• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 8 °C

Emziği Tatlıya Batırmayın

Emziği Tatlıya Batırmayın
Bal veya pekmeze batırılan ya da yere düştükten sonra erişkinin ağzında temizlenerek çocuğa verilen emzikler, çocukların küçük yaşta diş problemleri yaşamasına neden oluyor.

Bebeklere verilen emziklerin, kullanım aşamalarında yaşanan yanlışlıkların, ağız ve diş sağlığı açısından ileride büyük sorunlara neden olabileceğine dikkati çeken Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Küçükeşmen, ''Bal veya pekmeze batırılan ya da yere düştükten sonra erişkinin ağzında temizlenerek çocuğa verilen emzikler, çocukların küçük yaşta diş problemleri yaşamasına neden oluyor.

Bu, çocuğun ağzında mikroorganizmaların oluşmasına sebep oluyor'' dedi. Bebeklik çağından itibaren diş çürüğü problemi ile karşı karşıya kalabildiklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Küçükeşmen, diş çürüğünün, annelerin bilmeden süte pekmez, bal, şeker katmaları veya kendi ağızlarına soktukları kaşıkları bebeğin ağzına vermeleriyle oluştuğuna değindi. Çocukların hassas bir yapıya sahip olduklarını, bu nedenle erişkinlerin ağızlarından çıkan hiçbir şeyin asla bebeklerin ağızlarına sokulmaması gerektiğini dile getiren Küçükeşmen, anne veya bakıcıların ağızlarındaki mikroorganizmaların bebeğe taşındığını ve bunun da çürüklere neden olduğunu bildirdi.

BAZI EMZİKLER AĞIZ YAPISINI DA BOZABİLİR

Annelerin en çok yaptığı hatalardan birinin de emziği tatlı gıdalara batırarak bebeklerin ağzına vermeleri olduğunu kaydeden Küçükeşmen, tatlandırıcıların bebeğin ağzında diş çürümesine neden olan bakteriler ürettiğini belirtti. Gece beslenmeleri sırasında biberonla sütün içine bal, pekmez veya şeker katılmasının da diş sağlığı açısından zararlı olduğunu dile getiren Küçükeşmen, ''Gece beslenmeleri esnasında biberonla sütün içerisine bal, pekmez, şeker katılan tatlandırıcılar bebeğin ağzında gece göllenmeye yol açarak, aynı şekilde yaygın diş çürüklerine yol açabilmektedir.

Gece beslenmesinde süt içerisine bu tarz tatlandırıcı maddeler koymamak ve bebeği besledikten sonra arkasından su dolu bir biberonla bebeğin ağzının suyla çalkalanması gerekiyor'' dedi. Emzik şekillerinin de ağız ve diş sağlığını olumlu ya da olumsuz etkileyebildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Küçükeşmen, bebeklerin ağız ve damak yapısını bozmayacak, ortodonti emziklerin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi. Küçükeşmen, şu bilgileri verdi: ''Öne itimlere neden olmayacak emzikler üretildi.

Bunların üretilmesi ile gerçekten bebek diş sağlığı biraz daha, çene yapısı anlamında korunmuş oluyor, çünkü diğer emzikler daha şişkin ve ağızda, damakta daha yer kaplayıcı oldukları için ileriye doğru itimlere neden olabiliyorlar. Bunlar zaman içinde çene bozukluklarına, çenenin açılıp kapanışı dediğimiz bozukluklara da sebep olabiliyor.''

Realage

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2841 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim