• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 11 °C

En faydalı yağ hangisi?

En faydalı yağ hangisi?
Televizyon programlarından veya basından takip edilen bilgilerle insanlar artık yağlı yiyecekler yemekten korkar oldular. Yağ gereksiz bir besin öğesi olarak algılanmaya başlandı, özellikle büyüme gelişme ...

Televizyon programlarından veya basından takip edilen bilgilerle insanlar artık yağlı yiyecekler yemekten korkar oldular. Yağ gereksiz bir besin öğesi olarak algılanmaya başlandı, özellikle büyüme gelişme dönemindeki gençlerde bu oran hızla artmakta.

 

Yağ vücudumuzda bulunması ve günlük beslenme örüntüsünde yer alması gereken ama içeriğine ve etkisine göre ayırt edilmesi gereken elzem besin öğesidir. Kalp sağlığını korur, kemikleri güçlendirir, osteoporozu önler, depresyondan korur, hormoların çalışmasını sağlar. Organ çevresinde, sinirlerde ve beynimizde eksikliğinde ise ölümle dahi sonuçlanabilmektedir.

 

Kalp sağlığı için hangi yağlar faydalı?

Kalbi koruyan, kolesterol seviyesini dengeleyen yağlar olduğu gibi damar tıkanıklığına ve kötü kolesterolün yükselmesine de neden olan yağlar var. Ne yediğinizin ve ne kadar yediğinizin farkında olmak önemli.

*Kalp sağlığı için doymuş yağlardan uzak durup, tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinden yeteri kadar beslenmelisiniz.

*Tekli doymamış yağ asitleri; zeytinyağı, fındık ve avakadoda, çoklu doymamış yağ asitleri ise balık, balık yağı, keten tohumu, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeğinde bulunmaktadır.

 

Haftada en az 2 kez balık tüketin

Yağlı balıklar omega-3’den zengin kalp sağlığı için en faydalı besinlerdendir. Birçok çalışma kalp hastalıkları riskini azalttığı ve kötü kolesterol, LDL seviyesini düşürüp iyi kolesterol, HDL seviyesini artırdığını belirtmektedir. Bu nedenle haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen göstermek kalp sağlığını korumak için önemli.

 

Yemeklerinize zeytinyağı ilave edin

Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olan zeytinyağı hem kalp sağlığını korumak hem de sağlıklı bir beslenme örüntüsü için tüketilmesi gereken bir besin. Omega-9’dan zengin olan zeytinyağı aterosklerozu önleyici ve HDL ‘yi yükseltici etkisi var.

 

Ara öğün olarak kuruyemiş tercih edin

Lezzetli olmalarının yanı sıra en başta kalp dostu olan kuruyemişler düzenli tüketildiklerinde kolesterol seviyesini dengelemektedir. Tek çeşitte kalmamak veya hergün farklı bir kuruyemiş tüketmek biz diyetisyenlerin önerisidir. Yağlı ve kalori miktarı yüksek olan bu besinleri uygun miktarda tüketmekte de fayda var.

 

Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu

Kuruyemişlerin yanı sıra keten tohumu da kalp sağlığını koruyan besinler arasındadır. Omega-3 ‘den zengin olan keten tohumunu salata, çorba, ekmek veya yoğurt içerisinde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Çok çabuk okside olması nedeniyle az alıp kısa sürede tüketmek gerekebilir.Diyetisyen Özlem Sert Aydın

 

Diyetisyen Özlem Sert Aydın

www.ozlemsert.com

https://twitter.com/OzlemSertAydin

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4985 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim