• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

En Güvenli (Doğurganlığı etkilemeyen) Kürtaj Hangisi?

En Güvenli (Doğurganlığı etkilemeyen) Kürtaj Hangisi?
Kürtaj kelime anlamı olarak gebeliğin sonlanması demektir. Yasal olarak kürtaj süresi gebeliğin 10. Haftasına kadar yapılabilmektedir.

Kürtaj Nedir?

Kürtaj kelime anlamı olarak gebeliğin sonlanması demektir. Yasal olarak kürtaj süresi gebeliğin 10. Haftasına kadar yapılabilmektedir. Gebeliğin ilerleyen haftalarında ise anne ve bebek sağlığı göz önünde bulundurularak sağlık kurulu raporu ile gebeliğe son verilebilmektedir. Ülkemizde kürtaj kadın bekar ise 18 yaş sınırı bulunmaktadır. Kadın evli ise eşinin onayı gerekmektedir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Gebeliğin 10 haftasına kadar yapılan kürtaj için en uygun zaman dilimi gebeliğin 5-7. Haftasıdır. Kürtaj öncesi her kadına birkaç kan testi yapılmaktadır. Kürtaj işlemi öncesinde mutlaka genital bir enfeksiyon varlığı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Gebe kadına hem lokal hem genel anestezi uygulanarak yapılabilmektedir. Kürtaj işlemine serviks denilen rahim ağzının genişletilmesi ile başlanır. Bu işlem kalınlığı giderek artan metal bujiler ile sağlanmaktadır. Rahim ağzının genişlemesi ile hekim rahim içinden küret denilen bir tıbbi malzeme ile rahim içindeki dokuyu temizlemeye başlar. Küret kaşık şeklinde olup, rahim içinin kazınarak tamamen temizlenmesini sağlar. Küretin rahim içinin tam temizleyememe durumunda hekim bir emme cihazı kullanarak rahim içini tamamen temizleyebilmektedir. Operasyon 7 ile 10 dakika arasında değişmekte, kadın kürtaj işlemi sonrasında en az 3 saat gözetim altında tutulmalıdır. Kürtaj işlemi hekim gözetiminde mutlaka hijyen koşullarının sağlanmış olduğu hastane veya kliniklerde yapılmalıdır.

Vakumlu Kürtaj

Kürtajın birçok metodu bulunmaktadır. Az ağrılı, düşük enfeksiyon riski ve son derece modern olan vakumlu kürtaj ise son zamanlarda hastane ve kliniklerde oldukça sıklıkla kullanılmaktadır. Kürtaj işlemi isteyen gebe bireylere gebeliğin ilk haftalarında kolaylıkla yapılabilmekte ve normal hayata kısa bir sürede dönebilmektedirler. Öncelikle genital bölgenin özel solüsyonlarla dezenfekte edilmesiyle başlanır. Tek kullanımlık özel çubuk granüller sayesinde rahim içine girilmektedir. Lokal veya genel anestezi kullanarak yapılabilmektedir. Vakumlu kürtaj 10-20 dakika arasında değişmektedir. Her ne kadar komplikasyon riski minimum da olsa kürtaj bir cerrahi işlemdir. Sonuç olarak; Gebe kadının rahim içinde negatif basınç oluşturularak, doktor tarafından tüm doku kültürlerini temizleme işlemine vakumlu kürtaj denmektedir. Enfeksiyon riskinin minimum olması, hastada pıhtılara bağlı kanamanın çok az olması, rahim içinde parça kalma riskini minimuma indirmesi gibi birçok durum vakumlu kürtajın avantajları arasında sayılmaktadır. Vakumlu kürtaj sonrasında kadınlarda rahim zarar görmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Aksine klasik kürtaj yöntemlerine göre çok daha az operasyon riski taşımaktadır. Kürtaj sonrası hasta normal hayatında kramplar olabilir, ayrıca hasta kendini yorgun ve rahatsız hissedebilmektedir. Hasta bol bol istirahat etmeli kramp durumunda masaj yapabilir. Enfeksiyon riski açısında havuz, deniz gibi yerlerde bulunmamalıdır. Ağrının çok olması, kanamanın fazla olması, ateş, vajinada yanma ve koku gibi birçok durumda hastalar mutlaka bir uzmana görülmeli, gerekirse uzman kontrolünde medikal tedavi başlanmalıdır.

Kürtaj Sonrası Olabilecek Durumlar

Kürtaj işlemi, gerçekleştirildikten sonra ki 6-7 gün süren adet kanamasından biraz daha az miktarda vajinal kanama olabilmektedir. Bu durumu yaşayan kişiler mutlaka hekimlerine başvurması gerekmektedir.

Kürtaj işleminden sonra tam olarak 30-35 gün içinde adet görmeniz beklenilmektedir. Diğer deyişle 7-10 gün gecikmeli adet kanaması olması endişelenilecek bir durum değildir.

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kürtaj işlemi gerçekleştirildikten 1-2 saat sonrasında kişiler evlerine gidebilmektedir. Ancak kişinin durumuna göre daha uzun süre gözlem altında kalabilmesi mümkündür. Antibiyotik ve ağrı kesici alımı planlanmaktadır. Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Normal aktiviteler yapılabilir. Ancak kişinin kendisini çok zorlamaması da önemlidir.
  • 24 saat içinde ağrı kesiciye ihtiyaç duyulabilecek kadar ağrı olabilmektedir.
  • Hafif kanamalar ve kasık ağrıları olabilmekte ve bu çok normaldir. Bazen 2 hafta sürebilmektedir.
  • Tampon bir sonraki adet dönemine kadar kullanılmamalıdır.
  • Kişinin 2 hafta boyunca cinsel ilişkiye girmemesi gerekmektedir.
  • Kürtaj sonrası kanama, ateş, karın ağrısı, vajinal akıntı gibi durumlarda acilen hekimine başvurması gerekmektedir. Bunun dışında 1 hafta sonra kontrole çağırılmalıdır.

Kürtaj sonrası aşağıdaki belirtilerin yaşanması normaldir;

  • Bazı kişilerde kanama olmasa da, 3-6 hafta boyunca kanama/lekelenme.
  • Küçük ve orta boy kan pıhtıların geçmesi.
  • Adet dönemine benzeyen veya biraz daha ağır olabilen kramplar.
  • Ağırlaşmış veya şişmiş göğüsler.

Kürtaj Yasak mı?

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla gerçekleştirilen kürtaj işlemi, Türkiye’de çeşitli yasal düzenlemeler ile sınırlandırılmaktadır.

Kürtajın Yasal Olan Boyutu Türkiye’de Nedir?

Kürtaj işleminin yasal sınırlandırılması, sadece Türkiye değil aynı zamanda Vatikan, Şili, El Salvador, Dominik Cumhuriyeti ve Nikaragua’da daha katı kurallar bulunmaktadır. Aynı zamanda bazı ülkelerde dini inanış veya gelenekler gereğince kürtaj yapılması yasaktır.

Türkiye’de 24 Mayıs 1983 tarihinde kabul edilen ve halen yürürlükte olan 2827 Nüfus Planlaması Hakkında Kanunu, kürtaj ile ilgili 5.maddesi şu şekildedir; Hamileliğin 10. haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi bir sakınca olmadığı zaman rahim tahliye edilmektedir. Ancak bu işlem 10. Haftaya kadar gerçekleştirilmesi gerekmektedir çünkü 10.hafta sınır olarak belirtilen tarih olmaktadır.

10 Haftayı Geçen Gebeliklerde Ne Yapılmaktadır?

10 Hafta geçmesi durumunda Kürtajın yasal boyutu kapsamında 3 koşulda gebelik sonlandırılmaktadır.

İlk koşul, anne adayının hayatı tehlikeye girecek aşırı kanama gibi bir durumun mevcudiyetidir. İkinci koşul, bebeğin anne karnında ölmesi durumudur. Aynı zamanda bu koşulda annenin zehirlenmemesi için kürtaj işlemi yapılması gerekmektedir. Son koşul ise anne karnında bulunan bebeğin sağlığı ile ilgili hayat fonksiyonlarında bir sorun ortaya çıkması durumudur. Bu koşul sonucunda bebeğin ileri ki zamanlarda anne karnından ayrılması gerekebilmektedir.

18 yaşı altında bulunan kişilerin durumunu öğrenmeleri için hekimlerine başvurmaları gerekmektedir.

Kürtaj Fiyatları

Kürtaj fiyatları devlet ve özel hastanelerde farklılık göstermektedir. Sadece istenmeyen gebelik için değil, aynı zamanda düşük yapmış anne adayları için de kürtaj işlemi yapılmaktadır.

Kürtaj işleminin birçok riski de bulunmaktadır. Kürtaj fiyatları araştırması yapılırken bu durumlar da öncelikli olarak düşünülmelidir. Kürtaj işlemini yapan kişiler alanında uzmanlaşmış kişilerse yan etkiler de bir o kadar azalacak demektir. Kürtaj tamamen cerrahi bir girişimdir, bu nedenle de taşıdığı birçok risk faktörü vardır.

  • Anestezi ile alakalı riskler
  • Bağırsak ve rahim delinmeleri
  • Kürtaj sonrasında rahim içerisinde parça kalmış olması
  • Kanama oluşturan durumlar
  • İşlem sonrasında rahimde meydana gelen enfeksiyon ile ilgili durumlar
  • Adet görememe ile alakalı birtakım rahatsız edici türde durumların gelişmesi
  • Rahim içerisinde yer alan endometrium adlı dokunun zarar görmesi
  • Rahim içerisinde yapışıklık görülmesi yani Asherman adlı sendromun oluşması

Bu tür faktörler risk faktörleri olmaktadır. Herkeste görülecek diye bir şey yoktur fakat yine de herhangi bir şüphede hemen bir hekime danışılmalıdır. Kürtaj fiyatları özel hastahanelerde kişilerin bütçelerini zora sokmayacak bir meblağdadır. Kürtaj işlemini yaptırmak isteyen kişiler güvenilir bir hekim bularak bu işlemi yaptırmalıdır. Aksi takdirde olumsuz durumlarla karşılaşarak hayatlarını riske atabilirler.

Kürtaj fiyatlarını öğrenmek için ilk önce özel hastanede mi yoksa devlet hastanesinde mi bu işlemi yaptıracağınıza karar vermelisiniz.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj yalnızca istemli bir biçimde gebelik alınması durumu için yapılmamaktadır. Anne adayı eğer düşük yapmışsa düşük sonrasında içeri kısımda kalan gebelikle alakalı parçaları almak için de kürtaj yapılmaktadır.

Vakum Aspirasyon Küretaj (Kanül Adı Verilen İnce ve Plastik Yapıda Olan Borular)

Kürtaj işlemi genel olarak vakum yöntemi ile gerçekleştirilir. İnce, plastik yapıda olan ve kanül adı verilen aletlerle birlikte plastik enjektörün birleşimi ile oluşan sistem aracılığıyla gebelik bir vakumla alınmaktadır.

Az ağrılı olan bu yöntem, aynı zamanda az risk taşımasıyla bilinir. Plastik uç, rahim ağzından içeriye doğru itilir ve enjektörün meydana getirmiş olduğu vakum aracılığıyla çekilir. 8-10 dakikalık bir işlem olmaktadır. Bu yöntem genel olarak genel ya da lokal anestezi ile gerçekleştirilir.

Kürtajın aşamalarından da bahsedelim. Küretaj işlemi sonrasında kesinlikle ultrasonografiyle gebelik döneminin ilk haftasının kontrolü yapılmalıdır. küretaj işleminin başlangıç kısmında kişi her şeyden önce jinekolojik muayene masasına alınmalıdır. Daha sonrasında ise spekulum adlı muayene aleti vajinanın iç kısmına yerleştirilecektir. Bunun yanı sıra vajinanın içi antiseptik türde bir solüsyonla temizlenmelidir. Bu kısma kadar bir ağrı duyulmayacaktır. Anestezi türüne kişi kendisi karar verir. Eğer kişi genel anestezi istediyse kol kısmından serum ve damar ile ilaçlar verilecektir. İşlem bittikten sonra kişi uyandırılır. Eğer kişi lokal anestezi yöntemini tercih ettiyse rahim ağzına iğne aracılığıyla anestezi yapılır. Sonraki kısımda ise vakum ile gebelik alınacaktır.

Türkiye’de en çok talep alınan konulardan biri olan vajinismus hakkında bilgi almak isterseniz: https://www.banuakcal.com/vajinismus-tedavisi-ankara/

Ve Ankara’da bu uygulamaları yapan doktorumuz Op. Dr. Banu AKÇAL hakkında detaylı bilgi almak ya da ücretsiz soru sormak isterseniz buradan bize ulaşabilirsiniz:

https://www.banuakcal.com/

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 17501 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim