Kronik prostatit erkeklerin cinsel hayatını, yaşam kalitesini, psikolojisini oldukça bozan, tekrarlamaya meyilli bir hastalıktır. Bulaşıcı olmadığından partnere geçmeyen bu hastalıkta iltihap akut bakteriyel ve kronik bakteriyel enfeksiyon olarak görülebilir. Universal Çamlıca Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr.Nuri Ünlü “eğer gece ve gündüz sık idrara çıkıyorsanız; yanma, zorlanma, kasık ve makat bölgesinde yayılan veya boşalırken ortaya çıkan ağrı varsa kronik prostatit” olabileceğini vurguladı.
Prostat erkekte yardımcı üreme organı olarak görev yapan bir salgı bezidir. Cinsel ilişki, tıbbi nedenle sonda takılması veya sıradan idrar yolu enfeksiyonu sonrasında mikropların prostat içerisine girerek başlattığı bir süreçtir. Ağrısız bir prostat muayenesi, idrar tahlili ve özellikle hastanın şikâyetlerine dayanarak tanı konmaktadır.
Prostatitte kişilerin ne gibi yakınmaları olur?
Şikâyetler prostatitin tipine göre değişiklik gösterse de genelde görülen şikayetler şunlardır: Ateş-titreme(Akut Prostatitte), sık idrara gitme, idrar yaparken yanma ve zorluk, geceleri sık idrara gitme, akıntı, kasıklarda ve anal bölgeye doğru yayılan ağrı, orgazm sonrası ağrı. Ayrıca prostatite bağlı yoğun yakınmaları olan hastalarda belli dönemlerde, örneğin peniste sertleşme bozuklukları görülebildiği ve prostatit tedavisi sonrası bu yakınmaların düzeldiği bilinmektedir.
Soğuk havaya ve yediklerinize dikkat!
Akut ve kronik enfeksiyonlara bakteriler neden olurlar, bu nedenle de antibiyotikler tedavinin temelidir. Dr. Ünlü“tedavideki amacın prostattaki iltihabın, idrar yaparken zorlanmanın ve bölgesel kaslardaki spazmın giderilmesi olduğunu ve genellikle 4-6 hafta süren antibiyotik tedavisi verildiğini” açıkladı ve “ tedavi sırasında düzenli bir cinsel yaşam sürülmesi, soğuktan ve kabızlıktan korunma, alkolden ve baharatlı gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtti”.