Aynı vücut ölçülerine sahip kadın erkeğe göre daha az enerji harcadığından daha çok kilo sorunu yaşayabiliyor. Erkeklik hormonu testosteron metabolizmayı hızlandırırken; kadınlık hormonu östrojen metabolizmayı yavaşlatıyor.
Yapılan araştırmalar, kadınların beslenme şekline ve seçtikleri gıdalara erkeklere oranla daha çok dikkat ettiğini ortaya koyuyor. Buna göre, kadınların çoğu, erkeklere oranla yüksek yağlı besinlerden daha çok kaçınıyor, sebze-meyve gibi lifli besinleri daha çok tercih ediyor. Erkekler ise et ürünlerini, hayvansal gıdaları ve yağlı yiyecekleri daha çok tercih edip, sebze-meyve gibi lifli besinleri kadınlardan daha düşük porsiyonlarda tüketiyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melda Demiröz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, metabolizma hızının ve besin seçimlerinin cinsiyete göre farklılık gösterebildiğini söyledi.
Metabolizma hızının, vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmek için bir günde ihtiyaç duyulan minimum enerji miktarı olarak tanımlandığını belirten Demiröz, erkeklerin metabolizmalarının kadınlara oranla daha hızlı çalıştığını ifade etti.
Kadın ve erkek arasındaki metabolizma hızını örneklendiren Demiröz, 175 santimetre boyunda ve 75 kilogram olan bir erkeğin dinlenme halinde vücudunun günde yaklaşık bin 800 kalori enerji harcarken, aynı boyutlardaki bir kadının vücudunun bin 600 kalori enerji harcadığını anlattı. Demiröz, ''Bu nedenle erkeklerin kilo vermesi, kadınlara göre daha kolay ve hızlıdır'' dedi.
-''SIK KİLO ALIP VERME METABOLİZMAYI BOZUYOR''-
Metabolizma hızını etkileyen çeşitli faktörler bulunduğunu belirten Demiröz, tiroid bezinin çalışması, vücut yağ-kas oranları ve cinsiyet hormonlarının bunlar içinde yer aldığını söyledi. Demiröz, ''Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonu metabolizmayı hızlandırır, kadınlık hormonu olan östrojen ise tam tersine metabolizmayı yavaşlatır. Ayrıca erkeklerin vücut kas kütlelerinin, kadınlara göre daha yüksek olması da metabolizmalarının kadınlardan daha hızlı olmasını sağlayan faktörlerdendir; çünkü hem dinlenme, hem de hareket halinde kaslar vücutta yağlardan daha fazla enerji harcar'' diye konuştu.
Bunun dışında tiroid bezinin çalışmasının da metabolizma hızı üzerinde çok etkili olduğunu vurgulayan Demiröz, ''Tiroid bezi normalden çok çalışıyor ve tiroid hormonu fazla salgılanıyorsa metabolizma hızlanır, tam tersi tiroid bezi normalden az çalışıyorsa metabolizma yavaşlar'' dedi.
Demiröz, kişinin yapmış olduğu fiziksel aktivitelere göre de metabolizmanın kendini hızlandırdığını dile getirerek, uzman denetiminde yapılan kontrolsüz diyetlerin, birbirini takip eden sık kilo alıp verme durumlarının ve uzun süreli açlıkların da metabolizmayı bozarak yavaşlattığını vurguladı.
-BESİN SEÇİMİNDE KADINLAR SEBZEDEN, ERKEKLER İSE ETTEN YANA-
Bilim insanlarının önceleri ''You are what you eat (Ne yiyorsanız O'sunuz)'' görüşünü desteklerken, şimdi bunu ''You eat what you are (Ne iseniz onu yersiniz)'' şeklinde değiştirerek, genlerin diyetsel seçimlerin üzerindeki rolüne dikkat çektiğini anlatan Demiröz, ailesel faktörlerin ve genlerin besin seçimlerinde etkili olduğunu söyledi.
Demiröz, cinsiyetin de bu seçimlerle doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''International Health and Behaviour Survey'' tarafından, 23 farklı ülkeden yaklaşık 20 bin üniversite öğrencisi üzerinde yapılan araştırma sonucunda, kadın bireylerin büyük bir çoğunluğunun, erkekler bireylere oranla yüksek yağlı besinlerden daha çok kaçındığı, sebze-meyve gibi lifli besinleri daha çok tercih ettikleri ve tükettikleri tuzu sınırladıkları ortaya çıkmıştır.
Erkeklerin ise et ürünlerini, hayvansal gıdaları ve yağlı yiyecekleri daha çok tercih edip, sebze-meyve gibi lifli besinleri kadınlardan daha düşük porsiyonlarda tükettiği bulunmuştur.
Cinsiyetler arasındaki bu besin tercihi değişimlerine, metabolizma farklılıklardan ziyade, kadınların erkeklere kıyasla daha yüksek düzeyde beslenme bilgisine sahip olmaları, sağlıklı beslenmeye daha çok önem vermeleri ve kilo kontrolü motivasyonlarının daha yüksek olmasının sebep olduğu düşünülmektedir.
Bunların yanı sıra son zamanlarda ortaya konulan iddialardan biri de sindirim sisteminde görevli olan vagus sinirinin erkek ve kadındaki hormonal yanıtının besin seçimini etkilediği ve bir kadının sezar salatayı hamburgere tercih etmesine neden olduğudur.''