• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Engelli girişimciye 36 bin lira

Engelli girişimciye 36 bin lira
İŞKUR'dan tarihi adım... Mesleki eğitim de alacak engellilere 36 bin liraya kadar hibe verilecek.

OKAN GÜRAY BÜLBÜL

İŞKUR'dan tarihi adım... Mesleki eğitim de alacak engellilere 36 bin liraya kadar hibe verilecek. Paranın kaynağı, engelli çalıştırmadığı için ceza kesilen işletmeler.

Engellilerin toplumsal hayatta görünür hale gelmeleri, sabah hazırlanıp sokağa çıkmaları, otobüse binip işe gitmeleri ve kendilerini güçlü hissetmeleri onları farklı bir konuma taşıyor. Böyle olunca da, istihdam edilen engellinin hayata bakış açısı değişiyor, kendini topluma daha fazla ait hissediyor. Yani, engellilerin istihdamı yalnızca çalışma veya para kazanma anlamına gelmiyor.

KONTENJAN SORUNU ÇÖZMÜYOR

Mevzuata göre 50 ve daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerleri, çalıştırdıkları işçi sayısının yüzde 3'ü kadar engelli istihdam etme zorunda. Fakat bu kontenjan, teşviklere rağmen doldurulamıyor. İşverenlerin, istihdam ettiği engellilerin sigorta primi.

YÜZDE 24'Ü HALA BOŞ BEKLİYOR

Mayıs 2014 itibarıyla engelli istihdam etmek zorunda olan 18 bin 613 özel sektör işyeri bulunuyor. Bu işyerlerinin istihdam etmek zorunda olduğu engelli sayısı 109 bin 132. Ama yalnızca 82 bin 619 engellinin istihdam edilebildiğini görüyoruz.

İŞYERLERİ ÇALIŞMAYA UYGUN DEĞİL

İşverenler istihdam zorunluluğu kapsamında engellileri istihdam edemiyor çünkü pek çok işyerinin fiziki koşulları engellileri çalıştırmak için uygun değil. İstihdam zorunluluğu kapsamında çalıştırdığı engelliler için sigorta primi de ödemeyen işveren, engellilere "sen işe gelme ben maaşını bankaya yatırırım" diyerek engellinin çalışmasını engellemiş oluyor.

NEDEN PATRON OLMASINLAR...

İŞKUR'dan önemli bir katkı geldi. Kendi işini kurmak isteyen engellilere 36 bin lira hibe desteği sağlanıyor. Engellilerin çalışma hayatında yalnızca çalışan konumunda değerlendirilmediğinin engellilere hissettirilmesi bile bu açıdan çok önemli.

Finansör cezalı işletmeler

İŞKUR'un kendi işini kurmak isteyen engellilere vereceği hibenin finansörü işyerinde engelli ve eski hükümlü çalıştırmak zorunda olduğu halde çalıştırmayan işverenler. Bu işverenlere uygulanan cezalar bir fonda birikiyor ve gerektiği ölçüde engelli vatandaşlara hibe ediliyor.

Girişimcilik eğitimi alana destek

İŞKUR kendisine iş fikri ve projesi ile gelen engelliye önce girişimcilik eğitimi verecek. Kuracağı meslekte mesleki eğitim de alan engellilere toplamda 36 bin liraya kadar hibe verilecek. Engellilere 3 konuda destek var.

- KURULUŞ GİDERİ DESTEĞİ: İşyeri kuruluşu için yapılan; Resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar gibi masraflar için en fazla 2 bin lira.

İŞLETME DESTEĞİ: 12 ay boyunca işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma) yüzde 60'ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 4 bin lira.

KURULUŞ DESTEĞİ: İşletmenin kuruluşundan itibaren 12 ay boyunca fatura karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, ofis malzemesi gibi maliyetler için en fazla 30 bin lira.

Son tarihi 12 Eylül

Hibe programı kapsamında proje başvurusu yapmak isteyen kişiler için son başvuru tarihi 12 Eylül. Komisyon kararını Kasım ayı içerisinde verecek ve desteklenen projeler kapsamında engellilerin kendi işlerinin başına geçmesi mümkün olacak.

Bu haber toplam 4159 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim