• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 10 °C

Endüstrileşme, obezite ve stres, üremeyi engelliyor

Endüstrileşme, obezite ve stres, üremeyi engelliyor
TSRM Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Prof. Dr. Uncu: "Kadınlarda en ideal gebelik yaşı 25-28'dir. O nedenle kadınlara önerim, üremeyle kariyeri dengelemeleridir"

TSRM (Turkish Society of Reproductive Medicine) Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, kadınlarda en ideal gebelik yaşının 25-28 olduğunu belirterek, "O nedenle kadınlara önerim, üremeyle kariyeri dengelemeleridir" dedi.

Prof. Dr. Uncu, Antalya-Belek Turizm Merkezindeki bir otelde düzenlenen "6. Ulusal Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Kongresinde" basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Türkiye'de evli çiftlerin yüzde 15'inde üreme problemi olduğunu belirten Uncu, bunun 3'te birinin sadece kadına ait nedenler, 3'te birinin sadece erkeğe ait nedenler, 3'te birinin de hem erkeğe hem kadına ait nedenler olduğunu söyledi.

Uncu, üreme sağlığı konusunda bilimin çok ilerlediğini, tedavi seçeneklerinin olağanüstü değiştiğini ve "Artık sizin çocuğunuz olamayacak" dedikleri çift sayısının yüzde 1'in bile altına düştüğünü ifade etti.

-Doğurganlığı etkiyen faktörler

Doğurganlığı etkileyen faktörler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Uncu, kadının doğurganlığını direkt olarak yumurtalık, yumurtalık kapasitesi, rahmin ve kanalların yapısının, erkeğin üremesini ise sperm parametrelerinin etkilediğini bildirdi.

Uncu, kadın ve erkeğin üreme sistemlerinin birbirinden farklı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Erkeğin üreme sisteminde bir kök hücre var ve buradan devamlı sperm üretimi oluyor. Bu üretim hayat boyu sürüyor. Kadının yumurtalığında ise kök hücre yok. Kadın bir rezervle doğuyor. Kadın bu rezervi menopoza kadar tüketiyor. Kız bebeğin anne karnında 7 milyon yumurtası var, doğduğunda bu sayı 2 milyona kadar düşüyor. Yani kız çocuğu 5 milyon yumurtasını anne karnında tüketiyor. Doğduğunda var olan 2 milyon yumurta, 12 yaşına kadar 300 bine düşüyor. Ondan sonra da her gün 10-15 yumurta tüketerek menopoza kadar gidiyor."

-Obezite ve strese dikkat

"Dünyada ve Türkiye'de kadınların yumurtalık kapasitesi azalıyor, özellikle ülkelerin endüstrileşmiş bölgelerinde sorun çok ciddi" diyen Uncu, bu anlamda Türkiye'de en kritik bölgelerin İstanbul, Gebze, Bursa, Kocaeli olduğuna dikkati çekti.

Uncu, kadınların yumurtalık kapasitesinin azalmasının gebe kalmayı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayarak, petrol ürünlerinde bulunan "dioksin" maddesinin de kadınların yumurtalıklarındaki gen hücrelerini ve erkeklerdeki spermi öldürdüğünü, ayrıca stres, obezite ve sigaranın da üremeyi olumsuz etkileyen faktörler olduğunu dile getirdi.

-Yumurta dondurma

Kadın yumurtası, yumurtalık dokusu, embriyo ve spermin teknik olarak dondurulabildiğine değinen Uncu, Türkiye'de embriyo dondurmasının evli çiftlerin izniyle 5 yıla kadar, kadın yumurtasının da ancak sağlık sorunları sebebiyle (kanser tedavisi, erken menopoz veya düşük yumurta kapasitesi) dondurulabildiğini anlattı.

Çiftlerden biri öldüğünde veya boşanma olduğunda dondurulmuş embriyonun ilgili sağlık müdürlüğüne haber verilerek mevzuat gereği imha edilmesi gerektiğini ifade eden Gürkan Uncu, "Şu anda bununla ilgili Türkiye'de çok fazla dava açılmış durumda. Çünkü taraflardan biri (ben çocuğumun imha edilmesini istemiyorum) diyebiliyor" diye konuştu.

-"Üremeyle kariyeri dengelemek lazım"

Uncu, kadınlarda en ideal gebelik yaşının ise 25-28 yaş aralığı olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

"Bebeğin en kolay oluştuğu ve en az sorunla devam ettiği yaş aralığı 25-28. 32'den sonra düşmeye başlıyor. 35'te bir düşme daha yaşanıyor, 37'de dramatik düşüyor, 40'ından sonra da yumurtalar bozulmaya başlıyor. Bu nedenle ideal gebelik yaşının kaçırılmaması lazım, 35'ten sonraya bebeği bırakmayın. Kadının psikolojisi düşünüldüğünde bazen negatif etkileyebilir ama fizyolojisini düşünürseniz doğum kadın için ciddi bir yenilenmedir. O nedenle kadınlara önerim üremeyle kariyeri dengelemeleridir. Hem kariyer yapın hem çocuk yapın, çocuk planınızı ertelemeyin."

-Üç çocuğa destek

Giderek yaşlanan nüfus dikkate alındığında Türkiye'nin üremeye ihtiyacı olduğunun altını çizen Uncu, 3 çocuğu net olarak desteklediklerini söyledi.

Tıp alanında en fazla kadın doğum doktorlarının dava edildiğini ve açılan davalar nedeniyle doktor adaylarının kadın hastalıkları ve doğum bölümünü seçmek istemediğini anlatan Uncu, "Benim mezun olduğum dönemlerde en yüksek uzmanlık alanlarından biri kadın doğumdu. Şimdi asistan bulamıyoruz, 'Kadın doğuma gelin' diye yalvarıyoruz. Öğrencilerimiz gelmek istemiyorlar çünkü açılan davalardan korkuyorlar" diye konuştu.

-Tüp bebek merkezlerinde sıra var

Torba yasa ile SGK kapsamında tüp bebek denemesinin 2'den 3'e çıkarılmasının tüp bebek merkezlerine talebi artırdığını kaydeden Uncu, tüp bebek merkezlerinin talepleri karşılamakta zorlandığını ve başvuruda bulunanlara bir yıl sonrasına gün verdiğini belirtti.

Prof. Dr. Gürkan Uncu, ilgili mevzuata göre, Türkiye'de yeni tüp bebek merkezi açılmasına izin verilmediğini, sadece hastane bünyesinde tüp bebek merkezi açılabildiğini dile getirerek, bundan dolayı tüp bebek merkezlerinin tıpkı taksi plakaları gibi yüksek hava paralarıyla devredildiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5042 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • Gebelik diyabetinin anne karnındaki bebeğe 4 olumsuz etkisi31 Ocak 2020 Cuma 09:26
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim