• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 9 °C

En fazla yanık vakaları çocuklarda yaşanıyor

En fazla yanık vakaları çocuklarda yaşanıyor
Trabzon Özel İmperial Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Yeliz Kart, özellikle evlerde meydana gelen yanık vakalarında en fazla çocukların etkilendiğini belirterek anne ve babalara uyarılarda bulundu.

Yanık vakalarının mutlaka doktor kontrolünde yapılmasına dikkat çeken Dr. Kart, halka arasındaki bilinen bazı uygulamaların hastaya yarar yerine zarar verebileceğini söyledi. Yanık yüzeyini direkt buzla temas ettirerek soğutmanın yanlış olduğunu belirten Dr. Kart yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:


`Yanık yüzeyini direkt buzla temas ettirerek soğutmaya kalkışmayın. Yanık yüzeyini dezenfektanla temizlemeye çalışmayın (alkol, tentürdiyot, savlon). Yoğurt, yağ, sabun, diş macunu, yağlı kremler vb. yabancı maddeler sürmeyin. İçi sıvı dolu kabarcıkları patlatmayın. Eczane ve pansumancıya gitmeyin, yanıklarda önce doktora gidin. Yanık yüzeyine üflemeyin. Yanık yüzeyine çıplak el, parmak gibi mikropsuz olduğundan emin olmadığınız şeyleri temas ettirmeyin. Yanık yüzeylere yapışan kumaş gibi şeyleri kazıyıp kaldırmaya çalışmayın. Yanık tedavisini evde yapmaya kalkışmayın.`


Evde alınacak önlemler ile çocukların yanıklardan korunabileceğini kaydeden Dr. Kart, `Kibrit, çakmak ve ateş yakma gereçlerini ortada bırakmayın. Özellikle çocuklardan uzak tutun. Devamlı sıcak suyunuz varsa derecesini genel olarak 50 dereceden yukarıya ayarlamayın. Isıtıcıların etrafına direkt teması engelleyen barikatlar koyun. Ütü gibi sıcak yüzeyi olan eşyaları çocukların erişemeyecekleri yerlerde tutunuz. Sıcak sıvıları çocuklardan uzak tutun.


Bebeğe mama verirken yemeğin sıcaklığını, yıkarken de suyun sıcaklığını kontrol edin. Ocak üstündeki tava saplarını, çocukların erişemeyeceği şekilde yerleştirin. Sıcak tencere ve su kaplarını tezgahların kenarına koymayın. Elektrik prizlerinin çocuk korumalı olması ve elektrikli aletlerin çocuklardan uzak tutulması. Evde daima dolu bir yangın söndürücü bulundurun. Tüm önlemlere rağmen evde yanık ile sonuçlanan bir kaza meydana geldiğinde yapılacak doğru müdahaleler ile birlikte yanan kişinin hemen en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekmektedir` diye konuştu.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4760 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim