Kadın dünyasında hormonların neden olduğu gel-gitleri algılamak oldukça kolay. Peki ya erkekler? Hormonlardan nasıl etkileniyorlar dersiniz?
Erkeklerin ergenlik dönemleri kadınlarınkine oranla neden daha zorlu geçer?
13 yaşındaki oğlunuzu yaz kampına gönderiyorsunuz... Gözü futboldan başka bir şey görmeyen genç delikanlı, dönüşünde sadece kızlardan söz etmeye başlıyor. "Ergenlikte, bazı erkek çocuklardaki testosteron seviyesi bir, iki ay içinde 18 kat artabilir. Bu gibi durumlarda, arzu patlamaları bir tür travmaya dönüşür. Mahmure'de yer alan habere göre, genç kızlar için bu dönem daha yumuşak geçer. Vücutlarındaki testosteron artışı, kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte, en fazla üç ya da dört kat artar. Üstelik bu artış birkaç yıl içinde gerçekleşir" diye açıklıyor uzmanlar.
Erkeklere özgü hormonlar birden fazla mıdır?
En tanınanı ve etkin olanı ise testosterondur. Bu hormon; adını aldığı üzere testislerden salgılanır. Androjenler, ergenlik döneminde erkeklerin seksüel karakterini (penis büyüklüğü, ereksiyon, boşalma, ses kalınlığı, kasların gelişimi vb.) oluşturduğu gibi psikolojik yapılarında da belirleyici araçtır. Erkeklerin yetişkinliklerinde salgıladıkları testosteron oranı tüm seksüel özelliklerinin devamlılığını sağlar. Ancak zaman içinde seksüel özelliklerde belirgin rol oynayan androjenlerde azalma ve libidoda düşüş meydana gelebilir. Androjenler, kas sisteminin oluşması ve güçlenmesi için de hayati önem taşırlar. Bunun yanı sıra kadınlık hormonu östrojenin de belli oranda salgılanmasını sağlarlar.
Erkekler kadınlık hormonu da salgılarlar mı?
Evet... Fazla salgılanan erkeklik hormonları otomatik olarak östrojene dönüşür. Oysa kadınlarda erkeklik hormonu yani testosteron, böbrek üstü bezleri tarafından salgılanır ve bu oran son derece düşüktür.
Erkeklerin kadınların regl dönemi gibi bir döngüsü var mıdır?
Androlog ve Psikosomati Uzmanı Dr. Sylvain Mimoun; "Hayır... Kadınlardaki gibi düzenli bir döngüleri, yani regl dönemleri ya da ağrıları yoktur. Ancak sperm oluşumu söz konusu olduğunda, 72 günlük bir döngüden söz edilebilir. Hatta sırf bu nedenle bir uzman kısırlık testi için sperm örneği istediğinde yaklaşık üç aylık bir bekleme süresi öngörülür" diyor.
Erkekler de kadınlar gibi duygusal gel-gitler yaşarlar mı?
Hayır! Testosteron seviyeleri gün işinde inip çıksa da, duygusal değişimler ve yorgunluk gibi olumsuzlukları sıklıkla yaşamazlar. "Hormonları, özellikle sabahları en yüksek seviyededir. Bu da genellikle ereksiyon halinde uyanmalarına neden olur" diyor Dr Mimoun.
Erkeklik hormonu sinir sistemleri üzerinde de etkili midir?
Yapılan son bir araştırmaya göre; on yaşından küçük, her üç erkek çocuktan ikisi, okulda ya da sokakta oyun oynarken sorun çıkarıyor. Oysa bu oran kız çocuklarında beş kızda bir oranında seyrediyor. Peki, bundaki en büyük etmenin erkeklik hormonu olduğunu söylemek mümkün mü? "Hayır" diyor Boris Cyrulnik ve ekliyor: "Testosteron kişiyi asabi kılmaz. Sadece kas gücü üzerinde etkilidir. Tabii bir de libido üzerinde. Ancak bu durum her iki cins için de geçerli. Testosteron salgılayan her kişi daha arzulu olur. Arzularının dile getiriliş biçimi ise aynı şekilde abartılıdır. Bu durum, hormon alımı durduğu anda geçecektir."
Günlük hayatta agresif kişilikler ile erkeklik hormonu arasında neden hep sıkı bir bağ kurulur?
Nörobioloji Uzmanı Catherine Vidal durumu şöyle açıklıyor, "Bu insanların kolayına giden bir inanış. Daha küçük yaşlarda erkek çocuklarla kız çocuklar birbirlerinden ayrıştırılıyor. Bu ayrıştırma, toplum içinde kabul görmek için bir tür zorunluluk. Erkekler ağlamamalı çünkü erkek adam güçlüdür. Kızlar narin olmalı, duygularını ender dile getirmeli. Eğer hamilelik, menopoz, andropoz, ergenlik gibi geçici bir durum yoksa insanların kadına ve erkeğe biçilen rollerden şaşma hakkı da yok. Çünkü eğitim, toplum ve kültür bunu gerektiriyor.
Psikolojik travmalar erkeklerin hormonları üzerinde de kadınlarınki kadar etkili midir?
Özellikle 45 yaşından sonra, bazı erkekler hormonlarının azaldığını rahatlıkla fark edebilirler. Bu durum kendini ateş basmaları ve libido düşüşü olarak gösterir. Bu gibi durumlarda dışarıdan hormon takviyesi yapmak gerekir. Tıpkı kadınların menopoz döneminde hormon almaları gibi, erkeklerin de bu desteğe ihtiyaçları olabilir. "Beynin duyguları kontrol eden noktası, hipofiz bezi ve hipotalamüs ile doğrudan bağlantılıdır. Her ikisi de seksüel hormonlar üzerinde önemli rol oynar. Herhangi bir sıkıntı, libidoda azalmaya zemin hazırlar. Bu da erkeklerin hayattan zevk almalarını engeller" diyor Sylvain Mimoun.
Erkekler andropoz kurbanı olabilirler mi?
Menopoz her kadın için geçerli iken, andropoz her erkek için geçerli olmayabilir. Zaman içinde erkekler bazı fiziki, psikolojik ve seksüel değişimler yaşayabilirler. 50 yaşından sonra erkeklerin %10'u ila %20'sinde testosteron oranında düşüş gözlemlenebilir ve bu andropoz ile karıştırılabilir. Böylesi durumlarda, ereksiyon problemleri ya da benzer seksüel sorunlar, yorgunluk, hafıza zayıflığı, bel bölgesinde kalınlaşma, libidoda düşüş, fantezi kurmada güçlük, sıcak basması gibi sorunlar yaşanabilir. Kısacası; kim demiş erkeklerle kadınlar birbirlerinden çok farklıdır diye?
Erkeklerin regl günü ne zaman?
Kadınları bu konuda anlamak kolay peki ya erkekleri? Kadın dünyasında hormonların neden olduğu gel-gitleri algılamak oldukça kolay...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 8263 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Azospermi Nedir? Belirtileri Nelerdir?Azospermi, erkeğin menisinde canlı sperm bulunmaması durumu olarak tanımlanır. Bu sorun, çocuk sahibi olamayan erkeklerin yüzde 10 ila 15’lik bir bölümünde görülür. Genele bakıldığında ise bu soruna rastlanma oranı yaklaşık olarak %1’dir.
Aksigorta’dan Babalar Günü’ne özel PSA testi hediyeAksigorta, Babalar Günü’ne özel olarak, acente ve erkek çalışanlarının yanı sıra kampanya döneminde Hayata Devam Sigortası’na sahip olacak tüm erkek müşterilerine prostat spesifik antijen (PSA) testi hizmeti hediye ediyor.
10 mühim erkek yanlışı: Neden erkekler kadınlardan daha çok hasta oluyor?Dünyanın hemen her ülkesinde erkekler kadınlara oranla daha sık hastalanıyor! Erkeklerin sorunu sadece sık sık hastalanmak olsa neyse, yaşam süreleri de kadınlara oranla daha kısa kalıyor.
Baba olmak isteyen bir erkek için hangi tıbbi tedaviler uygulanabilir?Kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin baba olma şansı ileri tıbbi tekniklerle artırılabiliyor.
- 19:53 - Sudan'da kolera vakası sayısı 30 bini geçti
- 18:58 - DSÖ, 17 endemik patojende acilen yeni aşıya ihtiyaç duyulduğunu açıkladı
- 18:43 - Güney Sudan'da iki haftada sıtmadan 36'sı çocuk 41 kişi öldü
- 18:13 - İsrail saldırılarında hastanelerin hizmet dışı kaldığı Lübnan'ın güneyinde Türk Hastanesi hizmet vermeye başladı
- 17:58 - Of'ta Organ Bağışı Haftası etkinliği düzenlendi
- 17:38 - Ordu Şehir Hastanesi koordinasyon toplantısı düzenlendi
- 17:38 - Babasının böbreğiyle yaşama tutunan Tolga Can'dan organ bağışı çağrısı:
- 17:28 - Kızılhaç, İsrail'in saldırıları altındaki Lübnan için acil yardım kampanyası başlattı
- 17:13 - Eskişehir Valisi Aksoy, İl Sağlık Müdürü Bildirici'yi kabul etti
- 17:03 - Ankara'da hastane polisi ve güvenlik görevlilerine saldırdıkları gerekçesiyle 9 kişi gözaltına alındı
- 16:53 - Ankara Aile Hekimliği Derneği üyesi hekimler, 3 günlük "iş bırakma eylemi" başlattı
- 16:48 - Kırıkkale'de "usulsüz sağlık raporu" operasyonunda 12 şüpheli yakalandı
- 16:48 - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi'nde organ bağışı standı kuruldu
- 16:28 - DSÖ: Gazze'de 12 bin ila 14 bin kritik hastanın tıbbı tahliyeye ihtiyaç duyduğunu tahmin ediyoruz
- 16:23 - Novo Nordisk'ten "İlaç Sahteye Gelmez" uyarısı
- 15:48 - UNICEF: Kosova'daki hava kalitesi, çocuklar için belirlenen güvenlik sınırının 25 kat üstünde
- 15:43 - CHP'li Pala, yeni aile hekimliği yönetmeliğini eleştirdi
- 15:28 - İl Sağlık Müdürü İnan, Altunhisar'daki sağlık kuruluşlarını ziyaret etti
- 15:08 - Emine Erdoğan ve Aygül Caparova, Kırgızistan'daki Ulusal Anne ve Çocuk Koruma Merkezi’ni ziyaret etti
- 15:03 - Kırşehir'de üniversite öğrencilerine "Sağlıklı Yaşam" eğitimi verildi
- 14:28 - CHP'li Murat Çan, tıp fakültesi hastanelerindeki Türk-yabancı kontenjan orantısızlığını eleştirdi
- 13:33 - Boğaziçi Üniversitesinde kanserin hızlı tanısı için yapay zeka modelleri geliştirildi
- 12:58 - Samsun'da "Otizm İl Eylem Planı Çalıştayı" başladı
- 12:38 - Uzmanından zehirlenmelerin önüne geçmek için kültür mantarı tüketilmesi tavsiyesi
- 11:33 - Yazıköy sirkesi asırlık fıçı ve küplerde mayalanıp mutfaklardaki yerini alıyor
- 11:28 - Organ nakliyle hayata tutunup memur oldu, şimdi topluma hizmet ediyor
- 11:23 - Medicana'dan RSV enfeksiyonuna ilişkin değerlendirme
- 11:13 - Medipol Acıbadem Bölge Hastanesinde, hastanın kalbi durdurulmadan mitral kapak ameliyatı yapıldı
- 11:08 - Iğdır'daki gebe okulu İran ve Nahçıvan'dan anne adaylarına da hizmet veriyor
- 11:08 - Sağlığı tehdit eden hileli besinlerle mücadelede gıda okuryazarlığı önerisi
- 10:53 - Haliç Üniversitesi ile Şişli Memorial Hastanesinden afiliasyon anlaşması
- 10:38 - Ümraniye Belediyesinden yaşlılara evde temizlik desteği
- 10:33 - 02 Kasım 2024 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- 16:53 - Lübnan Sağlık Bakanı, Sayda'daki Türk Hastanesinde yeni bölümlerin açılacağını duyurdu
- 16:23 - Diyarbakır'da "Çocukla Adli Görüşmeci" sertifikalı eğitim programı başladı
- 15:48 - Batman'da Cudi Sağlık Kompleksi için temel atma ve çivi çakma töreni yapıldı
- 15:38 - İzmir'de organ bağışı ve nakli paneli düzenlendi
- 15:13 - Bursa'da organ bağışına dikkati çekmek için yürüyüş düzenlendi
- 14:48 - Niğde İl Sağlık Müdürü İnan'dan organ bağışı çağrısı
- 14:43 - Gelibolu'da Diyabet Okulu eğitimini tamamlayan hastalara sertifikaları verildi
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- 02 Kasım 2024 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Kırıkkale'de "usulsüz sağlık raporu" operasyonunda 12 şüpheli yakalandı
- Ankara'da hastane polisi ve güvenlik görevlilerine saldırdıkları gerekçesiyle 9 kişi gözaltına alındı
- CHP'li Murat Çan, tıp fakültesi hastanelerindeki Türk-yabancı kontenjan orantısızlığını eleştirdi
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim