• BIST 9453.46
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Erkeklere yarayan baharatlar, Binbir çeşit

Erkeklere yarayan baharatlar, Binbir çeşit
Binbir çeşit baharatın içinde bazılar erkek sağlığı için ön plana çıkıyor. İşte o baharatlar...

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Akören, yemeklerimizi tatlandırmak için kullandığımız baharatların aynı zamanda hastalıklara karşı bir elektrik süpürgesi vazifesi üstlendiğini söylüyor.

Parkinsona karşı: Safran

Safranın parlak kırmızı-turuncu rengi krosetin isimli doğal bir asitten geliyor. Araştırmalar bu maddenin Parkinson gibi nörolojik bozuklukları önleyebileceğini gösteriyor. Tavuklarınızı kızartırken kullanabileceğiniz safran, aynı zamanda içerdiği bal aromasıyla da farklı bir lezzet.

Unutkanlar için: Zerdeçal

Zerdeçalın içindeki kurkumin beyinde biriken ve Alzehimer’a neden olan amiloid plakları engelliyor. Kurkumin en iyi pişirilerek emiliyor. Çorba, sos ve et suyunuza ekleyebileceğiniz zerdeçalın tadı biraz sert, o yüzden küçük dozlarda kullanmakta yarar var.

Antioksidan kaynağı: Kimyon

Bu tohumların sadece yarım çay kaşığında yarım kase doğranmış domatesteki ve orta boy bir havuçtaki kadar antioksidan bulunuyor. Bu açık kahve-koyu sarı renkteki baharatın kullanım alanı ise acı-tatlı biber tadı verebileceğiniz çorba ve soslar.

Toksinlere karşı: Kakule

Bu baharatın her birinin bağımsız tatlar için çok fazla çeşidi bulunuyor. Fakat hepsinin ortak noktası yüksek miktarda antioksidan içermesi. Aynı zamanda hücreleri toksinlere karşı koruyan glü-tasyon seviyesinin normale getirilmesine de yardımcı oluyor. Çayınıza ekleyebilirsiniz.

Potasyum için: Rezene

Kan basıncını düşürmek için potasyum alımı yapmak, tuz veya sodyum alımını azaltmak kadar önemlidir. Rezene bu açıdan mucize bir bitkidir. Ananas kadar potasyuma sahip olan taze rezeneyi sinüslerinizi açacak bir çay hazırlamak için kullanabilirsiniz.

Pankreas kanserine karşı: Kişniş

Kişniş bitkisinden elde edilen tohumlar, pankreas kanserli hücrelerin gelişimini engellemeye yardımcı olan kaempferol yağı içerir. Yemeklerinize limon aroması verir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5981 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim