• BIST 9488.63
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Erkekler de osteoporoz (kemik erimesi) taraması yaptırmalı mıdır?

Erkekler de osteoporoz (kemik erimesi) taraması yaptırmalı mıdır?
Osteoporoz, ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artmasıyla, günümüzde en sık görülen hastalıklardan biri haline geldi. Uzmanlar,..

Osteoporoz, ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artmasıyla, günümüzde en sık görülen hastalıklardan biri haline geldi. Uzmanlar, 65 yaş ve üzerindeki tüm kadınların osteoporoz taraması yaptırmalarını önerirken erkeklerin bu taramayı yaptırıp yaptırmaması gerektiğiyle ilgili herhangi bir resmi kılavuz bulunmuyor. Amerikalı uzmanların yaptığı araştırma, bazı erkeklerin de bu taramadan geçmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yıldıray Tabak, konuyla ilgili bilgi verdi.

Yapılan çalışmalar; 50 yaş üzerindeki her 3 kadından 1`inin ve her 5 erkekten 1`inin, hayatının bir döneminde kırık yaşayacağını gösterirken, uzmanlar en iyi tedavinin korunma olduğunun altını çiziyor. Uzmanlar, 65 yaşın üstündeki tüm kadınların osteoporoz (kemik erimesi) taramasında geçmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, 65 yaşının altında olmasına rağmen ilave osteoporoz (kemik erimesi) risk faktörlerine sahip (kortikosteroid kullanımı veya ailesel osteoporoz hikâyesi) veya yakın zamanda kemik kırığı yaşamış olan postmenopozal kadınların da tarama yaptırması gerekiyor.

Öte yandan erkeklerde osteoporoz (kemik erimesi) taramasının ne zaman yapılacağını bildiren herhangi resmi bir bilgi bulunmuyor. Uzmanlar, bazı yaşlı erkeklerde rutin osteoporoz (kemik erimesi) taraması yapılmasını öneriyor.

Osteoporozun (kemik erimesi) rutin test ve tedavisi belirli yaşlı erkekler için gerekiyor.

Konuyla ilgili araştırma yapan uzmanlar, en yüksek osteoporoz (kemik erimesi) riskine sahip erkek grubu olan 65 yaşının üzerindeki erkeklerde kalça kırığı riskini tahmin etmek için bir bilgisayar programı kullandılar. Araştırmada, bu erkeklerde osteoporoz (kemik erimesi) kırığıyla birliktelik gösteren düşük verimlilik gibi dolaylı ve doğrudan tıbbi maliyetleri de hesapladılar.

Araştırma sonucunda uzmanlar, erken dönemde kırık olması halinde 65 yaş üzerindeki erkeklerde rutin kemik mineral yoğunluğu testinin yapılmasının ve kırık hikayesi göz önüne alınmaksızın 80 yaşının üzerindeki erkeklerin rutin teste alınmasının gerekli olduğunu belirlediler.

Günümüzde yaşlı erkekler için rutin osteporoz (kemik erimesi) taraması önerilmiyor. Ancak osteoporoz (kemik erimesi) risk faktörlerini taşıyorsanız (uzun süreli steroid tedavisi; böbrekler, akciğerler, mide veya bağırsakları etkileyen ve hormon seviyelerini değiştiren kronik hastalık; düşük testosteron düzeyi; sigara; aşırı alkol alımı, yetersiz kalsiyum tüketimi veya yetersiz fiziksel egzersiz) kemik mineral yoğunluğu testi için aday olup olmadığınız ve osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesi veya tedavisi için ilaç alıp almamanız gerektiğini doktorunuzla konuşmanız öneriliyor.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6276 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim