Erkeklerin kâbusu olan ereksiyon bozukluğu sadece onları değil tüm aileyi etkileyen bir sağlık problemi. Uzmanlar ereksiyon bozukluğunu yeterli bir cinsel ilişki için gerekli ereksiyonu oluşturamama veya sürdürememe olarak tanımlıyorlar. Ancak beklentiler yüksek olduğu zaman küçük bir sorun bile hastalık olarak algılanabiliyor. Bu sorunun en az üç ay boyunca aynı şekilde devam etmesi ise hastalığa işaret ediyor.
Oysa tedavisi mümkün olan bu sorunla baş etmenin yolu bunun her erkeğin başına gelebileceğini kabul etmekten geçiyor. Ereksiyon kalitesinde problem olan erkek, toplumsal ve ailevi açıdan iktidarını kaybettiğini düşünüyor ve bunu bir utanç kaynağı olarak görüyor. Derdini kimseye açmaması, doktora gitmeyip sorununa çeşitli mazeretler bulması ise çok daha büyük problemlere davetiye çıkarıyor.
Türk Androloji Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.B.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Yaman, “Günümüzde tedavisi olan bu soruna mazeret aramamak, çözüm yollarını araştırmak ve doktora gitmek cinsel hayata vurulan bu darbenin üstesinden gelmekte en akılcı tutum olacaktır” diyor.
EREKSİYON KALİTESİ HEP AYNI OLAMAZ
Ereksiyon kalitesinin her seferinde aynı olamayacağının bilinmesi gerekiyor ve sorunu abartan erkekler, “Performans düşüklüğü anksiyetesi” riski taşıyor. Bu kişilerin böyle devam etmesi halinde ereksiyon bozukluğu hastalığına yakalanabilecekleri belirtiliyor. Risk faktörü taşımayan hastalarda ağır ereksiyon bozukluğuna az rastlanıyor. Risk faktörleri arasında ise ilk sırada diyabet geliyor. Çünkü diyabet penis sertleşmesinin (ereksiyon) tüm mekanizmalarını bozabiliyor.
Diyabet hastalarında ereksiyon bozukluğu görülme olasılığının olmayanlara göre 4 kat daha fazla olduğu belirtiliyor. Ereksiyonda diğer önemli risk faktörleri arasında göbeklenme ve sigara bulunuyor. Sigara (içeriğindeki nikotin maddesi nedeniyle) tek başına, ereksiyon bozukluğunu iki kat artıran bir etken olarak görülüyor. Sigara içen bir tansiyon hastasının riski ise dört kat artıyor. Tansiyonun kontrol altında tutulması, kolesterolün düşük olması, diyet yapmak ve egzersize zaman ayırmak öneriler arasında yer alıyor. 1999 yılında yapılan bir çalışma Türk erkeklerinde sertleşme probleminin yüzde 69 oranında olduğunu gösteriyor. Amerika’da bu oranın yüzde 50 civarında olduğu belirtiliyor. Ereksiyon probleminin hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırıldığını belirten Prof. Dr. ÖnderYaman, yüzde 69’luk oranın içinde “hafif ereksiyon” bozukluğunun da bulunduğunu ve sorun yaşayanların en az yarısının bu gruba dahil olduğunu söylüyor. Bu durum, Türk erkeklerinin ereksiyon sorununu çok önemsediklerini ve hafif bir bozukluğu bile ciddi bir rahatsızlık olarak algıladıklarını gösteriyor.
UTANGAÇLIK DOKTORA GİTMEYE ENGEL
Ülkemizde bu sorunla ilgili doktora başvurma oranının yüzde 10 olması ve bunun diğer ülkelerden çok farklı olmaması dikkat çekiyor. Bu durum konudan sadece Türklerin değil tüm erkeklerin utandığını gösteriyor. Erkeklerin bu hastalığı kendilerine yakıştıramamaları ve tedavisi olmadığını düşünmeleri ise mazeret bularak doktora başvurmama nedenlerinin başında geliyor. Uzmanlar bu konuda utanç duymaya gerek olmadığını, mide ve baş ağrısından utanılmayacağı gibi hekimler açısından penis hastalığının da diğer organ hastalıklarından farklı görülmediğini söylüyorlar. Hastanın doktora derdini tam olarak söylemesi, gerekli tanı ve tedavinin yapılması ve fizik muayenenin tedavinin bir parçası olduğunun kabullenilmesi, sorunu ortadan kaldırmada şart görülüyor.
Anlayışlı eş sorunu çözmede ÇOK ETKİLİ
Bu sorunu aşmada kadının eşine desteği büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Önder Yaman, bazı kadınların doğru bir yaklaşımla bu sorunu her iki cinsi ilgilendiren bir sağlık problemi olarak gördüklerini ve eşlerini doktora götürdüklerini söylüyor. Eşin anlayışı tedavi sürecini çok olumlu etkiliyor. Tedavi partnerleriyle birlikte giden hastalar en yüksek başarı gösteren grup olarak dikkat çekiyor. Prof. Dr. Yaman, yalnız gelen hastalarına bir sonraki randevuya eşleriyle birlikte gelmeleri tavsiyesinde bulunduklarını, amaçlarının, hastanın eşine bu hastalığın tedavi edilebilir olup bir mide hastalığından farkı bulunmadığının anlatılması olduğunu söylüyor. Çiftler bu sorunu çözmeye yanaşmadıkları zaman aralarında boşanmaya kadar giden pek çok sorun yaşanabiliyor. Prof. Dr. Yaman, bu konu kaynaklı pek çok aile faciasına şahit olduklarını söylüyor.
Tedavi olanlar boşanmaktan VAZGEÇiYOR
BOŞANMAK üzereyken tedaviye başlayıp boşanmaktan vazgeçen çiftlere de çok sık rastlanıyor. “Avukattan önce size geldik ve gördüğümüz tedaviden sonra boşanmaktan vazgeçtik” diyenlerin sayısının hiç de az olmadığını söyleyen Yaman, bu konunun önemine dikkat çekerek, yaşama yeniden döndüğünü söyleyen hastalar ve teşekkür telefonları açan eşlerle çok sık karşılaştıklarını belirtiyor
ERKEK CİNSELLİĞİNDE İLK 3 SORUN
Penis sertleşme bozukluğu
Erken boşalma
Andropoz (Yaşlanmaya bağlı olarak erkeklik hormonunun azalması)
CEYDA ERENOĞLU
Ereksiyon sorunu iktidarsızlık olarak algılanıyor
Erkeklerin kâbusu olan ereksiyon bozukluğu sadece onları değil tüm aileyi etkileyen bir sağlık problemi. Uzmanlar ereksiyon bozukluğunu yeterli bir cinsel ilişki için gerekli ereksiyonu oluşturamama veya
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 4564 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Erkekler, Cinsel Sağlık Sorunlarına Çözüm ArayamıyorToplumda erkekler, cinsel sorunlarına çözüm aramaktan çekindiği için pek çok sağlık sorununun tedavisinde geç kalıyor.
DSÖ: Her 6 yetişkinden 1'i kısırlık sorunuyla karşı karşıyaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel olarak her 6 yetişkinden 1'inin kısırlık sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirtti.
Çocukların Cinsel Eğitimi Doğumdan İtibaren Başlıyor!Çocukların cinsel kimlik duygusunun ilk 4 yılda yerleştiğini belirten uzmanlar, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunuyor. Çocukların cinsel eğitimi doğumdan itibaren başlıyor.
"Herkes hayatında bir kez HIV testi yaptırsın" önerisiÇukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, herkese hayatında bir kez İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) testi yaptırması önerisinde bulundu.
- 16:53 - Lübnan Sağlık Bakanı, Sayda'daki Türk Hastanesinde yeni bölümlerin açılacağını duyurdu
- 16:23 - Diyarbakır'da "Çocukla Adli Görüşmeci" sertifikalı eğitim programı başladı
- 15:48 - Batman'da Cudi Sağlık Kompleksi için temel atma ve çivi çakma töreni yapıldı
- 15:38 - İzmir'de organ bağışı ve nakli paneli düzenlendi
- 15:13 - Bursa'da organ bağışına dikkati çekmek için yürüyüş düzenlendi
- 14:48 - Niğde İl Sağlık Müdürü İnan'dan organ bağışı çağrısı
- 14:43 - Gelibolu'da Diyabet Okulu eğitimini tamamlayan hastalara sertifikaları verildi
- 14:43 - Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesinde "mikrodalga ablasyon" tekniğini uygulanmaya başlandı
- 14:18 - Bakan Memişoğlu, organ bağışı için düzenlenen futbol etkinliğine katıldı:
- 13:43 - Tokat'ta organ bağışı bilgilendirme çadırı açıldı
- 12:58 - Çanakkale'de organ bağışına dikkati çekmek için stant açtılar
- 12:53 - Artvinli aynı aileden 6 kişiye Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde obezite cerrahisi uygulandı
- 12:23 - Soğuk algınlığında aile hekimine başvuran Iğdır Valisi, birinci basamağa dikkati çekti
- 11:38 - Akciğer kanserini yenen emekli öğretmenin "sigara pişmanlığı" çevresindekilere ders oluyor
- 11:18 - Erkek kardeşinin böbreğiyle hayata tutunan kadın, yaşamını sağlıklı şekilde sürdürüyor
- 11:13 - Konya'daki merkez ilk yardım eğitmenleri yetiştirecek
- 11:03 - Yapay zeka algoritmaları ile kanser hücreleri saniyeler içinde tespit edilebiliyor
- 10:48 - Medicana'dan akciğer kanserinde erken teşhisin önemine ilişkin değerlendirme
- 10:38 - Karaman'da anne adaylarına, "Gebe Bilgilendirme Günleri" ile normal doğum anlatılıyor
- 00:38 - İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki 3 hastaneyi hedef aldı
- 21:58 - İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği saldırıda 2 sağlık çalışanı daha öldü
- 21:33 - Pakistan'ın Lahor kentinde hava kirliliği nedeniyle ilkokullarda eğitime 1 hafta ara verildi
- 16:28 - Balıkesirli kız kardeşler Çanakkale'de 9 ay arayla yapılan böbrek nakliyle hayata tutundu
- 16:23 - Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bildirici, akciğer kanseriyle ilgili verileri paylaştı
- 15:53 - Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile LÖSEV iş birliği protokolü imzaladı
- 15:43 - Gelibolu'da Dünya İnme Günü etkinliği düzenlendi
- 15:33 - Eskişehir'de Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi'nin değerlendirme toplantısı düzenlendi
- 15:23 - Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi, dünyanın en kirli havasına sahip kenti oldu
- 15:13 - Sinop'ta Kızılay Haftası dolasıyla kan bağışı kampanyası düzenlendi
- 14:53 - İstanbul Adliyesi'nde 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu açıldı
- 14:43 - Edirne'de ambulansla otomobilin çarpıştığı kazada 7 kişi yaralandı
- 14:18 - Diyarbakır'da "Aile Hekimleri Klinisyen Buluşması" etkinliği düzenlendi
- 12:53 - Sağlıktaki yapay zeka gelişmeleri İzmir'deki zirvede ele alındı
- 11:43 - Akdeniz Üniversitesinde sağlık turizmi personeline yabancı dil eğitimi verilecek
- 11:43 - Kütahya DPÜ'de ameliyathaneler için anestezi gazı filtresi geliştirildi
- 11:33 - Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan "aile hekimliği" açıklaması:
- 11:23 - Gazze'de görev yapan Fransız doktor Andre, bölgede neredeyse işlevsel hastane kalmadığını söyledi
- 11:13 - Ankara'daki sağlık merkezlerine yaklaşık 900 idari ve cezai işlem uygulandı
- 11:08 - Diyarbakır'da 72 yaşındaki kadının karnından 20 kilogramlık kitle çıkarıldı
- 10:08 - Karabük Üniversitesi'nde düzenlenecek Sağlık Bilimleri Festivali 6 Kasım'da başlıyor
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim