• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Erkeklere kötü haber: Andropoz yaşı düştü

Erkeklere kötü haber: Andropoz yaşı düştü
Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık; beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler veya farklı kimyasalların kullanımından dolayı erkeklerde andropoz döneminin görülme zamanın 60'lı yaşlardan 45-50'li yaşlara düştüğünü söyledi.

Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık; beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler veya farklı kimyasalların kullanımından dolayı erkeklerde andropoz döneminin görülme zamanın 60'lı yaşlardan 45-50'li yaşlara düştüğünü söyledi. İlerleyen yaşla birlikte erkeklik hormonu testosteronun azalması nedeniyle erkeklerin andropoz dönemine girdiklerini anlatan Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, "Bundan yaklaşık 100 yıl öncesine kadar 60 yaş civarında tanımlayabildiğimiz andropoz; son yıllarda beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler ve çok farklı kimyasallara maruz kalınması gibi nedenlerle daha erken yaşlarda görülmeye başladı. Artık 45-50'li yaşlarda daha az testosteron üreten erkeklere rastlıyoruz. Bu durum günümüzün en büyük problemlerinden bir tanesidir. Çünkü testosteron seviyesindeki azalma sadece sertleşme problemine neden olmaz; aynı zamanda bir erkeğin gün içerisinde zinde kalmasını, enerjik olmasını, kas kitlesinin yerinde olmasını da sağlar. Diğer bir deyişle testosteron erkeklerin hayat kalitesi için olmazsa olmaz hormonların başında gelir" dedi.

ANDROPOZUN BELİRTİLERİ

Testosteronun sadece erkeklerin cinsel hayatını etkileyen değil, aynı zamanda günlük aktivitelerinin devamlılığı için de gerekli bir hormon olduğunu anlatan Işık, andropoz tedavisinin alınan kan sonuçlarına göre kişi özelinde planlandığını anlattı. Yaşadıkları şikayetlerin tedavisi için başvuran erkeklerde aç karnına yapılan kan tahlili ile testosteron seviyesini belirlediklerini ifade eden Dr. Işık, "Testosteron düşüklüğünün erken andropoz nedeniyle olduğunu düşünürsek, mutlaka testosteron üretimini hızlandıracak takviyeler vermemiz gerekiyor. Hastanın testisleri hiç testosteron üretemeyecek durumda ise hastaya hazır testosteron preparatlarının verilmesi veya iğne tedavisinin uygulanması gerekiyor. Testosteronun tekrar vücuda konmasıyla birlikte kişinin sertleşme fonksiyonları ve günlük hayatta yaşadığı semptomlar normale dönüyor. Uyguladığımız bu tedavi yöntemleriyle aslında andropozun yol açtığı şikayetleri çözmüş oluyoruz" diye konuştu.

Dr. Işık, enerji kaybı sonrası içine kapanma, sertleşme problemleri, saç ve kıl dökülmeleri, sürekli uyku hali gibi şikayetler yaşayan erkeklerin mutlaka bir androloji uzmanına başvurması gerektiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3454 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim