSM’de bir süre yoktu. Şimdi artık süre giriyor, ‘Boşalma 1 dakikanın altında olacak ve en az 6 ay sürecek’ deniyor. Biz ilk 3 dakikayı erken boşalma olarak kabul ediyoruz. Olaya yalnızca süre olarak bakmıyoruz. Kişideki boşalma kontrolü duygusu çok daha önemli. Bunları bir kenara bırakıp olayı ‘1 dakikanın altında’ diye özetlemek cinsel terapilerle uğraşan doktorlar için yanlış değerlendiriliyor. Kavram kargaşası yaratabildiğinden 1 dakika süre konulmasına karşıyım. Bir süre konulacaksa ‘3 dakikanın altı’ denmelidir.

Sertleşme sorunu (ED): Tanı konulması için sorunun en az 6 ay sürmesi gerektiği kriteri gerekiyor. Hiçbir sertleşme sorunu olmayan erkekler bile zaman zaman güçlükler yaşayabiliyor. Bu sertleşme sorunu yaşadığı anlamına gelmez. Bir kereliğine yaşadığı sorun, tedavi gerektirmeyebilir. Gelip geçici durumlara hemen bozukluk tanısı konulmamalıdır. Birçok cinsel işlev bozukluğu için getirilen 6 ay, ED için de uygun.

Hiperseksüel bozukluk: Sanal seks, pornografi vs gibi faktörlerle son yıllarda artan ve artık bağımlılık kapsamında değerlendirilen aşırı fantezi ve davranışları içeren hiperseksüalite, ilk kez bir bozukluk olarak DSM-5’e giriyor. Bunun nedenlerinden biri aşırı cinsel istek, davranış ve cinsel fantezilerin problem olarak hekimlerin ve terapistlerin karşısına çıkma oranı eskiden çok düşükken son 10 yılda çok artması. Hiperseksüalite DSM-5’te bir seks bağımlılığı gibi tanımlanıyor. Aşırı zaman ve aktivite harcamak, kopmaya çalışmaya rağmen bir türlü bırakamama, çok fazla para, kaynak harcama, bu nedenle sosyal sorumluluklarını ihmal etme gibi kriterler bulunuyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3945 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim