Adenoid ve tonsil hastalıkların toplumda çok sık görülen bir hastalık grubunu oluşturduğunu söyleyen Doç. Dr. Fikret Kasapoğlu, özellikle maliyetler açısından bakıldığında, bu hastalıkların maliyeti çok arttırdığını www.kazabam.com’da anlattı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde adenoid ve tonsil hastalığıyla yıllık hastaneye başvuru sayısının 11 milyon olduğunu belirten Doç. Dr. Fikret Kasapoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Tonsillektomi ve adenoidektomi, pediatrik hasta grubunda en sık uygulanan cerrahi yöntemlerdendir. Kulak burun boğaz uzmanları açısından pediatrik grupta en çok bademcik ve geniz ameliyatlarının yapıldığını söyleyebiliriz.
Peki, bu dokuların vücuttaki görevleri nedir, ne işe yaramaktadırlar? Waldeyer lenf halkası dediğimiz, vücudun üst solunum ve üst sindirim sisteminin ilk mukozal koruyucu bariyerini oluşturan sistemin birer parçası olan adenoid ve lenfoid dokular, tonsiller lenfoid doku, tüm vücuttaki mukozalarda bulunan, insan vücudunun iç kısmını döşeyen ve mukoz membranlarda lokalize lenfoepiteliyel immün sistemin bir parçasıdır.”
Doç. Dr. Fikret Kasapoğlu, “MALT’ın üst solunum ve üst sindirim sisteminde özelleşmiş adı Waldeyer lenfatik halkasıdır. Bunlar beş çeşit lenfoid sistemden oluşmaktadır. Bunlardan en önemlileri farengeal tonsil olan adenoidler, paletinal tonsiller, tubal tonsiller, lateral bandlar ve dil kökündeki lingeal tonsillerdir. Bu beş farklı lenfoid dokunun iki önemli üyesi geniz eti ve bademcik dokusudur. Embriyolojik olarak baktığımızda, sekizinci haftada tonsiller fossa ve palatin tonsiller 1. farengeal kesenin dorsal kanadından, ikinci kesenin ise ventral kanadından gelişmektedirler. Tonsil plikaları iki ve üçüncü farengeal arkuslardan kaynaklanmaktadır.” şeklinde konuştu.