• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -2 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 0 °C
  • Antalya 5 °C
  • İzmir 5 °C

Ekmekteki tuz oranına dikkat!

Ekmekteki tuz oranına dikkat!
Ekmekteki tuz oranının hipertansiyon ve diyabetli hastalar için risk oluşturduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. İlha Satman, ekmekteki tuz oranının düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkan Yardımcısı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Satman, yaptığı açıklamada, diyabet ve hipertansiyonlu hastalar için fazla tuz tüketiminin risk oluşturduğunu belirtti.

Diyabetle hipertansiyonun ilişkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Satman, “Tuz, hipertansiyon gelişimiyle son derece ilişkili. Günde 6 gram tuz tüketimi vücudun ihtiyacını karşılıyor. Türk toplumu olarak yemekte çok tuz kullanıyoruz. Yemekleri az tuzla pişirmek lazım, bununla hipertansiyonu önleyebilirsiniz” diye konuştu.
Türk toplumunun ekmeği çok tükettiğini ve ekmekte tuz oranının yüksek olduğunu kaydeden İlhan Satman, şunları söyledi: “Bir çok gıdada zaten doğal olarak tuz bulunuyor. Biz tuzsuz yesek de bundan sağlımız zarar görmez. Dernek olarak bu konuda bir çalışmamaz vardı. Bunu Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliği'ne de gönderdik. Ekmeğin tuz oranı konusunda bir çalışma yapılmalı.

Günlük 6 gram tuz tüketimi ideal. Damak zevki açısından günlük 16-17 gram tuz tüketiyorsak onu birden 6 grama çekmek zor olabilir ama 10 grama çekmenin hiçbir sakıncası yok. Toplumu az tuzlu yemeğe yavaş yavaş alıştırmak lazım.”

Toplumda hipertansiyon görülme oranının yüzde 32'lerde olduğunu belirten Satman, “Hipertansiyon oranımız yüksek. Diyabetli hastalarda yüksek tansiyon oranı yüzde 60. Bu tür risk gruplarında tuz tüketiminin özellikle 6 grama çekilmesi önemli” dedi.

Prof. Dr. Satman, hazır yiyeceklerde de tuz oranının yüksek olduğuna dikkati çekti.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2478 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim