OKAN GÜRAY BÜLBÜL
MEMURLARA bayram ettiren Anayasa Mahkemesi'nin 25 Aralık'ta aldığı karar dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar memurların emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıl sınırının Anayasa'nın 2., 10. ve 60. maddesine aykırı olduğunu ve iptalinin gerektiğini ifade ediyor. Yani dün itibarıyla 30 yıldan fazla çalışması bulunan memurlar emekli olduklarında emekli ikramiyelerini 30 yıl üzerinden değil, hizmet yıllarının tamamı üzerinden alabilecek. Bu durum özellikle 40, 45 ve 50 yıl hizmeti bulunan pek çok memuru sevindirecek. Çünkü emekli ikramiyesinde ciddi bir rakam farkı söz konusu olacak ve emeklinin eline daha yüksek ikramiye geçecek. 40 yıllık hizmeti olan bir genel müdür bu düzenleme öncesi en fazla 106 bin TL emekli ikramiyesi alabiliyorken, ikramiyesi 141 bin TL'ye yükselecek. İkramiyeler orta dereceli kademelerdeki memurlar için yıl bazında 2.050 TL ila 3.000 TL, yüksek dereceli memurlarda 3.500 TL ila 4.000 TL arasında fark oluşturacak
YAŞLA DA İLGİLİ
Kararın bu şekilde çıkmasının bir başka önemli nedeni de yükselen emeklilik yaşları. Sosyal güvenlik reformu ile birlikte emekli olmak için gerekli yaş sınırı yükseldiği için daha önce 30 hizmet yılı pek çok kişinin emekli olabilmesi için doldurması gereken yaş sınırına ulaşmasına yetiyordu. Fakat emeklilik için gerekli yaş şartı yükselince 30 hizmet yılı pek çok kişi için emekli olmak için yeterli olmaz hale geldi.
GERİYE DÖNÜK YOK
Karar maalesef 7 Ocak 2015 öncesi emekli olan memurları kapsamıyor. Yani 6 Ocak'ta emekli olan ve 50 hizmet yılını tamamlamış bir memur bu karardan yararlanamaz ve yalnızca 30 yıllık hizmeti karşılığı emekli ikramiyesi alabilir. Bu durumda olan kişiler Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru haklarını kullanarak dava açabilirler. Fakat Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarının geriye dönük uygulanamayacağı konusunda açık hüküm bulunuyor. Ancak yine de bireysel başvuru hakkının önü açık.
SGK'dan karşı karar gelir mi?
KARARIN uygulanması konusunda tek bir engel var. O da SGK'nın konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapması. Fakat Anayasa Mahkemesi kararla ilgili bir düzenleme yapılması için hükümete süre tanımadığı için bu ihtimal çok güçlü değil. Fakat yine de bu dönemde emeklilik dilekçesi vereceklerin düzenlemeleri takip etmelerinde fayda var.
Az kalsın Kılıç'ın dediği olacaktı
PEK çok memurun eline geçecek emekli ikramiyesini yükselten bu karar oybirliğiyle değil, oyçokluğuyla alındı. Anayasa Mahkemesi'ndeki 16 üyeden 9'u 30 yıl sınırının kaldırılması gerektiği yönünde, 7'si 30 yıl sınırının sürmesi gerektiği yönünde oy kullandı. Yani bir üye daha sınırın devam etmesi gerektiği yönünde oy kullansaydı Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü uyarınca Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın da tarafı olduğu görüş geçerli olacak ve emekli ikramiyesindeki 30 yıl sınırı devam edecekti. Yani karar kıl payı çıktı.