Halsizlik, çabuk yorulma, üşüme hissi ve baş ağrısı… Bunlar anemi yani kansızlığın en sık belirtileri… Demir eksikliği özellikle gelişmekte olan ülkelerde toplumun büyük çoğunluğunu etkileyen önemli bir sorun. Kansızlık Türk kadınlarında daha sık görülüyor ve pek çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor ancak erkeklerde görülen kansızlık kanser başta olmak üzere pek çok ciddi hastalığın habercisi olabileceği için dikkat gerektiriyor. Uz. Dr. Hüseyin Saffet Beköz, “Erkeklerde görülen kansızlık şikayetlerinin altında yatabilecek sebepler” hakkında bilgi verdi.
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/Dl; kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir. Ancak kansızlık teşhisi konurken sadece hemoglobin değeri dikkate alınmaz. Onun yanında demir, demir bağlama kapasitesi, ferritin, gibi demir depolarını gösteren bir takım parametrelere de bakılır.
Anemi, alyuvarların çapındaki değişikliklere göre farklı gruplara ayrılır. Alyuvarların çapı küçük olanlarda, “demir eksikliği anemisi” ve “Akdeniz anemisi” dediğimiz iki anemi türü görülür. Çapı büyük oranlarlarda ise en sıklıkla görülen, vitamin eksikliğinden kaynaklanan anemilerdir. B12 vitamini ya da folik asit eksikliği anemileri bu gruba girer. Ama bazen de alyuvarların çapı normal olmasına rağmen kansızlık ortaya çıkabilir. Bunlar da bir takım üretim eksikliklerine bağlı kronik hastalıklarla veya böbrek yetersizliği ile ilişkili olan, ilik tembelliği diye tabir ettiğimiz anemi türleri vardır. Bir başka tür ise bağışıklık sistemi veya mekanik sebeplerle ortaya çıkan anemilerdir.
Bu belirtilere dikkat!
Halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, eforla nefes nefese kalma, adalelerde güçsüzlük hissi, üşüme hissi, ellerde soğukluk, baş ağrısı, baş dönmesi, huzursuzluk, iştahsızlık, saç dökülmesi ve saçlarda matlaşma, kulaklarda uğultu ve çınlama, gözler önünde sinek uçuşmaları, devamlı uyuma isteği ve uyuklama hali, çarpıntı, kalp rahatsızlığı olan kişilerde göğüs ağrısı, deride solukluk, tırnak yataklarında düzleşme, kolay kırılma, çok seyrek olarak çukurlaşma (kaşık tırnak), dudak kenarında çatlamalar, yaralar görülmesi, zihinsel yoğunlaşmada (konsantrasyon) yetersizlik. Hastalığı çok ilerlediği durumlarda, göz kararması, baygınlık hissi dahi görülebilir. Bu belirtilerin görüldüğü vakalarda, kronik anemi akla gelmektedir Kansızlığı olan her insanda bu bulguların hepsinin görüleceği anlamı çıkarılmamalıdır. Kansızlığın şiddeti, oluşma hızı, süresi ve altta yatan aneminin sebebine göre şikayetlerde değişiklikler görülebilmektedir.
Erkeklerde jinekolojik sebeplere bağlı olarak kan kayıpları yaşanmadığından kansızlık görülme sıklığı çok düşüktür. Ancak karşılaşıldığı durumlarda sebebi iyi araştırılmalı ve değerlendirilmelidir.
Erkeklerde görülen kansızlık ciddi hastalıklara işaret ediyor olabilir
Erkeklerde görülen demir eksikliğinin en sık nedeni mide ve kalın bağırsak gibi sindirim sisteminde olan kayıplardır. Midede ülser, gastrit türleri veya damar yumakları meydana gelebilir. Bu damar yumaklarının açılıp kanamasıyla beraber kan kayıpları yaşanabilir. Bazen de daha ciddi olarak gördüğümüz kalın bağırsak veya mide kanserlerinin ülserli şekli oradaki damarın açılmasıyla birlikte kendini kansızlık şeklinde de gösterebilir. O nedenle bazı mide kanserleri de demir eksikliği anemisi taraması esnasında yakalanabilmektedir.
Kansızlığın nedeni hemoroid de olabilir
Bazen de hemoroid dediğimiz makatımızın dış kısmındaki damar paketlerinin açılmasıyla beraber belirli aralıklarla kanamayla kaybedilen kan da erkeklerde demir eksikliği anemisi yapabilir.
Tedavide ilk aşama; kansızlığa neden olan sebebin ortadan kaldırılması
Demir eksikliğinin tedavisinde yapılması gereken ilk şey demir eksikliğine neden olan sebebin ortadan kaldırılmasıdır. Bunun için hastanın öyküsünün çok iyi alınması gerekiyor. Sebep ortadan kaldırılmadan uygulanan tedaviler geçici olacak ve hastalığın tekrarlama riski yükselecektir.
Demir eksikliği tedavisinde, sebebin ortadan kaldırılmasından sonra uygulanacak ikinci süreç ise, demir eksikliğinin giderilmesidir. Demir eksikliğinin giderilmesinde, diyette gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Bunun yanında demir preparatları ile tedavi edilmelidir. Demir preparatı ihtiyaca göre damardan, kas içine ya da ağızdan hap veya solüsyon şeklinde verilebilir. Uygun süre kullanılmalı anemi düzeldikten sonra da demir depoları doldurulana kadar devam edilmelidir.
Erkekleri bekleyen tehlike
Daha çok kadınlarda görülen hastalık erkeklerde görüldüğünde kötü hastalıkların habercisi olabilir. Halsizlik, çabuk yorulma, üşüme hissi ve baş ağrısı…
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3737 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Azospermi Nedir? Belirtileri Nelerdir?Azospermi, erkeğin menisinde canlı sperm bulunmaması durumu olarak tanımlanır. Bu sorun, çocuk sahibi olamayan erkeklerin yüzde 10 ila 15’lik bir bölümünde görülür. Genele bakıldığında ise bu soruna rastlanma oranı yaklaşık olarak %1’dir.
Aksigorta’dan Babalar Günü’ne özel PSA testi hediyeAksigorta, Babalar Günü’ne özel olarak, acente ve erkek çalışanlarının yanı sıra kampanya döneminde Hayata Devam Sigortası’na sahip olacak tüm erkek müşterilerine prostat spesifik antijen (PSA) testi hizmeti hediye ediyor.
10 mühim erkek yanlışı: Neden erkekler kadınlardan daha çok hasta oluyor?Dünyanın hemen her ülkesinde erkekler kadınlara oranla daha sık hastalanıyor! Erkeklerin sorunu sadece sık sık hastalanmak olsa neyse, yaşam süreleri de kadınlara oranla daha kısa kalıyor.
Baba olmak isteyen bir erkek için hangi tıbbi tedaviler uygulanabilir?Kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin baba olma şansı ileri tıbbi tekniklerle artırılabiliyor.
- 16:53 - Şemdinli Kaymakamı Akpınar, sağlık kurumlarını ziyaret etti
- 16:28 - Erzurum Şehir Hastanesi'nde akşam poliklinik hizmeti başladı
- 16:18 - AB'den Gazze'deki insani yardım çalışanlarına saldırılarla ilgili açıklama:
- 16:18 - Trafik kazasında yaşamını yitiren Kütahya Gediz SGM Müdürü Ateş'in cenazesi Bilecik'te defnedildi
- 15:33 - Erzincan'da sürücülerle "fermuar sistemi" tatbikatı yapıldı
- 15:13 - DSÖ: Çin'de bildirilen solunum yolu hastalıkları kış mevsimi için olağan seviyelerde
- 14:38 - Fransa'da M çiçeği virüsünün yeni varyantı ilk kez tespit edildi
- 13:13 - Bismil Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hizmet vermeye başladı
- 13:13 - İHH'nın İsrail'in saldırdığı Gazze'ye sağlık yardımları devam ediyor
- 12:48 - Medikal estetik işlemi yapacak hekim kapsamı genişletildi
- 12:18 - Tokat'ta "Fermuar sistemi ile yaşama yol ver" projesi kapsamında 28 kişiye eğitim verildi
- 07:11 - Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik-07.01.2025
- 07:09 - Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik-07.01.2025
- 18:58 - Hatay'da bir mahalle kuduz nedeniyle karantinaya alındı
- 18:53 - Şırnak'ta ambulans uçak 4 yaşındaki çocuk için havalandı
- 17:38 - Zatürreye yakalanan AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'in durumu iyiye gidiyor
- 16:38 - İngiltere Başbakanı Starmer, Elon Musk'ı "yalan ve yanlış bilgi yaymakla" suçladı
- 16:33 - Sağlık-Sen'den aile hekimlerinin iş bırakma kararına ilişkin açıklama:
- 16:23 - Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden tıp fakültesi öğrencileri ve hastalara sıcak çorba ikramı
- 16:08 - Bilecik İl Sağlık Müdürlüğünden rahim ağzı kanserine ilişkin açıklama
- 15:53 - Diyarbakır'da jinekolojik onkoloji merkezi hastalara hizmet veriyor
- 15:48 - Eskişehir’de özel donanımlı engelli araçlarının teslim töreni gerçekleştirildi
- 15:48 - Gaziantep'te "Evlilik Okulu" projesi hayata geçirildi
- 15:08 - İngiltere hükümeti, hastaların bekleme sürelerini azaltmaya yönelik yeni plan açıkladı
- 14:53 - İsrail güçlerinin Batı Şeria'daki mülteci kampına sızmak için ambulans kullandığı ortaya çıktı
- 14:08 - Eskişehir'de kapalı yöntemle kalp kapağı değiştirilen hasta sağlığına kavuştu
- 14:03 - "TOBB Türkiye Uluslararası Sağlık Turizmi Meclisi Toplantısı" gerçekleştirildi
- 13:43 - Gediz SGM Müdürü Kütahya'daki trafik kazasında hayatını kaybetti
- 12:58 - Erzurum'da ambulansların karıştığı iki kazada 6'sı sağlık çalışanı 8 kişi yaralandı
- 12:38 - Roche Diagnostik Türkiye'de iki üst düzey atama
- 11:48 - Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden gebelikte ayak sağlığına ilişkin değerlendirme
- 11:48 - "İsrail saldırıları altındaki Gazze’de bir bebek daha aşırı soğuktan hayatını kaybetti"
- 11:13 - Medipol Bahçelievler Hastanesinden bronşiolit riskine karşı ailelere uyarı
- 11:08 - Tüberküloz, Kovid-19'dan sonra bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümlerde ikinci sırada
- 10:38 - Abdi İbrahim'de üst düzey atamalar
- 10:28 - Endonezya'da bodurluk ve yetersiz beslenmeyle mücadele için çocuk ve hamilelere ücretsiz gıda temini
- 10:23 - Kanada'da İsrail'in gözaltına aldığı doktorun serbest bırakılması talebiyle protesto düzenlendi
- 09:53 - Karaman Valisi Çiçekli taburcu edildi
- 00:18 - UNRWA, Gazze'de soğuktan donarak ölen bebek sayısının 7 olduğunu açıkladı
- 12:58 - Yeniden Değerleme Oranına Göre Uygulanacak İdari Para Ceza Tutarları hakkında duyuru
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik-07.01.2025
- Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik-07.01.2025
- Medikal estetik işlemi yapacak hekim kapsamı genişletildi
- Trafik kazasında yaşamını yitiren Kütahya Gediz SGM Müdürü Ateş'in cenazesi Bilecik'te defnedildi
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim