• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Epidural steroid enjeksiyonları, birçok bel, bacak ağrısı formu için ortak tedavi seçeneği

Epidural steroid enjeksiyonları, birçok bel, bacak ağrısı formu için ortak tedavi seçeneği
Medicana Ataşehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Öğrenci:"Epidural enjeksiyonları onlarca yıldır kullanılmakta olup siyatik (sinir sıkışması) ve bel ağrısının cerrahi olmayan yönteminin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir"

Medicana Ataşehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Öğrenci, epidural enjeksiyonların onlarca yıldır kullanıldığını, siyatik (sinir sıkışması) ve bel ağrısının cerrahi olmayan yönteminin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edildiğini bildirdi.

Medicana Sağlık Grubu açıklamasına göre, bel fıtığı tedavisinde ameliyatsız, yeni ve başarılı yöntemler kullanılıyor.

Epidural steroid enjeksiyonları (ESI'ler) birçok bel ve bacak ağrısı formu için ortak bir tedavi seçeneği olurken, işlem, omuriliği ve sinir köklerini çevreleyen epidural boşluğa doğrudan okal anestezik ve kortizon ilacı enjekte etmeyi içerdiği için epidural steroid enjeksiyonu olarak adlandırılıyor.

İlaçlar ve fizik tedavi gibi bir dizi cerrahi olmayan tedavi denendikten sonra ve ameliyattan önce uygun hasta grubuna önerilebilen epidural steroid enjeksiyonuyla, ilgili sinir köklerinin içindeki ve çevresindeki yangıyı azaltarak ağrıyı kontrol altına almak, bel ve bacaklarda hareketliliği ve işlevi geliştirmek, ağızdan alınan ilaçları sınırlamak, günlük aktivitelere dönüşe izin vermek ve yeterli ağrı kesici sağlamak hedefleniyor.

- "Epidural steroid enjeksiyonunun amacı hastanın normal yaşamına dönmesini sağlamak"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Ahmet Öğrenci, hastanın ihtiyaçlarına, doktorun tercihine ve deneyimine bağlı olarak bir epidural enjeksiyon uygulamak için çeşitli teknikler kullanılabileceğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Epidural enjeksiyonları onlarca yıldır kullanılmakta olup siyatik (sinir sıkışması) ve bel ağrısının cerrahi olmayan yönteminin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir. Belin orta kısmından, kuyruk sokumundan ve son olarak da direkt sinir kanalına fıtığın olduğu noktaya yapılan şeklinde olmak üzere üç farklı uygulama mevcuttur. Bu tür bir enjeksiyon, güçlü savunucu etkilere sahip bir steroid ilacı doğrudan omurilik sinir ya da sinirlerinin yakınındaki ağrılı alana sokması nedeniyle akut ve önemli derecede ağrı kontrolü sağlayabilir. Akut bir sırt bel ve/veya bacak ağrısı atağı sırasında epidural enjeksiyonu oldukça faydalı olmaktadır. Düzelme sağlanamayan az sayıdaki hastada ise işlem tekrarlanabilir. İşlem sonrasında bazı hastalarda, yatak istirahatı ve ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilen geçici baş ağrısı görülebilmektedir. Bu durumun görülme sıklığı yaklaşık binde birdir. Epidural steroid enjeksiyonunun amacı ağrıyı gidererek hastanın normal yaşamına dönmesini ve gerekiyorsa fizik tedavi ve egzersiz programına ağrısız katılmasını sağlamaktır. Girişim sonrası bel ve boynunu koruyan, egzersiz ve fizik tedavi hareketlerini yapan hastalarda çok daha tatmin edici ve uzun süreli sonuç alınır. Girişim döneminde aktif enfeksiyonu olan, gebe olan veya gebelik ihtimali bulunan, kanama, pıhtılaşma bozukluğu bulunan ve girişim bölgesinde enfeksiyonu olan hastalara uygulama yapılamaz."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2790 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim