• BIST 9733.17
  • Altın 3037.316
  • Dolar 35.4853
  • Euro 36.2753
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Ergenlikte çocuğunuzla çatışmayın

Ergenlikte çocuğunuzla çatışmayın
Hatalarını anlayışla karşılayın... Uzmanlar, ebeveynlere ergenlik dönemine giren çocuklarıyla çatışmakdan kaçınmalarını tavsiye ediyor.

Bursa'da, Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi Aysun Demirok, ergenliğin çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğunu ifade etti. 13-21 yaş arasındaki çocuk ve gençlerde ergenlik süreçlerinin gözlendiğini ifade eden Demirok, "Çocukluk döneminin psiko-sosyal ve duygusal özelliklerini taşırken, diğer yandan büyüme ve gelişimin özelliklerini yansıtır. Ergenlik döneminde kişide belirgin olarak hem fizyolojik hem de psikolojik değişimler hızlı ve ardışık biçimde gözlenir.

Dönemin temel özelliği her iki anlamda da çatışmadır. Bir başka deyişle ergenlik tam anlamıyla bir savaş dönemidir. Fizyolojik açıdan hormon savaşlarının, psikolojik açıdan da kişilik savaşlarının verildiği bir yapılanmadır. Kaçınılmaz olarak bu süreç içinde hem ergenin hem de yakın ve dolaylı sosyal çevrenin sıklıkla yaşadığı duygu ise gerginlik ve buna dayalı kaygı yaşantılarıdır. Ergenlik döneminde yeni ruhi tepkiler ve davranışlar belirmeye başlar. Duygular çok iniş çıkış gösterir, çabuk sevinir, çabuk üzülür, birden sinirlenir, olur olmaz her şeyi mesele yapar" dedi.

Ebeveynlerden ergenliğe giren çocuklarıyla çatışmayı büyüten sözlerden uzak durmalarını, onların hata yapmalarını anlayışla karşılamalarını isteyen Demirok, "Söylediklerimiz ve uyguladıklarımız arasında çelişkiye yol açabilecek farklılıklar olmamalı. Genç kendine söylenenleri değil, gördüklerini daha çok öğrenir ve uygular. Dışarı açılmakta olan genci kısıtlamaya çalışmamalı, bunu yapmak daha çok dışarı itmek anlamına gelir.

Aile ortamını kendisini rahat ifade edebileceği bir şekilde sunmak son derece önemlidir. Aileyle ilgili meselelerde karar alma ve uygulama mekanizmasına katılmalı. Sağlıklı sosyalleşme için karşılıklı güvene dayalı bir ortam oluşturmalı. Özelinizden bir şeyler paylaşın, böylece o da sizinle paylaşabilsin. Büyümesini desteklemeli, ancak otorite rekabetine girmemeyi de asla unutmamalı. Güçsüz yönleri üzerinden çok eleştirilmemeli, güçlü yönlerini beraber tanımaya çalışılmalı. Herkesin hata yapabileceği ilkesine gerçekten inanmalı" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3163 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim