• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

Epilepsi hastalığı anne olmaya engel değil

Epilepsi hastalığı anne olmaya engel değil
Sağlıklı bir kadın için hamilelik dönemi 9 ay süren zorlu bir süreçtir. Epilepsi hastalığı olan bir anne adayı için ise söz konusu 9 ay hem kendisi hem de bebek için riskli bir dönemi ifade etse de, bu hastalık anne olmanın önünde bir engel değildir.

Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Bilge Çetin, epilepsisi olan ve hamile kalmak isteyen kadınlara önemli bilgiler verdi.

İlaçlar doktor kontrolünde azaltılmalı

Epilepsili bir kadın gebe kalmadan en az altı ay önce nöroloji uzmanına başvurmalı; kullandığı ilaçları etkin oldukları en az düzeye doktor kontrolünde indirmeli ve mümkünse kullanılan ilaç sayısını azaltmalıdır. Ayrıca gebelik kararı verilmeden en az 3 ay önce anne adayının her gün ağızdan folik asit tabletleri alması, bebeğin sakat doğmasını (anomali) önleyeceğinden önemlidir.

Gebeliğe bağlı şikâyetler artabilir

Özellikle plansız gebeliklerde, gebelik öğrenildiğinde doktora danışılmadan ilaçların kesilmesi sık yapılan bir hatadır. Böyle bir durum epilepsi nöbetlerini tetikleyerek hem anne hem de bebek için ölüm riski doğurur. Gebelikte epilepsi nöbetleri üçte bir hastada sıklaşmaktadır. Bu değişimin sebebi stres, uykusuzluk gibi nedenler, hormonal değişiklikler ve ilaçların etkisinin değişmesi olabilir. Bununla birlikte gebelikte, tedavi olan kadınların yaklaşık %60’ında nöbet görülmez. Epilepsili kadınlarda, gebelik ve doğum komplikasyonları bir derece artar. Kusma, yüksek tansiyon, gebelik toksemisi, kanamalarda artış görülebilir.

Epileptik anneler bebeklerini rahatça emzirebilir

Epilepsili anneden doğan bebeklerde, epilepsi oluşma riski diğer bebeklere göre biraz daha fazladır. Bu bebeklerin büyüme ve gelişmelerinde bir miktar gecikme olabilmektedir. Anneler, doğumdan sonra bebeklerini rahatça emzirebilir çünkü epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu sütle bebeğe geçmesine karşın, bu bebeğe zarar vermeyecek düzeydedir.

Gebelik süresince epileptik annenin nörolog ve kadın-doğum uzmanı tarafından yakın bir şekilde izlenmelidir. İlaç kullanan epileptik annelerin normal çocuk doğurma oranı ise yaklaşık % 90-95’dir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4035 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim