• BIST 8663.88
  • Altın 3021.991
  • Dolar 34.3322
  • Euro 37.3761
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Ekran başında geçirilen uzun süreler göz sağlığını tehdit ediyor

Ekran başında geçirilen uzun süreler göz sağlığını tehdit ediyor
Güven Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Burçin Bulur, ekran başında uzun süre vakit geçirmenin göz sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini bildirdi.

Güven Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Burçin Bulur: -"Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca 20 feet (yaklaşık 6 metre) uzaklıktaki bir nesneye bakarak gözlerin dinlendirilmesi gerekiyor"

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Bulur, dijital göz yorgunluğunun kuru gözler, bulanık görme, baş ağrıları ve boyun ile omuz ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti.

Ekrana bakarken göz kırpma sıklığının azalmasının göz kuruluğuna neden olduğunu aktaran Bulur, yoğun ekran parlaklığı ve yansımanın geçici bulanık görmeye yol açabileceğini kaydetti.

Bulur, yanlış duruş ve ekrana doğru olmayan açılardan bakmanın da boyun, omuz ve göz yorgunluğunu artırarak boyun ve omuz ağrılarına neden olabileceğini vurguladı.

Yakın çalışma mesafesinin göz kaslarını zorladığını ve göz kuruluğuna neden olduğunu belirten Bulur, ergonomik düzenlemeler ve göz egzersizleri gibi stratejilerle bu durumun önlenebileceğini ifade etti.

Bulur, ekran parlaklığını ortam ışığına uygun seviyede ayarlamanın ve ekran filtresi kullanarak yansımaları azaltmanın önemine dikkati çekerek, doğru oturma pozisyonunun sağlanmasıyla da boyun ve omuz ağrılarının önlenebileceğinin altını çizdi.

Dolaylı ışık kaynaklarının kullanılmasının ve "20-20-20 Kuralı"na uyulmasının göz sağlığını korumada etkili olduğunu vurgulayan Bulur, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca 20 feet (yaklaşık 6 metre) uzaklıktaki bir nesneye bakarak gözlerin dinlendirilmesi gerekiyor. Ergonomik düzenlemeler, ekranın göz seviyesinde ve yaklaşık 50-70 cm mesafede konumlandırılması gerekiyor. Doğru oturma pozisyonu sağlanarak boyun ve omuz ağrılarının önüne geçilebilir. Doğru aydınlatmaya, ortam ışığının ekrandan daha parlak olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor ve parlamayı azaltmak için dolaylı ışık kaynaklarının kullanılması öneriliyor."

Göz sağlığını korumada düzenli doktor kontrollerinin önemine değinen Bulur, "Göz sağlığını korumak için düzenli olarak göz doktoruna gidilmeli. Yeterli hidrasyon, genel sağlık kadar göz sağlığı için de önemlidir. Sağlıklı beslenme, omega-3 yağ asitleri, lutein ve zeaksantin gibi besinler göz sağlığını destekliyor. Balık, yeşil yapraklı sebzeler ve renkli meyveler tüketilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 760 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim