• BIST 9733.17
  • Altın 3039.949
  • Dolar 35.4815
  • Euro 36.2617
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Ekmekte bile var

Ekmekte bile var
Şekerden daha tehlikelisi gizli şeker. Çünkü ekmek, peynir, light yoğurt, diyet kraker hatta sucuğun içinde bile şeker var. Ama bunu bilmiyoruz

TAKVİM'e konuşan California Üniversitesi Pedatri Profesörü Robert Lustig şekerin zararlarını anlatmaya devam ediyor. Lustig'e göre kola gibi şekerli gıdaların zararlı olduğunu zaten biliyoruz. Ama esas bilmediğimiz diyet ürünler veya şekersiz sandığımız besinlerdeki gizli şekerler. Prof. Lustig market raflarında içinde şeker olmayan yiyeceğin neredeyse bulunmadığını söylüyor.

ŞEKERDEN KAÇIŞ YOK
Uluslararası sağlık standartları yetişkin biri için günde 50 gramdan fazla şekerin zararlı olduğunu söylüyor. Çocuklar ve yaşlılarda ise bu rakam daha da düşük. Ama şekerden kaçmak mümkün değil. Kimse bu 50 gram sınırını aşmadan beslenemiyor.

Eskiden şeker tüketimi kişi başına günlük 65 gramdı. Artık bu rakam 90 sınırına ulaştı. Bir çocuğun aldığı kalorinin yüzde 17'si şekerden geliyor. Şekerden alınan kalori normal kalori hesabından farklı oluyor. Çünkü normal kalori yakılırken, şekerden gelen kalori yağ olarak depolanıyor bu da obeziteye yol açıyor.

GÜNDE SADECE 50 GRAM

Bir küp şeker 4 gram. Yani 50 gramı tamamlamak için günlük 12,5 küp şeker hakkımız var. Sadece bir kutu kola içerek bunun 10 tanesini zaten alıyoruz. Diyet kola içenler ise şekerden kaçtığını sanıyor. Ama onun içinde de karamel var. Karamelin de hammadesi zaten şeker.

Marketlere bakın. Ürünlerin birçoğu şekersiz diye satılıyor... Organik yoğurdun içinde organik şeker ve organik invert şeker bulunuyor. Diyet bir yoğurdun içinde de fruktoz var. Ekmeklerin içine şeker ve dekstroz katılıyor. Sucuk, sosisin içine şeker ekleniyor. Peynir de bile fruktoz var. Çünkü bunların bağımlısı haline geldik ve gıda endsütrisi de bizi bağımlı yaptığı gibi bu şekilde beslemeye devam ediyor. Kısacası şekerden kaçmak çok zor. Ama imkansız değil. Diğer bağımlılıklardan kurtulduğunuz gibi şekerden de kurtulabilirsiniz.

HANGİ ÜRÜNLERDE NE KADAR ŞEKER VAR?
Kutu kola: 10 küp şeker
Enerji içeceği: 6,5 küp şeker
Meyveli yoğurt: 6,5 küp şeker
Light meyveli yoğurt: 3,5 küp şeker
Yoğurt: 2 küp şeker
1 bardak sütlü kakao: 7,5 küp şeker
100 gram dondurma: 5,5 küp şeker
Kuruyemiş barı: 6 küp şeker
1 litre meyve suyu: 18 küp şeker
1 paket bisküit: 15 küp şeker
1 paket diyet bisküit: 4 küp şeker
1 paket diyet kurabiye: 5 küp şeker
Çikolatalı puding (100 gram): 4 küp şeker
Çikolatalı puding diyet (100 gram): 3,5 küp şeker
1 dilim beyaz ekmek: 2 küp şeker
1 paket çikolata (gofret): 7,5 küp şeker
1 paket bonibon: 12 küp şeker
1 kutu ketçap: 20 küp şeker
1 kutu mayonez: 15 küp şeker
1 poğaça: 5 küp şeker
1 simit: 4 küp şeker
1 kase mısır gevreği: 2 küp şeker
100 gram beyaz peynir: 6 küp şeker
1 kangal sucuk: 3 küp şeker

Takvim



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5547 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim