Bisfenol ve ftalat içeren plastik maddelerin kadınlık hormonu östrojene benzer maddeler açığa çıkararak erkeklik fonksiyonunu bozduğunu belirten uzmanlar, özellikle henüz baba olmamış erkeklerin plastik kaplarda sıcak içecek içmemelerini öneriyor.
Günlük yaşamda sık sık kadınların erken menopoza girmesinden, bu dönemin zorluklarından bahsediliyor. Oysa erkekler de andropoza giriyor ve bu dönemde onlar da çeşitli sorunlar yaşıyor.
Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Prof. Dr. Tansu Küçük, andropozun erkeklik hormonlarındaki düşüşle birlikte, cinsel ve fiziksel aktivitenin azlığıyla ve en önemlisi de sperm azalması ile ortaya çıktığını belirtiyor. Henüz baba olmayan erkeklerin plastik kaplarda sıcak içecek içmemelerini öneren Prof. Dr. Tansu Küçük, “Çünkü bisfenol ve ftalat içeren plastik paketler, pet (Poli Etilen Tereftalat) şişeler, östrojen yani kadınlık hormonu ve benzeri maddeler açığa çıkararak erkeklik fonksiyonuna karşı çalışır. Sıcak suyla karşılaşan plastikler normalden 55 kat fazla bisfenol salgılar” uyarısında bulundu.
ANDROPOZ 30 YAŞINDA DA BAŞLAYABİLİYOR
Andropoz döneminde erkeklik hormonu oranı düşüyor, bunun sonucunda da cinsel ve fiziksel aktivitede azalma meydana gelerek sperm sayısında da azalma oluyor. Prof. Dr. Tansu Küçük, genellikle 50 yaşından sonra başlayan bu durumun 30 yaşında bile görülebileceğine işaret ederek şu bilgileri verdi:
“Dünya Sağlık Örgütü 11 yıl sonra çıkardığı yeni rehberde normal sperm sayısını 5 milyon daha aşağıya çekti. Yeni çalışmaların sonuçlarına göre günümüzde 15 milyon spermi olan erkeği normal kabul ediyoruz. Oysa bu değerin geçen yüzyılda 200 milyon civarında olduğu biliniyor. “Çocuğumuz olmuyor” diyerek başvuran çiftlerin ortalama yüzde kırkında sperm sayısıyla ilgili sorun ortaya çıkıyor. Henüz 30 yaş civarında olan bu genç erkeklerin yarısında 60-70 yaşındaki erkeklerin sperm sayılarına rastlanıyor ve tedavi edilemiyor, aksine yıllar içinde sperm bulguları daha da kötüye gidiyor. Hormonları ya da cinsel aktivitesi normal olsa da bu durum erken menopoza eşdeğer bir erken andropoz olarak kabul ediliyor.”
ERKEKLİK FONKSİYONU İÇİN ZARARLI MADDELER
Sperm sayısındaki bu hızlı düşüşün ve andropoz bulgularının daha genç yaşlarda görülmesinin ana nedenini çevre kirliliği ve erkeklerin aldığı kimyasal maddeler olarak açıklayan Prof. Dr. Tansu Küçük, bu konudaki önemli bilgileri paylaşıyor:
• “Bisfenol A” ve “ftalat” içeren plastik paketler, pet (Poli Etilen Teleftalat) şişeler östrojen, yani kadınlık hormonu, benzeri maddeler salgılayarak erkeklik fonksiyonlarına karşıt çalışıyor.
• Özellikle plastik paketiyle mikrodalgada ısıtılan hazır yiyecekler daha fazla bisfenol salgılıyor.
• Sıcak su ile karşılaşan plastikler normalden 55 kat fazla bisfenolu ortama vermiş oluyor. Soğukken saatte 0,2-0,8 nanogram olan ftalat salınımı, sıcak su ile temasından sonra saatte 8-32 nanograma yükseliyor. Önce sıcak su ile yıkanıp sonra içine soğuk su konulsa bile bu salınım oranı değişmiyor.
• Ayrıca tarım ilaçları, hormonlu et ve besinler ve deterjanlar da benzeri etkiler gösteriyor.
• Testis ameliyatı geçirenlerde, kanser kemoterapisi alanlarda, kilo fazlası olanlarda ve çevre kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde yaşayanlarda bu etkiler daha da fazla ve hızlı olabiliyor.
ERKEKLER 20’Lİ YAŞLARDA SPREM SAYIMI YAPTIRMALI
Ergenliğin tamamlanıp erişkinliğin başladığı 20’li yaşlarda sperm sayımı yapılmasını öneren Prof. Dr. Tansu Küçük, “Yaptırdıkları test sonucunda 15 milyondan az spermi olanlar sperm dondurmayı düşünmelidir. Böylece ileride normal yoldan ve hatta tüp bebekle bile çocuk sahibi olamayacak duruma düşülürse saklanmış sperm kullanılabilir. Ayrıca, vazektomi yaptıracak olanlar, kanser için kemoterapi alacak olanlar, testislerinden ameliyat olacak olanlar da bu işlemler yapılmadan önce sperm dondurarak ilerideki bebeklerini garanti altına alabilirler” diyor.
EVLENME YAŞI GECİKTİ, ERKEN ANDROPOZ KAPIYA DAYANDI
Günümüzde erkeklerin evlenme ve aile kurma döneminin 40’lı yaşlara kayması, çocuk sahibi olma konusunda birtakım zorlukları, sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Erken andropoz bulguları saptanan bir erkeğin aile kurmakta acele etmesini ya da sperm saklatmasını öneren Prof. Dr. Tansu Küçük, yaşlanan erkekte andropozun saptanma kriterleri hakkında şu bilgileri veriyor:
“Erkeklerde erken andropoz varlığını düşündürecek bazı bulgular vardır. St. Louis ADAM (Androgen Deficiency in the Aging Male - Yaşlanan Erkekte Andropoz) kriterlerine bakacak olursak, aşağıda sıraladığımız kriterlerden bir veya ikincisinin tek başına, ya da diğer kriterlerden dört tanesinin birlikte görülmesi, andropoza girildiğine ilişkin teşhis konulmasını sağlıyor.
Erkeklerde erken andropozun belirtileri:
1.Cinsel dürtünün azalması.
2. Daha az sertleşme olması.
3. Günlük yaşam enerjisinde düşüş olması.
4. Güç ve dayanıklılığın azalması.
5. Boy kısalması.
6. Hayattan daha az zevk alınması.
7. Üzgün ve depresif olunması.
8. Spor yeteneklerinin azalması.
9. Yemekten sonra uyuklanması.
10. İş performansının düşmesi.
Erkeklik fonksiyonunu bozuyor
Kadınlık hormonuna benzer maddeler açığa çıkarıyor...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5858 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Azospermi Nedir? Belirtileri Nelerdir?Azospermi, erkeğin menisinde canlı sperm bulunmaması durumu olarak tanımlanır. Bu sorun, çocuk sahibi olamayan erkeklerin yüzde 10 ila 15’lik bir bölümünde görülür. Genele bakıldığında ise bu soruna rastlanma oranı yaklaşık olarak %1’dir.
Aksigorta’dan Babalar Günü’ne özel PSA testi hediyeAksigorta, Babalar Günü’ne özel olarak, acente ve erkek çalışanlarının yanı sıra kampanya döneminde Hayata Devam Sigortası’na sahip olacak tüm erkek müşterilerine prostat spesifik antijen (PSA) testi hizmeti hediye ediyor.
10 mühim erkek yanlışı: Neden erkekler kadınlardan daha çok hasta oluyor?Dünyanın hemen her ülkesinde erkekler kadınlara oranla daha sık hastalanıyor! Erkeklerin sorunu sadece sık sık hastalanmak olsa neyse, yaşam süreleri de kadınlara oranla daha kısa kalıyor.
Baba olmak isteyen bir erkek için hangi tıbbi tedaviler uygulanabilir?Kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin baba olma şansı ileri tıbbi tekniklerle artırılabiliyor.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim