• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Epilepsi tanısı konulan hastaların yüzde 30'u gerçek epilepsi değil

Epilepsi tanısı konulan hastaların yüzde 30'u gerçek epilepsi değil
Türkiye'de 'sara hastalığı' olarak bilinen epilepsi tanısı konulan yaklaşık 1 milyon kişi bulunuyor. Uzmanlar, epilepsi tanısı konulmuş hastaların yüzde 30'unun epilepsi olmadığı için gereksiz yere ilaç kullandığını söylüyor.

CİHAT ÜNAL

Epilepsi, beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin olağan dışı bir elektro-kimyasal boşalma yapması sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk, hastalık olarak tanımlanıyor. Beynin normalde çalışması ile ilgili elektriğin aşırı ve kontrolsüz yayılımı sonucu oluşan bu durum kendini gösterdiği hastalarda sıklıkla geçici bilinç kaybına neden oluyor. Uzun süreli tedavi ve izlem gerektiren hastalık yaşam kalitesini de önemli ölçüde etkiliyor. İlaç tedavisiyle önemli ölçüde kontrol altına alınabilen epilepside, hastaların yüzde 30'u ise bu ilaçlardan fayda görmüyor. Yapılan araştırmalar, bu kişilerin aslında epilepsi olmadığını ortaya koydu.

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, epilepsi tanısı konulan hastalara video EEG (beynin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan işlem) monitorizasyon testi uygulandığında, tanı konulan hastaların yüzde 30'unda epilepsi bulgularına rastlayamadıklarını belirtiyor. Epilepsi olan bir kişide normal insan gibi EEG sonucu çıkmayacağını kaydeden Erdoğan, epilepsi teşhisi konulan ancak EEG kaydı normal görülen kişilerin 'psikiyatrik nöbet' geçirdiğini söylüyor.

Epilepsi olmayan hastaların psikiyatri servisine yönlendirildiğini ifade eden Erdoğan, şunlara dikkat çekiyor: "Tam tanı konulamadığı için boş yere ilaç alıyor. Ama bu demek değil ki, ilaçları tamamen keselim. Bunun tanısının konulması gerekiyor. Bazı hasta ayda 3 nöbet, bazı hasta günde 40 nöbet geçiriyor. Nöbet deniliyor ama nöbet değil. Hayatın bir döneminde şuur kaybı olmuştur belki. Bir tane nöbet geçirmiş olması hastaya ilaç başlanacağı anlamına gelmiyor."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 39885 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim