• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Enginar, hazımsızlık ve kanser düşmanı

Enginar, hazımsızlık ve kanser düşmanı
Semt pazarlarında "Enginar giren eve doktor girmiyor" sloganıyla satılan enginar; pek çok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Kanser türlerinin önlenmesinde ...

Semt pazarlarında "Enginar giren eve doktor girmiyor" sloganıyla satılan enginar; pek çok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Kanser türlerinin önlenmesinde etkin rol oynayan bu sebze, kalp ve mide sağlığını da korur

Bir Akdeniz bitkisi olduğu için ülkemizde bol bulunan enginar; içeriğindeki kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin nedeniyle; kanser, kalp hastalığı, karaciğer bozukluğu, yüksek kolesterol ve diyabet gibi birçok sağlık problemine karşı koruma sağlıyor. Bu yazıda da enginarın sayısız yararları hakkında bilgi vereceğiz...

YAPRAĞI DAHA FAYDALI
Enginar kolay tüketilebilen, besleyici mineraller ve fitokimyasallar içeren bir sebzedir. Çoğu kişinin en sevdiği parçası ortasıdır ama aslında en faydalı yeri, yapraklarıdır. Enginar yaprağı özünün, hastalıklarla mücadele edip ömrü uzattığı; 2009 yılında İngiltere'de yapılan bir araştırma ile ispat edilmiştir.
2004 yılında ABD Tarım Bakanlığı tarafından yürütülen kapsamlı analiz ise enginarın; en sık tüketilen sebze olduğunu ortaya koydu. Enginar; Amerika'da tüketilen ilk dört sebze içinde yer alıyor. Küre enginar olarak bilinen 'milk thistle' bitkisi de dünyanın en eski ve en etkili sebzesi olarak bilinmektedir.
Enginar ve enginar yaprağı özü, vücuttaki kolesterol düzeylerini düşürüyor. Amerika'da gerçekleştirilen 12 haftalık bir araştırmaya katılan 75 hastaya; her gün 1280 miligram günlük enginar yaprağı verilmiş. Araştırma sonunda, deneklerin total kolesterol düzeyinde yüzde 4.2 oranında azalma kaydedilmiş!
Enginarın kalp sağlığına ve yüksek kolesterol hastalarına etkisini incelemek için yapılan başka bir çalışmada ise enginar yapraklarının tedavi edici etkisine rastlanmıştır. Altı hafta boyunca yarım enginar özü tüketen hastalarda, total kolesterol düzeyinin yüzde18.5 oranında azaldığı görülmüştür.

SİNDİRİM DOSTU SİNARİN
Enginardaki yüksek sinarin konsantrasyonu; sadece kolesterol değil, sindirim sistemine de katkıda bulunur.
Sinarin, safra üretimini uyarıcı olarak bilinir ama yağların sindirimi ve absorbe edilmesini de sağlar.
Pek çok araştırma; enginar yaprağı özünün, bağırsak sendromlu hastalara çok faydalı olduğunu göstermiştir.

ENGİNAR YAPRAĞI EKSTRESİ TÜMÖRLERİ KÜÇÜLTÜYOR
Slovak Cumhuriyeti'ndeki Comenius Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada; enginar yaprağı özünün lösemi hücrelerinin büyümesini engellediği görülmüştür. Enginar yaprağı özünün 24 saat içinde lösemi hücrelerini öldürdüğü saptanmıştır.

ŞAŞIRTICI SONUÇLAR
Almanya'daki Georg- August Üniversitesi'ndeki bir araştırmada ise enginardaki bitkisel kimyasalların, kanser ajanlarını bloke ettiği görülmüştür.
Beyin tümörü tedavilerinde; günde 400 gram sinarin (enginarın yaprağında bulunur) tüketen hastaların, yaşam süresinin uzadığı 2006 yılında dünyanın saygın tıp dergilerinde yayınlanmıştır. Zeytinyağı ile birlikte tüketildiğinde mide kanserleri üzerinde de tümör küçültücü etkisi olduğu bildirilmiştir.
etkisi geniş
Enginar yaprağındaki sinarinin faydalı olduğu kanser türleri arasında; karaciğer, prostat, meme, yumurtalık, kolon, akciğer ve mesane kanserleri de yer alıyor. İngiltere'de kolonunda polip olan 2 bin 35 kişi üzerinde yapılan bir çalışma ise adenomlarda (kanserli kitle) azalma olduğunu ortaya koymuştur.

KANSERLİ HÜCRELERİN YAYILIMINI AZALTIYOR
Her derde deva bir bitki olan enginar; safra üretimini artırdığı için karaciğer sağlığı açısından da çok önemlidir.
Enginar, flavonoid silimarin içeren, güçlü bir karaciğer koruyucudur. Karaciğerdeki dokuların, hücre zarlarının içinde meydana gelen lipit peroksidasyon sürecini düzenler.
Enginarın içeriğindeki birçok güçlü polifenol ise prostat kanserinin önlenmesinde rol oynar. Enginar tüketiminin ayrıca meme kanseri ve lösemi tedavisinin yönetiminde de etkili olduğu bilinmektedir. çok
araştırıldı
Enginar yapraklarındaki kuarsetin ve gallik asit gibi antioksidanların; kanserli hücre ölümünü artırdığı ve kanserli hücrelerin yayılmasını azalttığı yapılan pek çok araştırma ile kanıtlanmıştır. Pek çok araştıma, enginarın mucizevi bir sebze olduğunu ortaya koymuştur.

YAŞAM KALİTESİNİ YÜZDE 20 ARTIRDI
İngiltere'deki Reading Üniversitesi'nde, bağırsak sendromlu ve hazımsızlık çeken 208 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada; enginar yaprağı ektresinin yüzde 26.4 oranında iyileşme yarattığı gözlendi. Hazımsızlık belirtileri ise yüzde 41 oranında azaldı. Deneklerin yaşam kalitesi yüzde 20 oranında arttı.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4252 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim