Dünkü köşemizde gördünüz, Sosyal Güvenlik Kurumu ayda 700 lira emekli aylığı alanlar için çok üzülüyormuş. Bu nedenle de "ikinci emeklilik" veya "tamamlayıcı emeklilik" getirmek istiyormuş. Getirmek istedikleri ise vatandaşın parasını emeklilik şirketlerine aktarmak. SGK bu konuda samimi ise emeklilerin yıllardır beklediği 'intibak' için çaba göstersin
Ali Bey, gazetenizde "SGK'dan Çifte Emeklilik Aldatmacası" başlıklı yazınızı okudum. Tamamen safsata ve mevcut emeklileri ilgilendirmediği gibi sadece ücreti 5177 liradan çok olanları ilgilendiren bir hususu kamuoyunu yanıltır tarzda seçim öncesi haber yaptırmışlar. Madem çok seviyorlardı, "alelacele maaşını kestir, iki gün sigortalı ol, tekrar emekliliğe müracaat et ve maaşın artsın"ı neden yasayla engellediler? İsmi saklı
Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yıllardır intibak yasasını bekliyorlar. Zira 09.09.1999 günlü Resmi Gazete'de yayınlanan 4447 Sayılı Kanun ve 5510 Sayılı Kanun, sonrasında eşit statülü emekliler arasında gelişme hızı (büyüme oranı) (sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla gelişme hızı) farkından kaynaklanan farklı emekli aylığı ödemelerinin eşit statülü emekliler arasında emekli olduğu yıla göre farklılık yaratmıştır. İster 1978, ister 1988, ister 2008 yılında emekli olsun, eşit derece ve unvanlı memurlar kuruşu kuruşuna aynı emekli aylığını alırken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin eşitleri arasında emekli oldukları yılların farklılığı ne kadar çoksa o kadar farklı emekli aylığı ortaya çıkmaktadır. Fark 2000 sonrası katlanarak artmaya başlamıştır.
GELİŞME HIZI VERİLMİYOR
Özellikle kendilerine süper emekli denen üst gösterge tablosundan emekli edilen kişilerde had safhaya ulaşan ama tüm SSK emeklileri ile 2000 sonrası Bağ-Kur emeklilerinin emekli aylıklarının eşitleri arasında farklılık meydana getirmesine sebep olan ana uygulama, emekli olanlara sadece TÜFE oranı kadar zam yapılmasıdır. Emeklilere (SSK ve Bağ-Kur) ülkenin gelişme (büyüme) hızı oranından fark verilmemektedir. Bu da emekli olunan yıl ile bugün arasındaki süre uzadıkça emekli aylıklarının reel olarak gerilemesine sebep olmaktadır.
Yani SSK'daki eşitler arasındaki farklılığının esas nedeni, ilk defa aylık bağlanırken emekli olduğu yıla kadarki "gelişme hızı" (GH) uygulanması ama emekli aylığı bağlandıktan sonra "gelişme hızı"nın emekli aylığına yansıtılmamasıdır. 2000'den bu yana kümülatif gelişme hızı yüzde 70'tir.
Yaşar Okuyan konusunda Sezar'ın hakkı Sezar'a
Yaşar Okuyan uzun yıllar bakanımdı, kendisinden emri altındakilere davranışı sebebiyle insani olarak hiç hazzetmedim. Yıllarca TBMM'de uğraşıp, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı müfettişlerini SGK çatısı altında toplamak için çaba sarfedip bunu da başardım. Ancak, Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek gerektiğinden bu yazıyı kaleme aldım.
OKUYAN SAYESİNDE
Bakan olduğu dönemde TBMM'de çok etkindi. Çalışanların iş güvencesine kavuşmasını sağlayan bakandır. Şu anda işverenler işçilerini işten çıkarmadan önce 3 kere düşünüyorlar. İşten çıkarılanlar 30 gün içinde iş mahkemelerinde işe iade davası açıyorlar. Bu yasa Okuyan sayesinde TBMM'den geçirilmiştir. Hatta, Okuyan 10 veya daha fazla işçi çalıştıran işçileri iş güvencesine kavuşturmuştu. AK Parti 2003'te sayıyı artırıp 30 veya daha çok işçi çalıştıran işyerlerindeki işçileri iş güvencesine soktu. Yani, Okuyan'ın 10 veya daha çok işçi çalıştıran işyerlerinde çalışanları iş güvencesine aldırmıştı ama AK Parti 10-29 arasında işçi çalıştıran işyeri işçilerini iş güvencesiz bıraktı.
İŞSİZLİK SİGORTASI OKUYAN'IN ESERİDİR
İşsizlik sigortasında işsizlik ödeneği alınıyor ya bu Okuyan'ın eseridir. Ülkemizde hiç uygulanmayan işsizlik sigortasını 4447 Sayılı Kanun ile uygulamaya soktu. Rakamları düşük de olsa işsizlerin ödenek almasını sağladı. İşsizlik Sigortası Kanunu olan 4447 Sayılı Kanun ile emeklilikte yaş şartını da Okuyan getirmiştir. Getirilmesi doğruydu, yanlıştı tartışılır ama hiç tartıştırmadan TBMM'den geçirmesini eleştiriyorum.
Ali Tezel