• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Elektronik nargile yeni bir bağımlılığa yol açıyor

Elektronik nargile yeni bir bağımlılığa yol açıyor
Elektronik nargile diğer adıyla e-nargile, son yıllarda “sigarayı bırakmaya yardımcı ürün” olarak, özellikle gençler arasında, sıkça kullanıyor.

Isıtılarak buharlaştırılan sıvı içindeki aromalarla keyif algısı oluşturan e-nargile, tütün ürünü olarak tanımlanıyor ve sigarayı bırakmaya yardımcı olmadığı gibi yeni bağımlılıklar oluşturabiliyor. Uzun dönem kullanımı sonrasında ise içeriğindeki ağır metallere bağlı olarak önemli hastalıklara neden olabiliyor.   

Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Murat Apaydın, son elektronik nargile kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilen sağlık sorunları hakkında bilgi verdi.

Ağır metaller içeriyor

Elektronik nargile, bileşiğindeki nikotin, kadmiyum ve kurşun gibi ağır metallerin yer aldığı sıvının ısıtılması ve ortaya çıkan buharının solunması prensibiyle çalışmaktadır. Dünyada pek çok ülkede satıyı yasak olan ürüne, internet üzerinden “sigarayı bırakmayı yardımcı ürün” adı altında ulaşılabilmektedir. Elma, tarçın, kivi, kavun gibi kimyasal aromalar kullanılarak içimi çekici hale getirilen e-nargile, kullanıcılarda keyif algısı oluşturmaktadır.

Sigara bağımlılığından kurtarmıyor

Sigara bırakma ürünü olarak bilinen e-nargilede bulunan nikotin, beyindeki nikotin reseptörlerini harekete geçirmektedir. Bu nedenle bağımlılık tedavisinde kullanımı uygun değildir. Psikolojik bağımlılığı gidermesi açısından e-nargilenin, sigarayı bırakmada kürdan, çekirdek ve sakız gibi maddelerden hiçbir farkı bulunmamaktadır. Ayrıca fizyolojik bağımlılık yani nikotin bağımlılığı konusunda sigaradan kurtulmak isteyen bir kişi e-nargileye başladığında, bağımlılığı aynı şiddetle devam etmektedir. Dünyada ve Türkiye’de

e-nargilenin sigarayı bıraktırmadığı, aksine yeni bir bağımlılık oluşturduğu bilinmektedir.

Kişinin nikotin ile bağını kesmiyor

E nargile elektronik özelliği nedeniyle zamanla bozulmakta, kartuşu ve pili bittiği için bağımlı sigaraya yeniden başlamaktadır. Yani sigara içicisi bu cihaz sayesinde nikotin ile bağını kesemez. Ayrıca bu cihazların her nefeste ne kadar nikotin alımı sağladığı da tespiti mümkün değildir. Nikotinin sıvı içerisinde bulunabilmesi için gliserin kullanılması gerekir. Gliserin içerisinde nikotin uzun süre çözülmüş durumda kalır. Çözülmüş nikotini elde edebilmek için kullanılan stabilizatörlerde ise kadmiyum ve kurşun gibi ağır metaller bulunur. Bunları yüksek dozda solumak, akut akciğer ödemine neden olur.

Kanser ve kalp krizlerine yol açıyor

Avrupa ülkelerinde yapılan araştırmalarda, e-nargile ya da e-sigara bağımlılarının ani ölümlerinin nedeninin akut akciğer ödemine bağlı olduğu belirlenmiştir. Yani e-nargile kullanıcılarının ağır metal zehirlenmesi nedeniyle hayati tehlikeleri bulunmaktadır. Bunun yanında, insan sağlığını tehdit eden ciddi hastalıklara yol açan e nargile, ‘anabasine, myosmine ve beta nikotryine’ maddelerini de içermekte, içeriğindeki aşırı doz nikotin ve nitrozamin nedeniyle kalp hastalıkları ve kansere zemin hazırlamaktadır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5854 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim