• BIST 9739.72
  • Altın 3067.12
  • Dolar 35.4485
  • Euro 36.5096
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 11 °C

'Elma tipi' şişmanlık ölüm riski taşıyor

'Elma tipi' şişmanlık ölüm riski taşıyor
Türkiye'de kadınların üçte birinin obez, erkeklerin de 'elma tipi' şişman olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Türkçapar; "Karın bölgesinde biriken yağlar ölüm riski yaratıyor" dedi.

Türkiye'de kadınların üçte birinin obez, erkeklerin de 'elma tipi' şişman olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Türkçapar; "Karın bölgesinde biriken yağlar ölüm riski yaratıyor" dedi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Türkçapar, şu bilgileri verdi:

DİYETİ UZATMAYIN
Şişmanlık, elma ve armut diye iki tipe ayrılıyor. Elma tipinde yağlar karında birikir. En tehlikeli şişmanlık budur. Armut tipi ise karnı ve göbeği olmayan ama kalça çevresi yağlı olan kişilerdir. Armutlarda ölüm riski daha azdır. Türk erkekleri ise elma tipi şişmandır. Obez bir hastaya beş yıldan fazla süre diyet yaptırmak ona büyük bir kötülük olur. Hastaya "Ameliyat tehlikeli, sen diyet yap" şeklinde mesajlar verilmesi de doğru değildir. Amerika'da yılda 200 bin hastaya şişmanlık ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyatlarda ölüm oranı binde 9'dur.

YAVAŞ YEMEK YİYİN
Şişmanlık ameliyatlarında 18 ile 50 yaş grubunu tercih ediyoruz. Doktorlar olarak, genç hastaları daha çok seviyoruz. Çünkü genç hastaların kilo verme hızları daha iyi oluyor ve metabolizmaları daha hızlı çalışıyor. Yaş ilerledikçe kilo verme hızları çok yavaşlıyor.

BİR ÖNERİ
"Hızlı yemek yiyorsanız, midenize çabuk giden gıdalar yüzünden metabolizma çabuk harekete geçer ve çabuk acıkırsınız. Yavaş yemek yerseniz, az gıdayla çok doymuş gibi hissedersiniz. Yeme süresini artırarak, gıda miktarını azaltmak mümkün."

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3711 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim