Barbie bebeklerden sonra piyasaya çıkan “0” bedenmankenler, kadınları çok etkiledi. Ne var ki, Barbie gibi olmak imkânsız; çünkü o canlı bile değil bir oyuncak. Barbie, 52 yıllık bir kandırmaca aslında. Mesela Barbie gerçek bir insan olsaydı ölçüleri 96- 45-86 olacaktı. Vücut ağırlığı ise normal bir kadın gibi âdet görmesine imkân vermeyecekti. Barbie’nin bacakları kollarından yüzde 50 oranında daha uzun olacaktı (normal insanlarda bu oran yüzde 20).
Bu da Barbie’nin yürüyemeyeceği anlamına geliyor. Ayakları fazla küçük olduğu için ayakta durması da olanaksız olurdu. Ancak tüm bunlar kadınların ve özellikle genç kızların incelerek ona benzeme tutkularını engellemedi. Yanı sıra obezitenin yaygınlaşması da insanların incelme tutkularını pekiştirdi. Aşırılıkların çağı bu, ya bir uçtasın ya diğerinde. Ve anoreksiya nervoza hastaları bütün dünyada hızla artmaya başladı. Ve dünyanın kâbusu, yetişkinler arasında en yaygın üçüncü kronik hastalık olan anoreksiya nervoza, Türkiye’de de gençler arasında yaygınlaşıyor.
Fark edilmesi ve dolayısıyla tedavisi oldukça zor olan bu sorunu görmezden gelmek, ölümle oyun oynamaktan farksız. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Perihan Arslan’a göre “obezite ne kadar önemliyse şişmanlığı giderebilmek amacıyla yapılan uygunsuz zayıflama diyetleri ve kilo almaktan korkmaya dayalı psikolojik bozukluklar da bir o kadar tehlikeli.” Bu hastalık vücudun yağ ve kas kitlesi oranlarını bozuyor ve sonuçta hemiç organlar hembeyin bundan etkileniyor. Arslan, “Olmadık diyetlerle ya da iki öğün salata bir öğünmeyveyle kilo vermekmarifet değil” diyor, “kimseye çok zayıf olmasını önermiyoruz.”
RAKAMLARLA TAKINTILI ZAYIFLAMA
Bizdeki araştırma kıtlığına karşılık zengin veriler bulunan ABD’den bazı araştırmalara göre; tedavi görenlerin yüzde 2’si, tedavi görmeyenlerin ise yüzde 20’si ölüyor. Yeme bozuklukları içinde anoreksiya yüzde 60 oranla en çok ölüme yol açan sorun.
Yüzde 1 ile 5 arasında, 17 yaş civarında görülüyor. Ancak, 10 yaş altında ve 40 yaş sonrasında da rastlanabiliyor bu hastalığa. Dünyada, yetişkinler arasında en yaygın 3. kronik rahatsızlık. Birleşik Devletler’de liseli kızların yüzde 40 ile 60 kadarı diyet yapıyor. 13-15 yaşlarındaki kızların yüzde 50’si kilolu olduklarına inanıyor. 13’ündeki kızların yüzde 80’i, 9 yaşındaki kızlarınsa yüzde 40’ı bugüne kadar en az bir kez diyet yapmış. Anoreksiya nervoza hastalığına yakalananların yüzde 90’ı kadın. Her yıl ortalama 1000 kadın bu sebepten ölüyor. Bu hastalığı yaşayan 10 hastadan biri yetersiz beslenme yüzünden yaşamını yitiriyor ya da intihar ediyor. Ve uzmanların iddialarına göre anoreksi hastaları ilginç bir biçimde enerjik oluyor. Bu yazıyı okuyan kadınlar, yakınlarında varsa okumayan erkeklere de okutsunlar. Zira son yıllarda erkekler arasında da anoreksiya hızla yaygınlaşıyor.
Bir anoreksik anlatıyor...
“Liseye başlamıştım. Derslerde başarılıydım. Arkadaşlarım vardı. Ama platonik aşkımdan başka bir şey düşünemiyordum, sadece ondan bahsediyordum. Derslerdeki başarımdan çok, görüntümle fark edilmek istiyordum. Özellikle de onun beni görüp beğenmesini arzuluyordum ama bir türlü beni fark etmiyordu.
Evde ders çalışırken, annemle babamın tartışmalarına kulak misafiri olurken aklımda hep o vardı. Uzakta da olsa onun varlığı bana güç veriyordu. Bir gün nasıl olsa beni fark edecekti. O zaman belki de evdeki huzursuzluğumu unutacaktım. Ama bunun için önce kilo vermeliydim, çünkü şişmandım. Yazın rejime başladım. Hızla kilo veriyordum. Artık zayıftım. Güzelliğime çok güvenemesem de sürekli çıkma teklifleri alıyordum. Ama kimseyle ilgilenmiyordum. Durup durup öfkelenir olmuştum.
O yaz babam da evi terk etti. Lise ikinci sınıfa başladığımda bana hayran olan erkekleri ve arkadaşlarımın iltifatlarını kaybetmemek için kiloma daha da çok dikkat etmeye karar verdim. Kafamı verdiğim gramlara takmıştım ama aynaya baktığımda karın çevremin bir türlü zayıflamadığını görüyordum. Öte yandan istediğim gibi güzel giyinmeye başlamıştım. 47 kiloya inmeliydim. Günde üç kere spor yapıyordum. Annemle babam ilk kez bir konuda birlikte hareket ederek beni psikiyatra götürmeye karar verdi. Kabul etmedim. Doktora gitmem için beni ikna etmeye çalışıyorlardı. Artık bıktığım bir gün arkadaşlarımla buluşmak için evden kaçtım ve onlarla takıldım. Beni bir erkek arkadaşlarıyla tanıştırdılar. O gün uzun uzun sohbet ettik. Ondan çok hoşlandım, yanından ayrılmaz oldum. Beni her konuda destekliyordu. Ancak bir süre sonra, benimle ciddi bir konuşma yaptı. ‘Ya doktora gidersin ya ben yokum’ dedi. Onu kaybetmemem gerekiyordu. Doktora gittiğim gün hastaneye yatırıldım. Anoreksiya nervoza olmuştum. Tedaviyi kabul ettim. Şimdi 54 kiloyum.”
HASTALIK YAKKINDA YAŞAMSAL BİLGİLER
Hande Sinirlioğlu Ertaş (Çocuk Ergen Psikoloğu)
“Anoreksiya genellikle ergenlik döneminde, çoğunlukla da bir diyet programını takiben ve yoğun bir stres sonrası (anne-baba ayrılıkları vs.) ortaya çıkıyor. Anoreksiya nervoza hastalarının ailelerinde majör depresyon sıklığı genel nüfusa oranla daha yüksek olabiliyor. Hastalığın ortaya çıktığı ergenlik döneminde bireyler çevrenin kendilerini nasıl gördüğüne aşırı önem veriyor. Ergenlerin yaşadıkları bağımsız olma ve sosyalleşme çabaları kimilerinde beden ile aşırı ilgilenmeye yol açıyor. Kendilerini rahatsız eden düşünceler yerine kilolarıyla uğraşmayı seçiyorlar. Diğer yandan da bedeninin ailesinin kontrolünde olmadığını kanıtlamak için vücutlarını bir araç olarak kullanma çabasına giriyorlar. Anoreksiya vakalarında geçmiş taciz öyküsüne sık rastlanabiliyor. Vakaların kişilik yapılarının ‘mükemmeliyetçi’ özellikler sergilediği de biliniyor.”
FÜSUN SAKA
En ince hastalık!
Anoreksiya dünyada çığ gibi büyürken hastalığa yakalananların yaşı da giderek düşüyor...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3042 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 18:38 - Sudan'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 1000'i aştı
- 19:38 - UNRWA Komiseri Lazzarini'den Gazze'deki açlık ve kıtlığın önlenmesi için "siyasi irade" vurgusu
- 18:48 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırısında iki sağlık görevlisi daha hayatını kaybetti
- 18:08 - Muğla'da, geleneksel Hint tıbbı Ayurveda'nın meraklılarının buluştuğu AYURFEST gerçekleştirildi
- 17:48 - Samsun'da "25. Ulusal Çocuk Forumu Çeyrek Asır Çocuk Buluşmaları" başladı
- 17:03 - Fas'ta doktorlar zam talebiyle üç gün grev yapma kararı aldı
- 15:23 - Uzmanından prematüre bebeklerin sağlıklı geleceği için uzun süreli takip önerisi
- 15:13 - İstanbul Dişhekimleri Odasınca Hataylı 10 bin öğrenciye sağlık taraması yapılacak
- 15:03 - Antalya'da 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi yapıldı
- 15:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının ilk duruşması sürüyor
- 14:33 - Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bildirici'den ağız ve diş sağlığına ilişkin açıklama
- 13:58 - Espiye Devlet Hastanesi'nde tatbikat gerçekleştirildi
- 13:53 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kan bağışı etkinliği düzenlendi
- 12:58 - Astım ve KOAH hastaları Çankırı'daki tuz mağarasındaki tedaviyle rahat nefes alıyor
- 12:53 - Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
- 12:43 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 6'sı sağlık çalışanı 15 kişi öldü
- 12:33 - Mardin'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 12:08 - "Yenidoğan çetesi" davasında 47 sanığın yargılanmasına başlandı
- 11:33 - Türk bilim insanları şeker ölçümünü pratik hale getiren tıbbi cihaz üretti
- 11:08 - İŞ'İN ÖTESİ - Sokakları yeni güne hazırlıyorlar
- 09:43 - Kalp krizi artık 20'li yaşlarda da görülebiliyor
- 04:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu için taziye mesajı
- 23:53 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 2 sağlık çalışanı öldü
- 18:13 - Gazze'de ağrı kesicinin dahi bulunmadığı Kemal Advan Hastanesi'nde yaralılar ölümü bekliyor
- 17:53 - İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden 13 yaşındaki çocuğun HIV virüsü nedeniyle ölmesine ilişkin açıklama:
- 17:38 - Sağlık çalışanları, Gazze'ye "tıbbi koridor" açılması talebiyle yürüdü
- 17:23 - Bingöl'de trafik kazasında yaşamını yitiren gencin organları 4 kişiye umut oldu
- 16:03 - Tekirdağ'da hemşire evinde ölü bulundu
- 15:48 - AstraZeneca'dan "Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın" projesine destek
- 15:43 - Türk Eczacılar Birliği'nden sağlık ürünlerinin eczane dışında satılmasına ilişkin açıklama:
- 15:33 - Tayfur Havutçu'nun sağlık durumu
- 15:18 - Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail 2 sağlık görevlisini doğrudan hedef alarak öldürdü
- 15:03 - DSÖ, İsrail ordusunun Lübnan'da sivil savunma merkezine yaptığı saldırıyı kınadı
- 14:33 - Türk Kızılay'dan kan bağışı ve HIV iddialarına ilişkin açıklama:
- 13:33 - Küresel sağlık liderleri "antimikrobiyal dirence" karşı Suudi Arabistan'da bir araya geliyor
- 12:53 - Hakkari'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 11:58 - Hindistan'da hastanede çıkan yangında 10 bebek öldü
- 11:48 - Atatürk Üniversitesi'nde "Nanoteknoloji, Nanotıp ve Omiks" konferansı
- 11:38 - Ordu'da öğretmen çiftin prematüre ikizleri 16. ayına girdi
- 11:38 - 620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim