İSTANBUL (A.A) - Hatice Şenses - Beyin ve sinir cerrahı Opr. Dr. Ayhan Kara, eldeki sinir sıkışmalarında, artık eski açık ameliyat şekillerinin terk edildiğini ve yeni modern tedavi yöntemlerinin kullanılmaya başlandığını belirterek, ''Artık 10 dakika gibi kısa bir sürede, endoskopik ve ışıklı bıçaklarla, minimal invaziv dediğimiz küçük kesilerle operasyon gerçekleştirilmektedir'' dedi.
Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, basit olarak sinirlerin geçtiği yerin etrafındaki yumuşak doku ya da kemiklerde meydana gelen değişikliklerle, sinirin baskıya uğrayıp fonksiyon kaybının yarattığı sendroma ''karpal tünel sendromu'' denildiğini belirtti.
Sendromun, bilekteki karpal tünelden geçen median sinirin sıkışması sonucu ortaya çıktığını ifade eden Kara, hastalığın halk arasında ''sinir sıkışması'' olarak da bilindiğini dile getirdi.
Opr. Dr. Kara, sendromun, daha çok kadınlarda görüldüğüne dikkati çekerek, ''40-60 yaş arasında, kendini daha çok hissettiren hastalık, örgü ören, dantel yapan, bilgisayar kullanan, titreşimli alet kullanan kişilerde daha sık görülüyor. Gebelik, guatr, romatizmal hastalıklar ve diyabet gibi hastalıklar da karpal tünel sendromunun ortaya çıkmasını kolaylaştırır'' dedi.
Ayhan Kara, hastalıkla ilgili gelen en sık şikayetlerin ellerde ve parmaklarda uyuşukluk, karıncalanma, batma ve yanma duygusu, bilekte ve elde ağrı, güçsüzlük, eline aldığı cisimleri uzun süre tutamama, bırakma gibi durumlar olduğunu belirtti.
Gece uykudan, ellerde uyuşukluğun artması ve sızlatan ağrı ile uyanma şikayetlerinin, karpal tünel sendromuna özgü bir bulgu olduğunu ifade eden Kara, şöyle devam etti:
''Hasta, elini sallayarak rahatlamaya ve kötü duygudan kurtulmaya çalışır. Tanı, hastanın şikayetleri, muayene, manyetik rezonans görüntüleme ve en önemlisi EMG denen sinir fonksiyon testiyle konur. Tedavi başlangıç aşamasında ise ilaçlar, fizik tedavi ve çeşitli el aletleriyle hareketsiz bırakarak tedavi edilir, ama el kaslarında zayıflama başlamışsa ve ilaç tedavisinden yanıt alınamıyorsa o zaman cerrahi müdahale yapılır. Günümüzde elde sinir sıkışmalarında yeni modern tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.
Eski açık ameliyat şekilleri terk edilmiştir. Artık 10 dakika gibi kısa bir sürede, endoskopik ve ışıklı bıçaklarla minimal invaziv dediğimiz küçük kesilerle operasyon gerçekleştirilmektedir.''
-''OPERASYONLAR SON GELİŞMELERLE DAHA BAŞARILI OLUYOR''-
Op. Dr. Ayhan Kara, endoskopik ameliyatta, bileğe yarım santimlik kesiyle girildiğini belirterek, ''karpal ligaman'' denilen siniri sıkıştıran sert dokunun, lazer bıçağıyla serbestleştirilerek, yukarı ve aşağı olmak üzere sinirin rahatlatıldığını söyledi.
Hasta bu ameliyat yöntemi ile çok çabuk iyileşeceğinin altını çizen Kara, endoskopik ameliyatların son dönemde daha da geliştirilerek knifelight adı verilen ışıklı cihazla çok daha rahat ve başarılı yapılabildiğini dile getirdi.
Kara, bu ameliyat ile hastanın komplikasyonsuz iyileştiğini ve hastalığın tekrar etme riskinin ortadan kalktığını da ekledi.
(HTC-DÜR-JM)